Atelier de arhitectură cu noimă

despre noi   •   proiecte   •   jurnal   •   contact  


atelier de
arhitectură
cu noimă 
cu sens cu scop cu ros

De la fabrici și uzine, la case, cuiburi și bârloguri, construim spații eficiente și experiențe care fac viața mai frumoasă celor care trăiesc în ele. află mai multe despre noi 


A+noima® este un atelier de arhitectură fondat în 2017 în Iași, România.

Prin gesturi simple, idei clare, și o economie de mijloace, compunem și modelăm experiențe în spațiul construit.

Cu pasiune. Cu răbdare. Cu noimă.
 echipa 

Credem în forța abilităților complementare dintr-o echipă, în lucrurile făcute cu grijă și în bucuria de ”mai bine.”
+ foști noimari ︎       
Alina ANDRIESCU 

Alecsandra MICU
Maria UNGUREANU
Daniel POLEAC
Daniel MIROȚOI


+ viitori noimari ︎

Ne place să cunoaștem oameni pasionați și curioși. Dacă vrei să lucrăm împreună sau să povestim despre experiențe cu noimă, scrie-ne la [email protected]Mark
 servicii 

De la fabrici și uzine, la case, cuiburi și bârloguri, construim spații eficiente și experiențe care fac viața mai frumoasă celor care trăiesc în ele.


 • Consultanță întocmire temă de proiectare
 • Analiză context 
 • Concept de arhitectură
 • Design interior
 • Analiză de cost
 • Studii de fezabilitate
 • Conformare energetică 
 • Proiectare tehnică de arhitectură
 • Șefie de proiect
 • Consultanță de specialitate
 • Autorizare construcții 
 • Project management 
 • Site management
 • Asistentă tehnică la execuție
 • Design de obiect
 • Design signalistică 
 • Ilustrație de arhitectură  
 • Machetare 
 etape de lucru 

Proiectele în care rezultatele depășesc provocări și așteptări de tot felul au nevoie de entuziasm și un plan consistent.


1.

 DIAGNOZA    Adresăm întrebări și curiozități care să ne ajute să înțelegem în profunzime o serie de nevoi și dorințe specifice. Analizăm constrângeri și validăm posibilități. Ghidăm clienții către idei cu sens și soluții neașteptate, dar eficiente.

2.

 CONCEPT de ARHITECTURĂ    Imaginăm, gândim, verificăm, testăm și o luăm de la capăt. Căutăm constant idei simple și clare care să rezolve inteligent probleme și nevoi reale. Le transformăm în realitate cu răbdare și generozitate. 

3.

 AUTORIZARE    Întocmim și gestionăm documentele necesare pentru autorizare și construire. Te consiliem pentru a face această experiență cât mai ușoară. 


4.

 DETALIERE TEHNICĂ    Propunem soluții tehnice care simplifică procesul de construire, utilizează resurse cu sens și asigură ușurință în exploatare. Coordonăm procesul de proiectare pe toată durata lui și ne asigurăm că lucrurile ies așa cum ne așteptăm. 

5.

ASISTENȚĂ LA EXECUȚIE   
Urmărim, adaptăm și îmbunătățim de la idee la „cheie.” Suntem implicați constant în evoluția proiectului și dăm cele mai bune șanse ca rezultatul să fie pozitiv și cu impactul dorit. Mark
 clienți 

Lucrăm îndeaproape cu parteneri care împărtășesc aceleași valori când vine vorba despre spațiile și experiențele pe care le construim împreună.
Mark
Wonder rooms
(Cabinete de curiozități)

Reamenajarea parterului Casei Pixelgrade PROGRAM ︎ Amenajare interioară - spații de lucru alternative
CLIENT ︎ Pixelgrade
LOCALIZARE ︎ Vasile Alecsandri nr 5, Iași, România

SUPRAFAȚA ︎ 56 mp

STATUS ︎ Finalizat | 2020

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA ︎ Alexandra Berdan, Alina Andriescu

EXECUȚIE
︎ CONSTRUCȚII și AMENAJĂRI ︎
ZAFIT

︎ CONFECȚII METALICE ︎ NEGURA
︎ MOBILIER LEMN MASIV ︎ ETERRA Atelier

TEXT  ︎ Alexandra Berdan, Alina Andriescu 

FOTOGRAFII  ︎ Katerina Nedelcu Cabintele de curiozități (wonder-rooms) au fascinat oamenii din secolele XVI și XVII. De la crocodili, minerale și corali la picturi, trofee de fildeș, instrumente de măsurare și automate incredibile, ele au avut ca scop reflectarea ordinii universului.

Comori ascunse, amintiri, vise de cunoaștere universală și frumusețe rafinată  - Casa Pixelgrade este acum un colaj de curiozități, idei și experiențe lipite într-o poveste cu sens.Casa albă de pe strada Vasile Alecsandri nr.5 are o istorie lungă, punctată de multe transformări.

După ce a fost construită ca locuință a servitorilor boierului Vasile Alecsandri, a fost transformată în tipografie, locuințe sociale și chiar sediu al Poștei Secrete a SRI.

De cinci ani încoace, este spațiul de muncă, creație și dezvoltare al Pixelgrade, un studio de design care produce local și vinde global propriile produse digitale.
Încă de la început au decis să separe spațiul de lucru pe care l-au amenajat la etaj, de zona publică, comună, în care au acces și vizitatori, prieteni, personaje din comunitate.

Camerele de la parter sunt folosite pentru activități de echipă și conexe: servirea mesei, micro-adunări și prezentări, discuții, ședințe.

Vechea amenajare de la parter, făcută într-o notă domestică — cu living, dining și bucătărie vorbește prea mult despre trecut și prea puțin despre etapa de echilibru și creștere în care echipa a ajuns.

Asta a fost și provocarea noastră: să conturăm o atmosferă care să povestească despre ce înseamnă Pixelgrade acum, dar și cum va evolua. Despre descoperire și continuitate.

Analiza spațiilor de la parter a arătat că fiecare cameră „își dorea” să găzduiască un amalgam de activități care de multe ori nu se potriveau împreună.

Pentru a pune lucrurile în ordine, dar și pentru a lăsa loc evoluției, am pornit de la ideea de a face mai puțin, dar mai bine

Am început prin a înțelege ce este cu adevărat necesar și ce poate fi omis, ce activități  aduc plus valoare și ce experiențe noi ar da sens felului în care spațiul este consumat.

plan înainte de intervenție ︎︎︎


plan după intervenție ︎
Am definit mai puține funcțiuni și le-am creat contexte mai bune în care ele să se întâmple, iar cu mai puține culori, obiecte și piese de mobilier am creat experiențe mai cu intenție și cu mai mult sens.

Camerele de la parter spun acum o poveste despre senzații și trăiri noi, dar și obiceiuri vechi (cafeaua sau discuțiile din bucătărie sau mesele de prânz luate împreună, urmate de o sesiune de destindere cu o carte lângă fereastră).

Paleta cromatică aleasă reinterpretează culorile găsite inițial în spațiu într-o notă mai subtilă și matură, cum, de altfel, este și echipa de astăzi.


vedere axonometrica ︎
Holul de primire stârnește curiozitatea și invită la descoperirea celorlalte spații ale casei.

Fie că urmărești firul narativ al corpurilor de iluminat către bucătărie, poposești în dreptul oglinzii să descoperi ce se află în spatele ei sau întorci privirea spre dressingul care funcționează ca un filtru misterios spre scară, holul devine un intro în experiențele casei.


înainte ︎︎︎
înainte
după︎︎︎ Bucătăria rămâne principalul loc de întâlnire și funcționează ca un soi de recepție pentru vizitatori și spațiu polarizator al echipei.

Dintr-o economie de mijloace, mobilarea (funcțională) a fost păstrată ca atare și completată de spații de depozitare închise și deschise.

Piesa centrală al spațiului este un grid metalic tridimensional și multifuncțional (suport de căni și corp de iluminat) de „pixeli”—punctul culminant al firului narativ. 


înainte ︎︎︎

după︎︎︎

Diningul, simplificat ca mobilare și funcțiune, devine locul unde se nasc ideile cu potențial și conversațiile cu sens.

Am redus încăperea la funcția și experiența de întâlnire — la masa de prânz, la prezentări, la interviuri, dar și la discuții cu prietenii care vin în vizită. Și diningul se comportă ca un spațiu care evoluează și se transformă prin intermediul unui perete care colecționează idei în dreapta  și un perete-galerie care colecționează artă în stânga. 

înainte ︎︎︎

după  ︎︎︎Livingul, un spațiu cu o vocație intimă, bună pentru studiat, gândit și discutat confortabil fără întreruperi, devine o cameră secretă, o bibliotecă.Pereții laterali ai camerei sunt suport de rafturi, iar restul spațiului este compus din locuri care să îndemne la citit, răsfoit, visat și învățat.

Pentru a încuraja discuțiile spontane, am ales să profităm de ferestrele generoase din casă pentru care am creat un cadru custom. Ele funcționează ca bancă de stat, cuib de citit, dar și ca o ramă ce încadrează lumina și peisajul de afară ca un tablou în mișcare.

înainte ︎︎︎
după︎︎︎
Scara. Traseul zilnic nu mai este doar o rutină de urcat și coborât, ci un instrument care invită la focus, cooperare și dezvoltare la etaj sau relaxare, socializare și învățare la parter. 


În joaca cu limitele și percepțiile, culoarea aleasă cuprinde toate dimensiunile spațiului scării, până la ultima treaptă. 

Trecerea către spațiul de lucru de la etaj este o experiență senzorială oferită atât de culoare, dar și de lumina amplasată aproape strategic, ca o ploaie de stele.

De asemenea, pentru a delimita, dar și pentru a integra în povestea casei acest spațiu tranzitoriu al scării, am optat pentru o instalație metalică, ca un grid de pixeli, care în timp va fi îmbrăcată de plante agățătoare sau alte distracții vizuale


înainte ︎︎︎

după︎︎︎Amenajarea parterului Casei Pixelgrade a fost un exercițiu de design de experiențe care reflectă personalitatea creativilor care își valorifică potențialul aici.

De la calm la socializare, de la liniște la creație, de la concentrare la relaxare, toate construiesc un cadru cu o estetică matură, dar cu accente ludice, pe care echipa să îl descoasă și pe care să îl experimenteze după voie și bunul plac.


︎

Locuri de visare printre cărțiPROGRAM ︎ Reabilitare bibliotecă școală 
CLIENT ︎ FONTIS pentru Școala „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț 
LOCALIZARE ︎ sat Dobrovăț, comuna Dobrovăț, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA ︎ 40 mp

STATUS ︎ Concept | 2020

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA ︎ Alexandra Berdan, Alina Andriescu

TEXT  ︎ Alexandra Berdan, Oana FilipÎntotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca un fel de bibliotecă.

Jorge Luis Borges

︎


În funcție de utilizarea lor, cărțile au capacitatea de a construi un spațiu pentru imaginație și reflecție greu de egalat. Reprezintă un univers de descoperire și creștere pe care fiecare îl poate devora într-un ritm propriu. Nu degeaba se spune că nu e întâmplător momentul în care o carte îți cade în brațe. Poate atunci ești pregătit să o deslușești cu adevărat.

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași—FONTIS este structura reprezentativă de tineret din județul Iași. Implementează Programul „Iași— Capitala Tineretului din România 2019-2020” (ICTR), în cadrul căruia reabilităm, în parteneriat, biblioteca școlii „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț.

E o provocare pe care am acceptat-o cu încredere că putem gândi felul în care bibliotecile sunt înțelese și consumate. Impactul lor depășește cu mult scopul primar, respectiv de inventariere și depozitare de cărți.planul  școlii ︎


actuala bibliotecă ︎


plan bibliotecă ︎


Deși suficientă ca dimensiuni pentru a satisface funcțiunea propusă, biblioteca este grevată de o serie de circulații și relații deficitare cu spații anexe (băi, depozitări).  Astfel, biblioteca actuală nu funcționează ca un spațiu de tip „destinație”, ci ca un spațiu de trecere.

Biblioteca este o componentă importantă a resurselor educaționale pentru copiii de la Școala Dobrovăț, deși în prezent este mai mult un depozit decât un spațiu de care ei să beneficieze per se. 

Spațiul în care va fi amenajată biblioteca este o cameră de 40mp,  situată la primul etaj din clădirea școlii.

Proiectul va fi implementat din granturi și cu ajutorul voluntarilor. Din economie de mijloace, am ales să ne concentrăm eforturile pe realizarea efectivă a bibliotecii și am redus intervențiile funcționale majore la minim: fără demolări, gesturi radicale sau materiale scumpe. Intervențiile asupra anexelor se rezumă la reparații și vopsitorii. 
concept ︎

Am reușit să privim neajunsurile spațiului ca pe niște oportunități pe care le putem valorifica, iar fluxurile de trecere ca pe niște trasee ce modelează spațiul și îl transformă într-o experiență în sine.


Zonele din afara lor devin astfel miezul proiectului: un colaj de „colțuri rotunde” de lectură care pot fi folosite împreună sau separat, care sunt individualizate cromatic și au personalități puternice, dar care, la final, lasă spațiul liber și flexibil

Cromatica aleasă are rolul de a spori concentrarea și atenția, ambele fiind esențiale într-un astfel de spațiu.

Colțurile rotunde sunt zone de stat, de privit, de admirat, de citit, de discutat, de învățat, de visat, de povestit. Timpul consumat acolo poate căpăta tot felul de forme și implicit poate da naștere unor idei sau activități care până atunci nu aveau cum să își facă locul în viața școlii  „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț.

vederi axonometrice ︎

Gândită ca un cadru fix, biblioteca primește zone de stat la fereastră și la perete și este „modelată” fizic și funcțional de „colțurile rotunde”. Acestea sunt mobilate cu mese și scaune care pot fi oricând mutate pentru a adapta sala la alte funcțiuni.

Biblioteca este amplasată perimetral, sub forma unui grid de rafturi care „pune în ordine” cărțile.

Această depozitare flexibilă, dar controlabilă estetic, va genera un fundal bun pentru oricare dintre activitățile conexe ce se vor desfășura în spațiu.
Biblioteca devine un spațiu de poveste care abia așteaptă fie descoperit atât prin lecturile care urmează să aibă un ecou îndelungat în viețile elevilor, precum și prin activitățile care îi vor aduce mai aproape și îi va ajuta să simtă că aparțin locului.

Importanța lecturii pentru dezvoltarea cognitivă și sănătatea emoțională nu este o noutate, iar biblioteca pe care am conceput-o este o invitație directă în sensul acesta. Prin intervențiile cu noimă pe care le-am gândit am reușit să ne detașăm de calitatea instituțională și funcțiunile fixe ale celorlalte spații din clădire.
Casa cu privirea la lacPROGRAM  ︎  Locuință unifamilială

CLIENT  ︎ George și Valentina
LOCALIZARE ︎  Valea Adâncă, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ ︎  125 mp

STATUS ︎ În lucru | 2020

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA︎  Alina Andriescu, Alexandra Berdan, Ștefania Borș, Ancuța Costandache
STRUCTURĂ ︎ ATELIER STRUCTURA ︎  Andrei BOBU 
TEXT ︎ Oana Filip, Alina Andriescu


“Îmi imaginez un spațiu cu o cromatică și structură atemporală și primitoare, modernă și simplă. Aș vrea mici detalii care să arate personalitatea noastră sau lucrurile la care ținem. Mi-ar plăcea tavanul unei încăperi - living sau pod - să aibă bârne din lemn, să am senzația pe care o aveam în diminețile de vacanță când mă trezeam la bunici și pe moment nu știam exact dacă-s acasă sau în altă parte. Bârnele îmi aminteau instant unde sunt și mă bucurau enorm - că erau semn de vacanță.”  - Valentina 

sit︎


George și Valentina au făcut multe exerciții de imaginație cu privire la casa lor. Au strâns în aceeași poveste amintiri de când erau copiii, experiențe de oameni mari, întâmplări care și-au pus amprenta asupra lor și au încercat să le lege într-un scenariu ideal.

Din firul lor narativ și dorința noastră de a face arhitectură cu noimă a ieșit Casa cu privirea la lac, un loc în care tânăra familie va continua să construiască amintiri și povești de toate felurile.

Pe un teren mic, cu vecinătăți nu tocmai dintre cele mai prietenoase, casa lor își ridică “ochii” spre lac, spre soare și spre propria curte. Pentru a avea cea mai bună șansă la intimitate și discreție, se depărtează cât mai mult de stradă ca să lase loc grădinii. În egală măsură, se ferește de zumzetul și „privirile” vecinătăților. Asta a dus la obținerea unei curți suficient de mari în raport cu suprafața construită, gata să găzduiască tot felul de evenimente.︎︎︎diagrama conceptForma este una predominant clasică, de casă cu acoperiș în două ape, construită simetric, dar cu gesturi discrete. În felul acesta, se distinge de construcțiile din împrejurimi și indică într-un mod  subtil universul creat la interior.


Straiele Casei cu privirea la lac sunt cât se poate de simple și de autentice, realizate cu finisaje naturale și culori neutre

Toate spațiile de locuit sunt orientate spre sud, iar spațiile tehnice către nord.

axonometrie︎︎︎
Plan Parter
Plan Etaj
Plan MansardăLa parter, volumetria rectangulară se alungește spre sud, iar in prelungirea ei este terasa, ca o extensie a spațiilor de zi și o legătură directă cu grădina.


Accesul în casă se realizează pe latura estică, printr-un decroș discret, care completează suita de gesturi aduse volumetriei.


Zona de noapte, cu dormitoare la etaj și mansardă, comunică cu exteriorul prin logii, care funcționează ca puncte de belvedere spre grădină și lac.


axonometrie explodată︎︎︎

Windfang-ul

oferă o experiență în sine printr-un atrium vertical, ce facilitează comunicarea cu primul etaj și aduce lumina până în cele mai „nordice” puncte ale casei.
Zona de zi

este cea mai generoasă din casă, tocmai pentru că reprezintă locul principal de petrecere a timpului liber și implicit este zona în care primesc oameni din familia extinsă și prieteni. Faptul că are deschidere directă spre terasă nu poate decât să ofere mai mult spațiu de desfășurare și o conexiune mai bună cu grădina.Bucătăria

beneficiază și ea de deschidere către exterior și este extinsă printr-un loc de luat masa, perfect pentru diminețile însorite de vară, în care familia își dorește să le trăiască într-un ritm mai domol.


Diningul,

conceput ca un spațiu multifuncțional, privește către living printr-o piesă de mobilier ce va folosi ca servantă și bibliotecă. Masa poate găzdui atât copiii care își vor face temele, dar și cine festive și aniversări cu cei dragi.

Biroul

este spațiu de lucru, retras de forfota casei, dar și cameră de primire a vizitatorilor ce vor rămâne peste noapte. Ulterior, poate deservi sub forma unui dormitor permanent al proprietarilor când vor înainta în vârstă pentru a facilita utilizarea casei fără impedimente.


Dormitoarele

de la primul nivel vor aparține copiilor, dispuse simetric față de atrium, unde aceștia vor avea suficient loc de joacă sau de lucru.  Spațiile se pot adapta facil unei varietăți de nevoi în schimbare.

Mansarda

este dedicată în totalitate părinților, unde vor avea propriul en-suite. În dreptul patului, ferestrele de mansardă le aduc cerul chiar „deasupra” capului. Dormitorul spațios se scaldă în lumină dinspre sud, iar o logie-terasă le oferă posibilitatea să se bucure de împrejurimi.Atmosfera pe care am construit-o este în aliniere cu ce înseamnă acasă pentru George și Valentina. Prin gesturi clare de arhitectură, detalii simple realizate cu mult bun simț și sens, Casa cu privirea la lac capătă personalitate și invită la descoperire: “lucruri mărunte care nu ar fi observate imediat și nu ar atrage atenția, ci ar contura un spațiu primitor.” - ValentinaCase cu chipPROGRAM ︎  Locuințe cuplate 

CLIENT ︎ Habitat for Humanity România

LOCALIZARE ︎  comuna Poduri, jud. Bacău, România

SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ ︎  148 mp

STATUS ︎ Concept . Concurs de soluții  ︎ shortlisted | 2020
CONCEPT
Arhitectură
 
︎ Ștefania Borș, Alexandra Berdan, Ancuța Costandache, Alina Andriescu

Structură ︎ Andrei Bobu 
Instalații ︎ Mihai Mahalu

TEXT ︎ Alexandra Berdan
   

(…) este foarte greu să definești firescul, pentru că el are multiple chipuri, în funcție de oamenii care-l practică. (…) O casă trebuie (…) să aibă chip. Așa cum omul are un chip.

Andrei Pleșu -  O casă trebuie să lase loc pentru mister, Casele vieților noastreRedescoperirea firescului

Arhitectura caselor este modelată de resursele existente și lucrează cu ceea ce este deja acolo. Gesturile făcute specific pentru terenul studiat dau naștere unei arhitecturi simple, dar capabilă de individualitate. Cu modestie, casele reinterpretează fragmente ale arhitecturii tradiționale. Ferestrele de sud le conturează chipul și privesc spre grădină și spre soare.

Casele cu chip se îndepărtează de aleea de acces, lasă loc unei grădini pe sud și stârnesc astfel un sentiment de proprietate și de apartenență. Arhitectural, casele sunt compuse modular, simetric și ocupă total latura lungă a terenului. Acoperișul amplu, într-o apă, coboară spre grădină, protejează viața familiilor și dau caselor scara umană.


Concept >
1.
2.
3.


Scenarii de cuplare        
Scenarii de înșiruire:

Plan de situație >


Simplitate în execuție și eficiență în exploatare

Casele cuplate cu parter și pod parțial sunt modulate riguros și au o organizare interioară clară care facilitează și eficientizează execuţia. Mai mult, Casele cu chip pot fi adaptate unor scenarii variate de cuplare și înșiruire.
Materiale uzuale, convenționale, ieftine și ușor de găsit sunt folosite împreună în detalii facil de pus în operă.Soluțiile tehnice alese — suprastructura de tip „advance framing” placată cu OSB și gips carton, învelitoarea din țiglă metalică, termoizolația din vată mineral și polistiren — duc către o construcție rapidă, un consum optim de material și unul minim de energie.

Finisajele sunt ușor de obținut și de aplicat — tencuială decorativă la exterior și vopsea lavabilă la interior, învelitoarea din țiglă metalică, parchet laminat și gresie tip „sare și piper”, căpriori lăsați vizibili la streașină.

Interiorul asigură o temperatură plăcută în verile toride, grație protecției solare oferită de streașina generoasă, anvelopantei bine izolatetermic, dar și amplasării deschiderilor principale pe faţada de sud.
Axonometrie casă >
Axonometrie structură >
Fațade >


Axonometrie explodată >

Traiul firesc și frumos

Casele cu chip sunt simple ca volumetrie și finisaje, darnice prin spațiile multifuncționale și felul în care acestea se bucură de soare și intră în dialog cu pomii, cu clima și cu propria grădină.


Zona de zi a fiecărei locuințe este compact și se încadrează cu rigurozitate într-un plan pătrat.

Livingul și bucătăria sunt amplasate în acest spațiu amplu, modular, unde totul este la îndemână și în care se pot desfășura mai multe activități curente ale familiei: preparare hrană, luat masa, lucrat, învățat, joacă, odihnă, depozitare.

Toate funcțiunile de serviciu rămân în spate și compun astfel o graniță cu rol protective spre nord, iar camera tehnică poate functiona și ca depozitare cu acces din exterior dar și mic atelier.

Plan Parter > 

Plan  pod >

Extinderea casei se va realiza, în ea însăși, pe verticală. Zona de pod poate deveni un loc intim de dormit, loc de joacă pentru copii, sau poate oferi spații de depozitare suplimentare.


Casele oferă celor două familii posibilitatea de a le locui împreună dar separat. Locuințele sunt complet independente din punct de vedere energetic și funcțional.

Fiecare casă primește în lateralul ei o încăpere nouă, terasa — o „cameră” generoasă, deschisă, luminoasă, un spațiu de legătură între curte și casă, în care se pot desfășura activități ale familiei, la umbra plăcută a streșinii.Perspectivă
terasă >

Gesturile simple împreună cu grija pentru execuție fac din Casele cu chip o soluție demnă pentru familiile care sunt în situații de locuire precară și visează la o locuință potrivită nevoilor lor. Într-o lume în care empatia a devenit o calitate rară, îndemnăm la un firesc de care fiecare are nevoie pentru a deveni o versiune mai bună a sa.


Perspectivă interioară >
Mark

FabLab 2PROGRAM  ︎  Amenajare interioară - spațiu de coworking

CLIENT  ︎ FabLab Iasi

LOCALIZARE ︎  Iași, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  230 mp

STATUS ︎ În lucru | 2020

CONCEPT AMENAJARE ︎ APLUSNOIMA ︎ Ștefania Borș, Alexandra Berdan

TEXT ︎ Alexandra Berdan

FOTOGRAFII ︎ Katerina Nedelcu

EXECUȚIE ︎ Zafit

În 2020, în plină pandemie, dar cu optimism pentru valorificarea oportunităților, FABLAB Iași deschide o locație secundară, în colaborare cu Modex si BCR, la etajul 7 al sediului BCR Iași, chiar în inima orașului.

Iniţiativa FABLAB ia naştere în anul 2001 în cadrul M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) ca mod de explorare a modalităţilor de materializare a conceptelor şi ideilor într-un cadru multidisciplinar.

Având ca motto Make (almost) anything, FABLAB a fost implementat în numeroase oraşe atât din Europa, India, cât şi din Asia. Din 2017, Iaşul este pe harta FABLAB, cu prima locație în fostele laboratoare ale Facultății de Textile-Pielărie TEX6, alături de București, Paris, Londra, Shanghai, New York sau Tokyo.

localizare  ︎
vedere axonometrică  ︎


plan mobilare  ︎


Spațiul etajului 7 al sediului BCR Iași este salvat și împrospătat cu intervenții simple și precise care respectă istoria locului.


La fel ca în prima locație, proiectul FabLab recuperează și revitalizează memoria locului pe care îl ocupă, într-o paradigmă în care trecutul şi viitorul sunt trăite sinergetic.

Finisajele prețioase existente în spațiu — lemn masiv și marmură — sunt îmbinate cu detalii care definesc spiritul FabLab Iași — panouri de OSB, elemente de contrast în alb şi negru, accente turcuaz, signalistica supradimensionată, griduri de decorațiuni și ornamente inspirate de lumea finanțelor. Împreună, dau naștere unei imagini „corporate” și ludice în același timp.


scenarii de funcționare ale spațiului de coworking - Camera „mai mare” ︎


zi de lucru
conferințe

Spaţiu de lucru, de întâlnire, de discuţii, cursuri și conferințe, FABLAB Iaşi 2 este o platformă multidisciplinară care aduce împreună tineri şi specialişti din industria de IT și fintech într-un spaţiu viu, elegant şi confortabil, public şi privat, polivalent şi specializat, flexibil şi rigid în același timp.

La fel ca în cazul primului spațiu FabLab din Iași, implementarea acestui proiect s-a desfăşurat asemenea unui workshop cu buget limitat, caracterizat prin planificare riguroasă, atenţie pentru detaliu, dar şi prin decizii spontane, refolosirea şi recontextualizarea de obiecte de mobilier şi a instalaţiilor uzate moral.

︎


Povestea vizuală a implementării proiectului poate fi parcursă ☛ aici.
Spațiul de primire & Colțul rotund de cafeaCamera „procentuală”


Camera „de-mpărțit”

Camera „în plus”Camera „mai mare”Centrul de industrie electronică ︎ ElectraPROGRAM ︎ Ansamblu industrial. Fabrică de echipamente și asamblări electronice

CLIENT ︎  Grupul de firme ELECTRA

LOCALIZARE ︎  com. Miroslava, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA ︎  10 609 mp

STATUS ︎  Finalizat | 2020

ECHIPA 
PROIECTARE  ︎
︎ Arhitectură  ︎  APLUSNOIMA  Alexandra Berdan, Ancuța Costandache, Ștefania Borș, Daniel Poleac, Alina Andriescu, Daniel Miroțoi, Alecsandra Micu, Tiberiu Teodor-Stanciu
︎ Structură ︎ PLAN 31 . ing. Alexandru Steopoaie, ing. Bela Mocsary 
︎ Instalații termice și HVAC ︎ CLIMATHERM . ing. Constantin Iacomi
︎ Instalații sanitare și electrice, scenariu la foc și IDSAI ︎ BETA PROIECT
︎ Sistematizare verticală ︎ ing. Adina Ungureanu
︎ Management de proiect, Dirigenție de șantier, Consultanță tehnică, Site management ︎  QUALITRIX. ing. Mihai Ungureanu, ing. Paul Sima
︎ Consultanță iluminat ︎  SMART Lighting Engineering . Nicu Harpa

ECHIPA EXECUȚIE ︎ 

︎ Antreprenor general ︎ STEF INVEST
︎ Structură beton prefabricat  ︎  BUILDCORP Prefabricate
︎ Structură metalică  ︎ PRIMA CONSTRUCT
︎ Terasamente ︎ MITHRAS
︎ Instalații electrice ︎  GENERAL TEHNIC IAȘI
︎ Instalații sanitare ︎  CASA DESIGN IAȘI
︎ Instalații termice și HVAC ︎ CLIMATHERM
︎ Finisaje și compartimentări ︎ ARMUR DESIGN

FURNIZORI
︎ 
︎ Anvelopantă - panouri termoizolante ︎ KINGSPAN
︎ Structură beton prefabricat  ︎  BUILDCORP Prefabricate
︎ Pardoseli  ︎  SIKA
︎ Uși industriale   ︎ HISTRIA
︎ Tâmplărie PVC ︎ ALCON PLUS
︎ Corpuri iluminat  ︎ SMART Lighting Engineering

FOTOGRAFII IMPLEMENTARE︎ Daniel Miroțoi, Ștefania Borș, Ancuța Costandache, Daniel Poleac, Alexandra Berdan, Alecsandra Micu, Tiberiu Teodor-Stanciu
FOTOGRAFII FINALIZARE
︎ Laurian Ghinițoiu, Katerina Nedelcu

TEXT ︎ Alexandra Berdan, Oana Filip 

PREMII  
︎ WINNER ROMANIAN BUILDING AWARDS  2019  

︎ WINNER BIG SEE ARCHITECTURE AWARDS 2020Centrul de Industrie Electronică este, în primul rând, o fabrică.


Fabrică în sensul ei de funcțiune, al cărei impact depășește suita de granițe utilitare.Centrul de Industrie Electronică aduce laolaltă spații de producție, birouri, reprezentare și sociale, toate armonizate într-un ansamblu de trei hale industriale. În total, 11.000 de mp amplasați în cadrul Parcului Industrial Miroslava din județul Iași.

Beneficiarul proiectului este un grup de trei companii producătoare de componente, echipamente și asamblări electronice. Acestea angajează actualmente 100 de persoane, iar pentru noul centru de producție se estimează o dublare a personalului.

Proiectul acoperă nevoia de extindere a capacității de producție într-un spațiu cu o calitate mai bună, care să asigure eficiența operațiunilor și legături mai strânse între departamente.
concept > 
Pe lângă suita de spații care deservesc segmentele de business din grupul Electra, noua fabrică este și un manifest.

Unul în care ideea de a muncă într-un context industrial capătă o altă însemnătate, unul în care colaborarea și eficiența sunt aduse în față, unul în care oamenii sunt puși pe primul loc și valorificați la nivel de abilități și competențe.

studiu de soluție >


Principiile de funcționare internă și valorile grupului de firme au fost punctul de plecare al proiectului:
coeziune, integrare, flexibilitate, eficiență, transparență, grija pentru oameni și mediu, orientare spre inovație și dezvoltare. 


Fabrica surprinde aceste valori și le transpune în realitate și într-un pătrat de 100/100 mp în plan, unde echipele din grupul Electra sunt aduse împreună nu doar fizic, dar și la nivel de credințe și principii comune.


vedere axonometrică >


structură >


Fiecare hală este compusă din două secțiuni.


O deschidere de 10 m, supraetajată, adăpostește spațiile tehnice și sociale la parter și pe cele administrative, la etaj. Spațiile de producție sunt organizate pe orizontală, pe secțiuni de 20, respectiv 40 de metri și utilizează eficient amprenta la sol a clădirii.  Totul este clar organizat și, deși întins pe atât de mulți metri pătrați, fabrica rămâne umană, gestionabilă, ușor de parcurs, dar și de înțeles.
secțiuni >Volumetria este adaptată la context.

Acoperișurile înclinate se adresează atât cerințelor funcționale ale clădirilor, cât și condițiilor de mediu.  Forma lor rezolvă problemele tehnice de captare ale apelor pluviale cu cele mai mici costuri de execuție și exploatare și implicit optimizează volumul spațiului interior. Totodată, sunt o expresie a relațiilor dintre spațiile interioare, ale comunicării dintre producție și administrație. 

planuri > 


Miezul asigură coeziunea ansamblului.


Corpul central adăpostește funcțiunile comune (sala de mese, auditoriumul, recepția, sălile de protocol și de  training, spațiile expoziționale) și unește funcțional cele trei corpuri. Este zona în care coeziunea și grija pentru oameni, două dintre valorile Electra, sunt surprinse în toată splendoarea lor.
Acest spațiu comunică nu doar rezultatele unui efort comun venit din direcții de business diferite, ci și faptul că relațiile sunt puse pe primul loc și ajută la consolidarea lor.Spațiile administrative comunică vizual cu spațiile de producție.


Astfel este arătat nivelul de transparență și onestitate din cadrul fabricii, iar relațiile dintre oameni au șanse mai mari de consolidare. Mai mult, se întărește ideea că nu există o ierarhie clasică, ci că fiecare contribuie la bunul mers al lucrurilor și că impactul este unul uniform. Administrația, proiectarea, producția și livrarea, toate sunt experimentate ca un proces interconectat.

Curțile interioare îmbunătățesc fundamental calitatea mediului de lucru.


Cele trei curți, cu rol de reprezentare, tehnic sau de recreere, decupează volumul și individualizează cele trei hale. Totodată, oferă deschidere spre exterior pentru multe dintre spațiile de lucru și oferă conexiuni vizuale între hale în sine.  Astfel, se crează o dinamică care deservește scopurilor beneficiarilor și facilitează interacțiunile în întreg grupul.

Rigiditatea formei oferă flexibilitate în utilizare. 


Pentru a crește viteza de construcție și a reduce costurile, modularitatea și prefabricarea au fost folosite intensiv în gândirea și executarea tuturor detaliilor. 

Clientul a fost implicat în concepția programului și a studiat, testat și rafinat împreună cu echipa de proiectare posibilitățile de îmbunătățire ale proceselor tehnologice prin arhitectură.

Gândirea în profunzime a fluxurilor, instalațiilor, a proporțiilor și legăturilor dintre spații, adaptate atent la specificul fiecărei firme din grup a produs, în final, spații flexibile și potrivite oricărei viitoare schimbări de folosire.

Proiectul include principii de sustenabilitate care îmbunătățesc calitatea mediul interior, cresc confortul utilizatorilor spațiilor, și reduc costurile de exploatare:

︎ ventilație naturală controlată; 
︎ lumină naturală în toate spațiile de lucru;

︎ optimizare volumetrică pentru eficientizarea costurilor în exploatare;
︎ termoizolare performantă;
︎ gestiunea integrată a apelor pluviale. 


„vreau să construiesc cu castel ... ”
Electra este, în primul rând, o fabrică. Dar în timp ce este trăită de 100+ oameni, are și o viață în sine. Una proprie, consumată într-un ritm care este ghidat de valorile care au contribuit la facerea ei.

În final, fabrica poate definită prin intermediul a trei atribute care stau la baza spiritului Electra:

 1. Umanitatea — comunicarea vizuală abundentă contribuie la deschidere și dialog, la încredere și apartenență, iar asta este crucial.
 2. Lumina — fabrica beneficiază de multă lumină naturală, iar aceasta nu doar că este esențială în felul în care oamenii consumă timpul acolo, dar eficientizează și costurile.
 3. Simetria — aproape ca o scenografie bine repetată, această regularitate și proporționalitate indică modul temeinic în care se lucrează, se gândește și se visează în fabrică.

studiu > în construcție > 
Mark

Pe trepte la școalăPROGRAM  ︎  Reabilitare hol acces școală 
CLIENT  ︎ Asociația Orientat pentru Școala Gimnazială Icușeni
LOCALIZARE ︎  sat Icușeni, comuna Victoria, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  74 mp

STATUS ︎ Concept | 2020

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA ︎ Ștefania Borș, Alexandra Berdan, Ancuța Costandache

TEXT  ︎ Oana Filip, Ștefania Borș


Aflată în comuna Victoria din județul Iași, școala gimnazială din Icușeni se confruntă cu un nivel ridicat de abandon școlar, în special în rândul familiilor cu mulți copii. Elevii din clasa a V-a și a VI-a sunt cei care renunță cel mai mult la educație pentru că își ajută părinții la treburile din gospodărie.
holul  școlii ︎

Asociația Orientat este, înainte de orice, arma prin care două surori, Marinela și Mona, încearcă să vină cu soluții la tot felul de probleme din jurul nostru, al tuturor. Au o sensibilitate aparte pentru provocările din zona socială, în special cele care țin de educație.

Cu o experiență de peste 20 de ani în accesarea de finanțări, au reușit să pună umărul la multe inițiative care au făcut viața mai bună unor grupuri vulnerabile. Școala de la Icușeni face parte dintr-un demers mai mare și este unul dintre cele mai recente proiecte la care ne-am alăturat.

Marinela și Mona au capitalizat pe marginea faptului că existau fonduri dedicate în direcția asta, așa că au aplicat și au obținut o finanțare pentru prevenirea abandonului școlar.

În tot acest demers, s-au lovit de mai multe neajunsuri ale copiilor respectivi. Și-au dat seama că există multe nevoi neîmplinite, printre care unele țineau de spațiul prost folosit din Școala din Icușeni.

Au apelat la mai mulți arhitecți din Iași, însă implicarea noastră a rămas constantă pe tot parcursul. Mai mult, sperăm să punem umărul și la implementarea soluțiilor de arhitectură pe care le-am propus în acest context.


planul  școlii ︎

plan hol - propunere ︎


Nevoile pe care le-am identificat în vizitele pe care le-am făcut la Școala din Icușeni sunt extrem de clare și pot fi sintetizate în două direcții principale: nevoia de dezvoltare armonioasă prin joacă și învățare și nevoia de optimizare a spațiului holului de acces, astfel încât să acomodeze activități dintre cele mai diverse. 

Holul școlii este unicul spațiu comun al tuturor elevilor. Este locul în care își schimbă încălțările și își lasă hainele dimineața, în care își petrec pauzele în anotimpurile reci și în care desfășoară serbări sau festivități. Asta îl face să fie cel mai funcțional și cel mai reprezentativ spațiu deopotrivă.

Nevoia de a găsi forme de mobilare și depozitare de obiecte dintre cele mai diverse — de la materiale de lucru didactic la mobilier mic, de la haine la încălțăminte, părea cea mai acută și mai urgentă. Pentru a acomoda scenarii variate, mobilarea holului trebuia să se poată modifica ușor. 


scenarii de funcționare ︎

În pauză

Serbare școlară

Ședintă cu părinții


Pentru a optimiza costurile de implementare și timpii de execuție, ne-am dorit să rezolvăm problemele funcționale ale holului cu un singur obiect de mobilier. 


Primul pas a fost să regândim spațiul respectiv și să reordonăm activitățile din el, amplasându-le succesiv: zona de acces și vestiar este urmată de spațiul de explorare și învățare.

Am realizat separarea prin amplasarea unui obiect tip amfiteatru - mobil, care se "deschide" spre spațiul cel mai larg al holului și spre zona de acces în clase. Astfel, amfiteatrul devine obiectul central al încăperii, îndeplinind un dublu rol de separator și catalizator în același timp.

vederi axonometrice ︎
Înainte
După

Înainte
După

Treptele devin „inima” școlii, locul care poate aduna copii la joacă în pauze sau la studiu în orele speciale, dar și pe părinți și profesori la serbări și festivități.

Amfiteatrul este, în primul rând, un mare dulap. În spate, are spații de depozitare pentru haine și materiale de lucru, precum și o banchetă, iar în lateral oferă zone de depozitare pentru obiectele temporare din încăpere, care sunt folosite contextual, cum ar fi scaunele și măsuțele.detalii gradenă mobilă ︎


Pe trepte la școală nu este doar o metaforă pentru cum elevii își petrec timpul din pauze, ci reprezintă un pretext în jurul căruia am construit un întreg univers.

Treptele devin un simbol în sine, un loc care invită la dialog, la descoperire, la joacă, la premiere și celebrare, dar și la ascultare și înțelegere. Este al elevilor și al profesorilor la fel de mult pe cât poate fi al părinților în anumite momente cheie din viața școlii și implicit a copiilor.


Conceptul propus arată grijă pentru nevoile copiilor, dar și pentru potențialul financiar al întregului proiect. Gesturile simple la care am apelat asigură ușurință în implementare și optimizarea tuturor resurselor necesare. 

perspectivă ︎

Holul ia forma unui spațiu flexibil și primitor, în care se pot desfășura, în voie, o gamă largă de activități, iar în pauzele dintre ore, un loc de joacă, pe care copiii îl pot explora după cum poftesc.


Pereții primesc o înfățișare mai veselă prin gestul simplu de colorare a lor și transformare într-un areal de expunere. De la desene la obiecte de lucru manual, de la fotografii la mici instalații, aceștia pot funcționa ca un fel de galerie pe care toată lumea o poate admira.
desfășurate ︎perspectivă ︎︎


Ne face plăcere să ne implicăm în astfel de demersuri de voluntariat prin care cu intervenții simple (re)construim mai multe lumi, care să facă viața mai bună, sau măcar mai blândă, celor care trăiesc în ele.

În ceea ce le privește pe Marinela și Mona, motivația lor de a continua hățișul birocratic este, înainte de orice, emoțională, ceea ce face ca tot efortul depus să fie de demn de admirație.

Să vedem schimbări prin ceea ce facem, fie că vorbim despre copiii care își aleg o profesie în acord cu ei înșiși, fie că vedem strălucirea din ochii lor când învață să facă singuri tiramisu sau momentele de aha ale mămicilor care vin la cursurile pentru părinți. — Marinela


Școala din Icușeni este un proiect-tip realizat în vremea guvernării Năstase, ceea ce înseamnă că soluția propusă poate fi implementată în toate proiectele făcute la vremea respectivă. Dacă știți oameni care ar putea beneficia de munca noastră, vă rugăm să ne dați de veste. Împreună, putem face ca Pe trepte la școală să fie cu adevărat în beneficiul elevilor.

Acasă pe îndelungPROGRAM  ︎  Locuință unifamilială

CLIENT  ︎  Privat
LOCALIZARE ︎  Valea Lupului, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ ︎  265 mp

STATUS ︎ În lucru | 2020

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA︎  Ancuța Costandache,  Alexandra Berdan, Ștefania Borș
STRUCTURĂ ︎ ATELIER STRUCTURA ︎  Andrei BOBU 
TEXT ︎ Oana Filip, Ancuța Costandache


O casă în care spațiile te țin împreună și totul este la îndemână.


plan de situație ︎

Într-o suburbie a Iașului, dens construită și fără perspective îndepărtate, (A)casa pe îndelung își întoarce spatele spre vecini, iar fața spre soare și propria curte.

În felul acesta, apare un întreg univers prin care casa își trăiește propria viața după cum poftește. Uneori mai tumultos, alteori în tihnă, dar mereu într-o atmosferă care definește cu brio personalitatea locuitorilor ei.

Desfășurată pe toată lungimea edificabilă a terenului, casa spre nord și curtea spre sud, cea dintâi protejează intimitatea familiei față de locuințele învecinate aflate în proximitate.  


Casa nu se dezvăluie spre stradă și îndeamnă la a fi parcursă și locuită pentru a fi descoperită și înțeleasă cu totul. Este un proces pe care locuitorii îl pot parcurge în nenumărate feluri.

Departe de zumzetul și de privirile celor din jur, casa oferă oportunități nelimitate de experimentare. Protecția și liniștea stau în centrul ei la fel de mult pe cât îndeamnă la  distracție și sărbătoare alături de cei dragi.

Intrarea nu este doar o banală, dar necesară trecere de la exterior la interior, ci un parcurs secvențial dinspre stradă către universul locuitorilor săi.  Plan parter

Zona de zi, nucleul central, se impune prin dimensiuni și face un pas în față pentru a fi mai aproape de curte, spre a cărei priveliște se deschide cu generozitate.
De asemenea, toate funcțiunile de serviciu rămân în spate și compun astfel o graniță cu rol protectiv spre nord.Plan etaj
Zona de noapte este delimitată de zona de zi pe verticală, cu încăperile poziționate la etaj, orientate spre curte și spre soare astfel încât să ofere cea mai bună experiență.


Spațiile interioare se dilată treptat, atât pe lățime cât și pe înălțime, dinspre exterior spre centrul casei, și înapoi spre exterior.

Astfel, întreaga poveste începe încă înainte de a păși Acasă pe îndelung, însă bucuria descoperirii are loc în fiecare spațiu pus la dispoziție.
Împreună cu locuitorii care trăiesc autentic și în armonie cu propriile valori, casa devine acasă.

Amintiri în mansardăPROGRAM  ︎  Amenajare interioară - compartimentare și mobilare mansardă casă

CLIENT  ︎ Privat

LOCALIZARE ︎ Breazu, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  102 mp

STATUS ︎ Concept | 2020

CONCEPT AMENAJARE ︎ APLUSNOIMA ︎ Alina Andriescu, Alexandra Berdan
TEXT ︎ Oana Filip, Alina Andriescu

O familie cu patru membri și un cățel simpatic a visat să își extindă căminul cu ajutorul mansardei și să le reprezinte valorile și credințele. Pentru ei, statul împreună înseamnă mai mult decât timp per se petrecut laolaltă. Este felul lor de a își manifesta afecțiunea și de a construi amintiri și relații cu însemnătate între membrii familiei.

Spațiul mansardei a venit la pachet cu mai multe provocări: nevoia de a folosi în întregime, chiar și zonele unde înâlțimea este mică,  iluminare naturală redusă, ventilație deficitară, lipsă a ferestrelor care să ofere o relație orizontală cu exteriorul.

Pe de altă parte, o mansardă are și farmecul ei greu de egalat. Reprezintă rezerva de spațiu a unei case, are o spațialitate specială, diferită de orizontalitatea etajelor curente, oferă perspective unice de la înălțime și, desigur, face posibilă locuirea pe verticală, esențială pentru oricine, după cum bine zicea Andrei Pleșu în eseul lui din cartea Casele vieților noastre.
releveu ︎

       Obiectivul proiectului a fost transformarea spațiului mansardei în camere multifuncționale, care se pot modela în timp după nevoile familiei, atât ale părinților, cât și ale copiilor — spații de dormit, de găzduit oaspeți, de depozitare, de lucrat de acasă.

Astfel, zonele cu înălțime redusă (1.20-1.80) au devenit spații de joacă, dar și culcușuri confortabile și primitoare, unde pot să își petreacă timpul după bunul plac.

Nișele și zonele cu înălțimea cea mai mică din camerele de locuit sunt folosite pentru depozitări, lucru care a facilitat optimizarea lor într-un mod eficient și practic.

Cele două băi cerute de beneficiari au fost cuplate, amplasate în așa manieră încât să coincidă cu scurgerea existentă. Acestea beneficiază de lumină naturală și aerisire prin intermediul noilor ferestre tip Velux.

studiu compartimentare și mobilare ︎
propunere finală compartimentare ︎
Soluțiile pe care le-am identificat se potrivesc și corespund cerințelor inițiale însă acomodează și alte nevoi care evoluează în timp și au impact în dinamica familiei.

La urma urmei, scenariile de locuire evoluează și e important ca spațiile să reflecte aceste realități în continuă schimbare.


Finisajele propuse din mansardă sunt cât mai naturale și mai neutre — lambriu de lemn vopsit alb pentru placarea șarpantei și păstrarea texturii lemnului folosit la structură.

Mobilierul propus a fost gândit pentru a optimiza atât spațiile de depozitare, cât și zona utilă de circulație (2 m - 2.45 m). Din acest motiv, am optat pentru sisteme de sertare și dulapuri cu deschidere pe verticală, valorificând la maximum spațiile cu înălțime redusă.

propunere mobilare ︎ 


Prin toate aceste gesturi simple, dar cu noimă, mansarda a căpătat noi destinații de explorat pentru fiecare dintre membrii familiei.


Felul în care familia va alege să consume viața în noua compartimentare e unul în aliniere cu așteptările lor, așa că sperăm să construiască multe amintiri de neuitat, de care să se bucure din plin.“Apreciem mult faptul că ați răspuns atât de bine provocării noastre. V-am spus că avem un spațiu, nu știm exact ce vrem de la el, dar poate ne propuneți voi. Știați doar că suntem o familie cu patru membri; ne-ați făcut să visam la momentul în care vom avea nevoie să îi dăm utilitatea imaginată de voi. Proiectul vostru este ludic, practic și sper să putem să îl "construim", tot împreună, cât de curând."
dormitor 1

culcuș
birou

baie
loc de joacă

dormitor 2

De-a amănuntulPROGRAM  ︎  Amenajare interioară spațiu comercial

CLIENT  ︎  Privat
LOCALIZARE ︎  Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  127 mp

STATUS ︎ Concept | 2020
CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA︎ Ancuța Costandache,   Alexandra Berdan, Ștefania Borș
TEXT ︎ Oana Filip, Ancuța Costandache


De la nasturi, fermoare, umerașe, ace, mașini de cusut, benzi, elastice, ațe, cretă, metru de croitorie și până la piese de schimb, benzi ornament, capse metalice și materiale textile per se, acest magazin reprezintă un univers în sine.

De-a amănuntul este o afacere din Iași care vine în întâmpinarea clienților cu toate produsele necesare în procesul de confecționare a hainelor.
Deși din exterior magazinul nu iese cu nimic în evidență, pare mai degrabă comun și ușor de trecut cu vederea, odată ce îi treci pragul descoperi o lume fascinantă, plină de oportunități. Călătoria în care pășești te cuprinde cu totul și te invită să îi dezlegi misterul și, astfel, ajungi să apreciezi potențialul creativ, dar și de business.
Provocarea dată de spațiul pus la dispoziție a fost una cu dublu sens: funcțional prin prisma nevoii de reorganizare a unei multitudini de  produse și lipsa luminii naturale și emoțional prin dezordinea generată de organizarea defectuoasă a lor.

„Sunt multe situații în care clienții merg la descoperit și au bucuria și plăcerea de a găsi lucruri noi. Uneori, vin cu un model în mână și verifică singuri ce pot asorta sau cumpăra. Vreau să aibă din nou această libertate, însă produsele să fie expuse în multă lumină, cu spații dedicate, care să le pună în valoare și pe care să le pot înlocui oricând am nevoie.”

Mai mult, exista și nevoia centrală de a regândi zona de primire astfel încât să afișeze produsele într-un mod închegat și coerent, sub forma unui spațiu tip showroom.

diagrame situație existentă ︎

mobilier

circulații

vizibilități


Conceptul gândit propune, în primul rând, reorganizarea mobilierului existent. Optimizarea resurselor existente și regândirea lor pentru tot felul de destinații a venit la pachet.


Circulațiile interioare sunt „curățate” și devin mai clare și mai coerente. Lumina naturală este lăsată să pătrundă în interiorul magazinului, prin eliberarea ferestrelor de rafturi.

Simpla punere a lucrurilor în ordine „produce” noi spații de expunere și depozitare. 


diagrame concept propus ︎

mobilier

circulații

vizibilități


Showroom-ul este mai mult decât un pretext de prezentare a produselor, el sumarizează povestea de 127 metri pătrați ai întregului magazin în doar 13 metri pătrați.
Esența întregului proiect rămâne însă intrarea în magazin, cu o zonă de showroom și una administrativă în proximitate.
Am creat o zonă de primire generoasă și spectaculoasă, care reprezintă cu brio și spațiul cel mai creativ, astfel încât clienții să ia contact cu personalitatea magazinului încă de la început. În felul acesta, aceștia încep tranziția către întreaga lume pe care o ascunde, iar apoi sunt absorbiți de ea.

Prin gesturi simple și cu noimă am regândit universul De-a amănuntul și l-am adus mai aproape de adevăratul lui scop.


Pe lângă amplificarea valorii pragmatice, de business, magazinul reușește astfel să își nareze propria viață într-un mod organizat și ușor de întreținut. Prin intermediul miilor de produse pe care le oferă, acesta devine un partener de nădejde pentru toți iubitorii de haine.Casa cu miros de vaniliePROGRAM  ︎  Amenajare interioară - zona de zi 

CLIENT  ︎ Dana de la prajituricisialtele.ro

LOCALIZARE ︎  com. Bârnova, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  53 mp

STATUS ︎  În execuție  |  2020

CONCEPT AMENAJARE ︎ Ștefania Borș, Alexandra Berdan

TEXT ︎  Oana Filip, Ștefania BorșCasa cu miros de vanilie a Danei amintește de importanța de a ne accepta trecutul și moștenirile pe care ni le-a lăsat, și de a trăi prezentul într-un ritm mai așezat, într-o tihnă care ne ajută să fim mai recunoscători pentru ce avem și mai înțelepți în felul în care alegem să trăim.


Dana de la Prăjiturici e blogger culinar de mai bine de 8 ani și a bătut țara în lung și în lat ca să îi descopere poveștile culinare, produsele făcute cu drag față de natură și gospodăriile de o frumusețe greu de egalat. A apărut în volumul Bucătăria Hoinară, un album de artă fotografică în care nu rețetele sunt pe primul loc, ci oamenii, locurile și întâlnirile dintre ei.

Gastronomia a fost mereu parte din viața Danei, iar în ultimii ani a luat forma unui jurnal digital și non-digital în lumea dulciurilor, în care a scos la lumină rețete vechi românești sau a experimentat cu idei îndrăznețe din lumea culinară de astăzi. Pentru ea, “sufletul casei este mereu în bucătărie, iar în casele unde nu se gătește, se simte.”

Maniera simplă și autentică în care îi place să gătească și să vorbească despre mâncare în general e regăsită și acasă, un spațiu în care dinamica dintre tradițional și modern este bine echilibrată.

mobilare : 

︎


Bucătăria 


Bucătăria este inima casei din toate punctele de vedere.

Este un loc care a fost gândit eficient în termeni de resurse și de infrastructură astfel încât să îi ofere un spațiu de joacă și de explorare — de la blaturi generoase, zone de depozitare pentru toate blidele, cratițele, tăvile și până la o plită cu o sobă tradițională care va găzdui bunătăți adaptate fiecărui sezon.  Bucătăria este și spațiul care o reprezintă pe Dana în termeni de valori și credințe și în care își cheamă familia ca să o răsfețe culinar, dar și ca să descoasă povești care îi aduc mai aproape unii pe alții.
︎


Locul de luat masa 


Locul de luat masa este o alveolă colorată în nuanțe pământii, cu texturi de lemn și nuiele, materiale pe care Dana le cunoaște din copilărie și care îi amintesc cu drag de locul în care a crescut și și-a format primele amintiri culinare.

Culorile calde, texturile, iile și alte elementele tradiționale folosite cu discreție în amenajarea casei construiesc un spațiu pesonal, călduros și autentic.
︎

Livingul 


Plasat cu intenție în circulația dintre holul de acces și bucătărie, livingul are parte de o mobilare eficientă, astfel încât locuitorii casei Danei să aibă un culcuș confortabil, care să îi îndemne să petreacă timpul cu rost.  Indiferent că este vorba despre împărtășit gândurile adunate de peste zi, de descusut istoria în jurul unor obiecte de anticariat adunate cu grijă sau de dezlegat tot felul de provocări sportive, toate alimentează un dialog și o formă de ascultare care îi apropie.

      Până la urmă, ce răsfăț mai bun poate primi familia Danei decât niște prăjiturici cu miros de vanilie făcute cu mult drag și migală?


Casa dintre livadă și ogradă   PROGRAM  ︎  Locuință unifamilială

CLIENT  ︎  Privat
LOCALIZARE ︎  sat Borniș, jud. Neamț, România

SUPRAFAȚA  ︎  265 mp

STATUS ︎ Concept | 2019 

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA︎  Alexandra Berdan, Ștefania Borș,  Ancuța Costandache, Alecsandra Micu, Livia Pleșca  
CONCEPT STRUCTURAL ︎ ATELIER STRUCTURA ︎  Andrei BOBU 
TEXT ︎ Oana Filip, Ancuța CostandacheCu o perspectivă largă, îndreptată către natură, casa invită la relaxare și deconectare la fel de mult pe cât este pregătită să găzduiască reuniuni familiale cu sens.

Casa dintre livadă și ogradă se bucură de soare și de o priveliște greu de egalat în același timp. Este modestă prin felul în care membrii ei își exprimă credințele care îi definesc, dar modernă și darnică prin spațiile generoase puse la dispoziție și felul în care comunică între ele.

plan de situație  ︎
proces conceptual  ︎

Spațiul mesei din miezul casei cu deschidere pe orizontală și pe verticală aduce oamenii împreună și pune relațiile pe primul loc.

Zona de zi este amplasată la parter, în mijlocul casei. E spațiul destinat pentru living și dining, cu deschidere spre ogradă, dar și spre dealurile și văile care cuprind casa. 
Dinamica asta oferă o senzație plăcută de deschidere și indică în același timp maniera autentică și onestă în care își trăiesc viața.
Îi aduce laolaltă pe membrii familiei extinse, dar și pe prietenii apropiați ca să împărtășească gânduri, să depene amintiri sau să își facă planuri. 
plan parter ︎
plan etaj ︎
Zona de noapte este la etaj și este compusă din trei dormitoare separate prin goluri verticale — delimitate de scară și de atriumul diningului. În felul acesta, fiecare din familie obține o formă de intimitate și de liniște care îl ajută să își reîncarce bateriile și să se regăsească.

În dormitoare, accesul la peisaj se lărgește și mai mult prin intermediul ferestrelor interioare dintre camere, iar asta permite obținerea a două deschideri spre exterior. Te uiți direct afară ca să îți lași privirea să se bucure de livada generoasă de meri. Poți, de asemenea, să privești mai întâi interiorul casei și, treptat, să te îndrepți către priveliștea care te cucerește.

secțiuni  ︎
Terasa din fața casei are deschidere către ogradă și este spațiul unde familia ia masa în timpul verii și se bucură de aer curat. Același spațiu este destinat și altor activități de relaxare, individuale (statul la plajă, cititul unei cărți) sau colective (jocuri de socializare, discuții) la umbra stejarilor și nucilor.macheta ︎


Creativ înainte de cafea #6 cu Oana FilipPROGRAM  ︎  Design de experiență 

CLIENT  ︎ Creativ înainte de cafea 

LOCALIZARE ︎  Fablab Iași

STATUS ︎ Finalizat | 2020

ECHIPA︎
︎ CONCEPT AMENAJARE ︎  Alexandra Berdan
︎ DESIGN GRAFIC ︎ Ilinca Roman
︎ ILUSTRAȚII CONCEPT ︎ Ancuța Costandache
︎ TEXT ︎ Oana Filip
︎ FOTOGRAFII ︎ Oana Gociman și Katerina Nedelcu
︎ IMPLEMENTARE ︎ Alina Andriescu, Ancuța Costandache, Ștefania Borș, Alexandra Berdan, George Olaru, Cătălina Zaharia, Ilinca Roman, Daniel Vasile


Un spațiu construit cu noimă poate să pună în valoare povești autentice, poate să amplifice acceptarea și ascultarea, poate să încurajeze oamenii să renunțe la bariere de tot felul și să aducă o comunitate, cu adevărat, împreună.


Designul de experiență e mai mult decât un concept care sună bine în manualele celor care sunt la cârma comunităților, creative sau non-creative, digitale sau offline. Cadrul în care se desfășoară o un eveniment își pune mult amprenta asupra experienței.  
Nu întâmplător, pentru ediția aniversară Creativ înainte de cafea am construit o experiență în care fiecare element a fost integrat perfect, ca într-un puzzle completat alături de comunitate, pas cu pas. Imaginea finală a fost, de fapt, una care poartă o semnătură colectivă, în care o gazdă (Oana Filip, ințiatoarea Creativ înainte de cafea) și un intervievator (Cristian Lupșa, editorul DOR) și 60 de creativi (designeri, copywriteri, programatori, arhitecți, ilustratori, fotografi) au contribuit la crearea unei lumi unice pentru câteva ore.Să creezi un spațiu propice pentru un dialog cu public nu e un lucru ușor. În primul rând trebuie să ai doi interlocutori care s-au pus de acord pe un lucru esențial: că scopul lor e să ofere ceva nou și cu sens publicului. Apoi ei trebuie să aibă o conversație care să pară intimă, chiar dacă e cu alții de față. Cadrul pe care l-a creat A+noima la discuția cu Oana de la Creativ înainte de cafea nu doar că le-a bifat pe amândouă, ci mi-a dat ocazia să experimentez cu o formă nouă de conversație, pe care am simțit-o mai caldă și mai cu miez decât altele pe care le-am moderat până acum.

— Cristian Lupșa (Editor DoR)


Gesturi mici, dar cu sens, construiesc un cadru în care poveștile ne aduc mai aproape unii de alții.

Scena pe care s-a desfășurat interviul a fost amplasată în centrul fizic al camerei. Scaunele celor care au dialogat așezate față-în-față, abajurul centrat deasupra și covorul rotund care i-a ținut aproape au amplificat vibrația și povestea, așa cum este ea: cu intrigă, emoție, personaje, provocări și învățăminte.Layout-ul spațiului, cu propria dinamică, a creat simetrie și egalitate, și a stârnit o dorință comună de descoperire.

Contribuția participanților la scenografie prin așezarea concentrică față de scenă, ca într-o regie bine orchestrată, deși spontană, a oferit senzația de șezătoare și a oferit un cadru pentru ascultare activă, empatie și generozitate unui om, cu tot ce reprezintă el: vise, ambiții, anxietăți. Toată energia comunității a fost direcționată astfel către o conversație intimă și vulnerabilă.
Dinamica dualității, dar și a echilibrului dintre vorbitori, alături de dispunerea de tip teatral a participanților și de conturarea unui cadru festiv,  în care ideea de celebrare a fost firul roșu al întâlnirii, a făcut ca experiența să fie imersivă și memorabilă.


Sentimentul de împreună a fost facilitat și prin pregătirea spațiului cu ajutorul unui pattern desenat de Ilinca Roman, creatoarea brand-ului.  Ritmul de forme vopsite manual pe pereții camerei au construit o poveste vizuală și o invitație la descoperire, aliniată cu mantra centrală a acestui eveniment: slow down.

Gesturile estetice discrete au oferit un teren generos de joacă și explorare pentru mai multe forme de exprimări de brand. De la integrarea unor simboluri grafice din edițiile anterioare, realizarea unei instalații prin care am adus un omagiu celor care susțin Creativ înainte de cafea încă de la început și readucerea în prim-plan a unor ilustrații care surprind esența acestei experiențe.

Faptul că totul s-a desfășurat în același spațiu: interviul live, socializarea, mâncarea, cafeaua, vinul, a micșorat distanțele dintre oameni și le-a dat curaj să inițieze conversații cu sens și să își nareze propriile trăiri.

ilustrație de Ilinca Roman


Ca să fie autentice, conversațiile de la Creativ înainte de cafea trebuie să conțină câteva ingrediente. Doi interlocutori care își promit, chiar și doar tacit, empatie și acceptare. Ascultători care sunt dispuși să audă firul narativ așa cum este el, fără să se agațe în convingeri prefabricate. Ca povestea să aibă cea mai bună șansă de a invita la introspecție, toți cei prezenți au nevoie de un cadru în care să se simtă în siguranță. Doar așa își pot face curaj să fie cu adevărat vulnerabili. Ce a reușit să facă echipajul A+noima la ediția aniversară e poezie tocmai pentru felul în care a armonizat aceste ingrediente, iar pentru asta le sunt recunoscătoare.
— Oana Filip (Gazdă Creativ înainte de cafea)


︎
Centrul de inovație ︎ ElectraPROGRAM  ︎  Reconversie spații de producție în spații de birouri 

CLIENT  ︎ ELECTRA

LOCALIZARE ︎  Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  aprox. 4100 mp

STATUS ︎ Concept | 2019

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA ︎ Ștefania Borș, Alexandra Berdan, Ancuța Costandache
TEXT ︎ Alexandra Berdan, Oana FilipCentrul de Inovație - Electra propune reconversia unui ansamblu de clădiri din zona industrială a Iașului, în spații de servicii și birouri. Proiectul va livra aproximativ 4.000 de mp de spații comerciale și de birouri, situate în trei clădiri pe mai multe niveluri: 3 (corp A), 4 (corp B) si respectiv 2 (corp C).  
Complexul este format din trei clădiri individuale, una izolată și două unite, care formează două curți interioare, una de aprovizionare și una de parcare.


Din considerente de buget și reducere la minim a timpului de execuție, intervențiile propuse sunt sunt simple, eficiente și urmăresc câteva direcții clare de îmbunătățire:  


 • Optimizarea clădirilor în sine prin termoizolare eficientă cu panouri tip sandwich, conformare la noile cerințe pentru protecție la foc și optimizarea fluxurilor interioare prin adăugarea de noi noduri verticale.

 • Creșterea calității spațiilor interioare prin recompartimentare și modificări ale fațadelor. Schimbările sunt necesare doar pentru corpul de clădire dinspre stradă — primește ferestre noi, verticale, care să asigure, cu costuri minime, o relație orizontală a noilor spații de lucru cu exteriorul.

 • Creșterea calității spațiilor exterioare prin curățarea ansamblului de construcțiile parazitare, transformarea curții de aprovizionare în spațiu de loisir cu vegetație înaltă. Prin noua propunere, accesul în fiecare corp devine ușor de indentificat. 

 • Îmbunătățirea imaginii ansamblului prin „îmbrăcarea” clădirilor în panouri termoizolante de culoare gri-argintiu și păstrarea imaginii șarpantelor ca referință la istoricul ansamblului. situație inițială ︎
propunere ︎
situație inițială
situație propusă
planuri propunere ︎

Abordarea arhitecturală pentru întreg ansamblul a fost una a reutilizării eficiente a resurselor, cu intervenții și gesturi minime astfel încât ansamblul să capete mai multă noimă pentru viitorii beneficiari.


Toate intervențiile propuse au funcțiuni multiple:
 • materialul ales pentru termoizolare este și finisaj nou pentru fațade;
 • pergolele metalice protejează accesele și individualizează corpurile de clădire;  
 • nodurile verticale noi rezolvă probleme de evacuare și oferă accese secundare pentru diferitele etaje; dau flexibilitate de compartimentare și de închiriere a spațiilor;
 • noua scară metalică a corpului B este un simbol în sine, un accent vertical și implicit totem al spațiului.
 • culoarea albastru-cyan  amintește de cromatica și funcțiunea vechiului ansamblu, și transformă signalistica exterioară într-un gest arhitectural în sine. 
Replay VictoriaPROGRAM  ︎  Reabilitare teren sport
CLIENT  ︎ Asociația Orientat pentru Liceul Tehnologic „Ionel Teodoreanu”, Victoria
LOCALIZARE ︎  sat Victoria, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  1250 mp

STATUS ︎ Concept | 2019

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA ︎ Ancuța Costandache, Alexandra Berdan, Livia PleșcaAm răspuns pozitiv la invitația Asociației Orientat  de a revitaliza și a aduce  bucurie în spațiile școlii din satul Victoria, jud. Iași. 


Prima noastră intervenție s-a concentrat spre exteriorul școlii, către terenul de sport. Situat într-o vastă curte verde, cu o suprafață generoasă de aproximativ 1200 mp, terenul are potențialul de a servi comunității și în afara orelor de curs.

Am propus intervenții asupra împrejmuirii și a pavimentului terenului de sport.Cele două porți de acces pe teren vor primi un totem cu numele motivațional al locului - Victoria.


Împrejmuirea existentă a terenului oferă posibilitatea amplasării unor simboluri tematice care să marcheze, simbolic,
terenul de sport în sat.
cod culori & elemente decorative ︎ 


detalii constructive ︎


desfășurată închideri ︎Odată trecut de poarta de intrare, perspectiva se deschide cu o pardoseală plină de culori și marcaje care delimitează spațiul de joacă.

Dimensiunile terenului oferă posibilitatea desfășurării de multiple jocuri, și activități sportive. Marcajele și culorile propuse corespund jocurilor de minifotbal și baschet.


variante de lucru pentru un consum redus de vopsea ︎  


La șezătoarePROGRAM  ︎  Amenajare interioară birouri

CLIENT  ︎ Brandweb

LOCALIZARE ︎  Iași, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  110 mp

STATUS ︎ Concept. Concurs de soluții „La etajul 3” ︎ Premiul II | 2019

CONCEPT AMENAJARE ︎ Ștefania Borș, Livia Pleșca


O mare adunare,
Cu zece minți sclipitoare
Fac o șezătoare*,
Bună și de relaxare.

Cu un spirit rațional,
Am obținut un spațiu multifuncțional
Pentru colegi personal,
Iar pentru musafiri ... ocazional.

Un spațiu neadaptat,
Dar bine orientat,
E acum cu totul transformat,
Cu locuri de lucrat și de stat. 


Proiectul pentru concursul de amenajare a noului sediu Brandweb propune realizarea unui spațiu flexibil și eficient, care lasă loc personalizării.
Proiectul pornește de la dorința beneficiarilor de a își petrece ziua de lucru într-un cadru personal și confortabil - o „acasă” în care să se regăsească spiritul Brandweb.
De la intrare, spațiile se desfășoară gradual, de la "public" la "privat", astfel încât zona de primire continuă cu un spațiu de relaxare și de joacă, fiind urmată de zona de lucru, și apoi de chicinetă și locul de luat masa.
Pentru a reduce timpul de implementare al proiectului, am redus propunerile de mobilier customizat, propunând o compoziție de piese ready-made. Ansamblul de mobilier din zona ferestrei completează nevoile functionale primare, oferind spații de lucru suplimentare, zone de relaxare, sau un loc de băut cafeaua dimineața.

Cromatica restrânsă reinterpretează culorile brandului, împărțind spațiul în două registre vizuale. Partea inferioară, tratată în culori puternice, pornește de la un scop practic, și anume nevoia de a asigura o bună rezistență la uzură zonei cele mai expuse a pereților .
Jumătatea superioară a camerei este lăsată albă, pentru a spori senzația de spațiu, lumină și ordine. 

Simplu, aerisit și practic, spațiul are capacitatea de a de transmforma organic.  În afara birourilor de lucru, mobilierul este mobil, un griduri metalice pe peretele din zona de lucru, permit personalizarea spațiului direct de utilizatorii lui.  

Zona de lucru, cu  o atmosferă caldă și familială este flexibilă, permițând multiple scenarii de mobilare și funcționare. *șezătoare: adunare în timpul căreia se lucrează, se povestește, și se glumește. (DEXonline)vedere axonometrică >scenarii de funcționare >


plan mobilare >vedere spre ferestre >vedere spre perete/ acces  >


componentele amenajării > 


imagini și atmosferă >
OAZA  PROGRAM ︎  Design Interior - spațiu de coworking 

CLIENT ︎  Urban ZOO Coworking

LOCALIZARE ︎  Riga, Letonia

AREA  ︎  148 mp

STATUS ︎ Concept. International Ideas Competition ︎ Mențiune onorabilă  | 2019
AUTORI ︎ Alexandra Berdan, Ancuța Costandache
TEXT ︎ Alexandra Berdan

Oamenii sunt animale curioase. Lumea noastră este, de fapt, o grădină zoologică.

Un spațiu de coworking aduce împreună oameni cu personalități, competențe sau idei cu totul diferite.


oază sf [At: AR (1838), 3872/14 / V: (nob) ~zie, ~zis sn / P: oa-ză / Pl: ~ze și (înv) ~zuri / E: ger Oase, it oasi, fr oasis] 1 Loc acoperit cu vegetație bogată în mijlocul unui pustiu nisipos. 2 (Rar) Loc cu verdeață. (Fig) Loc plăcut, de relaxare.

Proiectul oferă mai mult o strategie de proiectare decât un design finit. Aceasta stabilește un set de instrumente care pot fi folosite pentru a transforma orice spațiu într-un spațiu de coworking Urban ZOO.


Propunerea noastră se concentrează pe componentele esențiale ale spațiului pentru a genera intervenții eficiente și semnificative, cu efect maxim.

Am creat o structură rigidă care  organizează funcțiunile auxiliare care fac spațiul de coworking să funcționeze.
Această structură - OAZA - este un ansamblu de mobilier din lemn, care conturează un spațiu deschis, comun, de întâlnire.

OAZA oferă un cadru pentru ca viața să se întâmple și oferă un loc de întâlnire, animalelor. 
Paletă cromatică

︎ 

ALB -birouri de lucru, pereți, lămpi cu pandantiv, scaune pentru ședințe, griduri de poze. 


︎  

NEGRU - birouri de lucru, pereți, lămpi de perete și birou, toate celelalte scaune, ramele ferestrelor, pervazuri.

︎ 

CIMENT - podea + tavan, masă / mese în Oază.

︎

LEMN - toate elementele Oazei
Layouts

Componentele Oazei:  
1. OAZA -  Spațiul comun2. LUMINIȘUL  - Hotdesk
3. INSULELE - Dedicated desks
4. PEȘTERILE  - Dedicated desks
5. JUNGLA - Hotdesk
6. ASCUNZIȘUL - Soundproof meeting room
Elementele OAZEI :
a.  Bucătărie
b.  Depozitare
c.  Bibliotecă
d.  Cuier
e.  Culcuș
f.   Toaletă
g.  Cabină telefonică
h.  Mese comune 


Diagrame 
Demolări > Spațiu de lucru vs. Oaza >


Funcțiuni > 


Concept iluminat >OASIS va fi locul unde începe și se termină ziua, cu întâlniri, discuții și râsete. Este locul unde „animalele” muncitoare vor mânca, vor bea și se vor relaxa. Coworking-ul este despre flexibilitate, confort, productivitate, dar și despre comunitate și joc.

Pentru a crea un mediu confortabil pentru concentrare și productivitate, am utilizat o paletă restrânsă de culori și materiale: beton lustruit, lemn
și alb-negru pentru spațiile de lucru. Nu există decorațiuni impuse în spațiile de lucru - doar grid-uri de cârlige care să le permită rezidenților să-și personalizaze spațiul.Mark

Locuri cu lucruriPROGRAM  ︎  Amenajare interioară - apartament

CLIENT  ︎  Oana, Alex și Romică

LOCALIZARE ︎  Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  35 mp

STATUS ︎ Concept | 2019

ECHIPA ︎  Alexandra Berdan, Ancuța Costandache, Livia PleșcaLocul este un spaţiu particularizat și umanizat prin înţelesuri şi obiective.

Mobilat, utilat, și deja locuit - apartamentul Oanei este un univers personal, o arhivă de amintiri și lucruri cu utilitate sau doar cu însemnătate.


Gesturi minime, punctuale, transformă camerele în spații în care să fie frumos de trăit - confortabile, utile, frumoase și personale.

Înainte de orice decorare, au fost necesare soluții care să rezolve deficitul de spațiu de depozitare, și să ascundă sau să pună în ordine părțile mai inestetice ale locuirii : coșul de gunoi, stocurile de dulcețuri de la părinți, legume și fructe, hainele purtate o zi, micile nimicuri de mare însemnătate.Un colaj de intervenții punctuale definesc și întregesc o poveste personală despre frumos, util și confortabil.


Piese noi de mobilier, din lemn roșu,  rezolvă cu generozitate problemele identificate, oferind mereu și ceva în plus: 

︎ Merindarul cu șezătoare - depozitare cu  loc de stat și privit   ︎ Cămara-suspendată - depozitare și expunere
︎ Scrinul - depozitare și spațiu de lucru
︎ Blidarul și cufărul - depozitare pentru oale sau haine
︎ Gridul cu amintiri - pentru expunere și arhivare

Locul unde se cere de mâncare >Locul de stat cu prietenii  >Locul de odihnă >


Locul de lucru >Camere anoste, și colțuri nefuncționale devin locuri ... cu lucrurile Oanei.

Culoarea și textura vor fi date de obiectele personale, expuse sau puse în ordine.
Proiectul nu propune o decorare propriu-zisă a camerelor, ci o strategie de agrementare, simplu de implementat, care crează un cadru flexibil și ușor de personalizat.

CuibulPROGRAM  ︎  Amenajare interioară - apartament

CLIENT  ︎  Evelina și Andrei

LOCALIZARE  ︎ Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  50 mp

STATUS  ︎  Construit | 2019

CONCEPT ARHITECTURĂ  ︎ Alexandra Berdan, Ancuța Costandache, Daniel Miroțoi, Daniel Poleac

EXECUȚIE mobilier lemn masiv  ︎ ETERRA ATELIER

FOTOGRAFII  implementare ︎ Daniel Miroțoi
FOTOGRAFII  finalizare ︎ ETERRA ATELIERCulori calde, texturi textile, lumină locală și puțin lemn construiesc o „acasă” eficientă și confortabilă, unde totul este acolo unde trebuie să fie - la îndemână.

O viață frumoasă la apartament implică ergonomie, eficiență și flexibilitate.  
El și-a dorit spații confortabile, Ea a cerut idei bune care să îi simplifice viața, cu investiții bine justificate.
Andrei și Evelina au avut nevoie de ajutor pentru a eficientiza spațiul pe care îl aveau la dispoziție, dar și pentru a-și contura o atmosferă care să îi facă să se simtă “acasă”.
După analiza detaliată a nevoilor și cerințelor lor, intervențiile propuse spun împreună o poveste despre firesc și frumos. mobilare propusă >


concept >


living / dining >


dormitor >


în lucru >


finalizare >