Atelier de arhitectură cu noimă

despre noi   •   proiecte   •   jurnal   •   contact  

Casa dintre livadă și ogradă   PROGRAM  ︎  Locuință unifamilială

CLIENT  ︎  Privat
LOCALIZARE ︎  sat Borniș, jud. Neamț, România

SUPRAFAȚA  ︎  265 mp

STATUS ︎ Concept | 2019 

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA︎  Alexandra Berdan, Ștefania Borș,  Ancuța Costandache, Alecsandra Micu, Livia Pleșca  
CONCEPT STRUCTURAL ︎ ATELIER STRUCTURA ︎  Andrei BOBU 
TEXT ︎ Oana Filip, Ancuța CostandacheCu o perspectivă largă, îndreptată către natură, casa invită la relaxare și deconectare la fel de mult pe cât este pregătită să găzduiască reuniuni familiale cu sens.

Casa dintre livadă și ogradă se bucură de soare și de o priveliște greu de egalat în același timp. Este modestă prin felul în care membrii ei își exprimă credințele care îi definesc, dar modernă și darnică prin spațiile generoase puse la dispoziție și felul în care comunică între ele.

plan de situație  ︎
proces conceptual  ︎

Spațiul mesei din miezul casei cu deschidere pe orizontală și pe verticală aduce oamenii împreună și pune relațiile pe primul loc.

Zona de zi este amplasată la parter, în mijlocul casei. E spațiul destinat pentru living și dining, cu deschidere spre ogradă, dar și spre dealurile și văile care cuprind casa. 
Dinamica asta oferă o senzație plăcută de deschidere și indică în același timp maniera autentică și onestă în care își trăiesc viața.
Îi aduce laolaltă pe membrii familiei extinse, dar și pe prietenii apropiați ca să împărtășească gânduri, să depene amintiri sau să își facă planuri. 
plan parter ︎
plan etaj ︎
Zona de noapte este la etaj și este compusă din trei dormitoare separate prin goluri verticale — delimitate de scară și de atriumul diningului. În felul acesta, fiecare din familie obține o formă de intimitate și de liniște care îl ajută să își reîncarce bateriile și să se regăsească.

În dormitoare, accesul la peisaj se lărgește și mai mult prin intermediul ferestrelor interioare dintre camere, iar asta permite obținerea a două deschideri spre exterior. Te uiți direct afară ca să îți lași privirea să se bucure de livada generoasă de meri. Poți, de asemenea, să privești mai întâi interiorul casei și, treptat, să te îndrepți către priveliștea care te cucerește.

secțiuni  ︎
Terasa din fața casei are deschidere către ogradă și este spațiul unde familia ia masa în timpul verii și se bucură de aer curat. Același spațiu este destinat și altor activități de relaxare, individuale (statul la plajă, cititul unei cărți) sau colective (jocuri de socializare, discuții) la umbra stejarilor și nucilor.macheta ︎


Instagram ︎ Facebook ︎ LinkedIN ︎ Pinterest
ⓒ 2019-2020 A+noima® | ANPC

contact