Atelier de arhitectură cu noimă

despre noi   •   proiecte   •   jurnal   •   contact  


Acasă pentru umanitate


#achievements
#community
16/07/2020


Luna trecută, am lucrat la propunerea noastră pentru concursul de soluții de arhitectură „Acasă pentru umanitate”, organizat de OAR București, în parteneriat cu Habitat for Humanity România. Concursul a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții pentru construirea în regim de voluntariat a două locuințe-tip de 20.000 euro și două locuințe-tip de 30.000 euro, în regim cuplat, pentru familii aflate în dificultate.


Acest concurs vine într-un moment oportun. În lumea lui #StamAcasa, cred că niciodată în ultimii zeci de ani, importanța unui cămin primitor și a unui „acasă”, nu a fost mai pregnantă ca acum. O locuință sigură și decentă aduce stabilitate, siguranță și, iată, a devenit principalul leac al societăților de pretutindeni în lupta cu pandemia COVID. „Acasă pentru Umanitate” este un concurs de al cărui rezultat se vor bucura cei mulți, cei fără voce și cei pentru care „acasă” încă înseamnă doar un vis frumos. Dar unul realizabil, iar demersul întreprins în parteneriat cu OAR București este un prim pas-manifest pentru o locuire decentă și accesibilă.
— Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România

Propunerea noastră pentru concurs ︎ Case cu Chip ︎ a fost nominalizată de către juriu și apreciată astfel:


Juriul a apreciat conceptul general propus și în principal modul în care casa “lucrează” cu curtea - întrepătrunderea interior-exterior, cel mai bine fiind exemplificate prin terasa (cu bucătărie de vară) amplă. Alte puncte forte sunt reprezentate de: - versatilitatea scenariilor de cuplare și înșiruire; - gesturile unei arhitecturi simple, dar capabile de individualitate (ex: acoperiș într-o apă, care lasă loc totuși unui spațiu de dormit în podul locuibil); - scara umană și orizontalitatea volumelor. Proiectul poate îmbunătăți următoarele: - unele spații sunt totuși minimale ce nu se preteaza locuirii pe termen lung (ex: pod dormit 6mp; în cazul casei mici - scenariul 1, spațiul de dormit este echivalent cu spațiul living-bucatarie); - accesul la spațiile de dormit se face printr-o scară simplă de lucru, ceea ce nu poate fi o soluție viabilă de locuire pe termen lung.Casele noastre „cu chip” își doresc să redescopere firescul și să îl readucă în centrul experienței umane. Arhitectura caselor este modelată de resursele existente și lucrează cu ceea ce este deja acolo. Modularitatea și organizare interioară clară facilitează și eficientizează execuţia. Materiale uzuale, convenționale, ieftine și ușor de găsit sunt folosite împreună în detalii ușor de executat.

Arhitectura simplă împreună cu grija pentru ușurarea execuției fac din "Casele cu chip" o soluție demnă pentru familiile care sunt în situații de locuire precară și visează la o proprietate potrivită nevoilor lor. Într-o lume tot mai complicată îndemnăm la un firesc de care fiecare are nevoie pentru a deveni o versiune mai bună a sa.

Deși nu suntem printre premianți, suntem recunoscători că am avut ocazia să arătăm, încă o dată, care este viziunea noastră asupra arhitecturii pe care o manifestăm în toate proiectele, indiferent de natura lor. Până la urmă, toți merităm mai multă arhitectură cu noimă în viețile noastre, nu-i așa?

Le urăm felicitări câștigătorilor pentru valoarea arhitecturală a propunerilor lor și organizatorilor pentru organizarea impecabilă a concursului. 👏👏Mai multe detalii despre proiect ☛ Case cu chip

Instagram ︎ Facebook ︎ LinkedIN ︎ Pinterest
ⓒ 2019-2020 A+noima® | ANPC

contact