Iluzia unei granițe



PROGRAM  ︎  Stand expozițional

BENEFICIAR  ︎  British Council Romania

LOCALIZARE  ︎ București, România

SUPRAFAȚA ︎ 148 mp

STATUS  ︎  Concept. Concurs național de soluții  ✲ proiect finalist | 2019

ECHIPA Arhitectură ︎ Alexandra Berdan, Ancuța Costandache 



Proiectul materializează granița printr-un gest ferm și un material delicat, transformând prezența țării invitate în cadrul Bookfest 2019 într-un reper.

În contextul transformărilor politice iminente ale relațiilor Marii Britanii cu restul Europei, realitatea graniței devine, din nou, prezentă.

Proiectul exprimă valorile pozitive ale graniței - siguranța, promisiunea apartenenței, și bucuria descoperirii.

Realitatea re-delimitării, a „tragerii cortinei” (acum, la sfârșitul unei etape istorice pentru Marea Britanie)  este transformată într-o experiență senzorială.

Intrarea în perimetrul standului se va face prin „darea la o parte” a țesăturii suspendate.


Zonele funcționale, cerute prin temă, au fost distribuite astfel încât să ocupe cel mai potrivit loc.


Analiză funcțională >

︎  Vânzare carte
︎  Copii
︎ Evenimente
︎ Informare
Scenarii >

Regular eventScenariul normal de desfășurare a activităților în timpul expoziției.
Super-eventUn eveniment special care va avea audiență foarte mare. Blaturile meselor de lucru pentru copii devin scenă, iar zona de copii dispare pentru a lăsa loc evenimentului special.
Big Mini-event Un eveniment dedicat copiilor - caz în care, Paravanul- Bibliotecă se va deplasa spre dreapta pentru a da mai mult spațiu zonei de copii.





Biblioteca paravan & biblioteca masă > 

Două corpuri mari de mobilier, o bibliotecă verticală (biblioteca-paravan) și una orizontală (biblioteca - masă - masă de expuneri și vânzare cărți) rezolvă toate nevoile funcționale ale standului. 

Cele două corpuri vor fi fabricate customizat. 
Masa - bibliotecă cu o poziție fixă, va funcționa ca polarizator, iar paravanul - bibliotecă, mobil, va funcționa ca separator.

Tot mobilierul va putea fi folosit integral, după terminarea expoziției, la evenimente ulterioare.





Materializarea limitei transformă trecerea ei într-un gest cu valoare simbolică.

Standul va fi înconjurat și marcat de o draperie textilă semitransparentă, cu o înălțime de 7m, suspendată, pe conturul standului. Limita devine astfel prezentă deși diafană.
Deși marcat de „iluzia” delimitării, standul britanic devine un loc al incluziunii, un spaţiu liber şi sigur, un spațiu flexibil, capabil să ofere experiențe multiple vizitatorilor.