A.casa



PROGRAM ︎ Locuință unifamilială de vacanță

CLIENT ︎ Privat

LOCALIZARE ︎ Chicerea, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA ︎ 160mp

STATUS ︎ Concept

ECHIPA
︎  Arhitectură  ︎  
Alexandra Berdan, Tiberiu-Teodor Stanciu, Ramona Costea


︎  Text ︎ Ramona Costea


O casă care nu e casă ... e a-casă.







Casa este, asa cum și-au dorit locuitorii ei, uşor străină de locuinţa compactă ataşată mental ideii de „casă”. 


Casa se aşază într-un loc cu pantă, privind către dealurile Comarnei înspre răsărit.

Casa îşi are locul în punctul cel mai înalt al terenului, lăsând un mare spaţiu al curţii-poiană să inunde priveliştea dinspre ferestre şi terase.


plan situație >


A.casa este o casă-
peisaj
... sau un deal cu vie ... sau o călătorie...





Precum bârlogurile „ascunse” în natură, care „ascund” o complexitate spaţială grăitoare despre locuitorul lor,  casa este, în fapt cea mai personală experienţă de cunoaştere a sinelui și a celuilalt.

secțiuni >



plan >




Spaţiile de locuit încadrează peisajul ce se deschide înspre valea apropiată şi înspre dealurile îndepărtate. Spațiile anexe se succed pe latura nordică, într-o spină tehnică.  

Încăperile casei devin o lectură despre spaţiu, în expansiune şi decantare pe orizontală şi pe verticală, de la spaţii-culcuş la culoare înalte, de la „chilia” biroului la spaţiul-hală al piscinei.

secțiune >



Casa va fi locuită temporar, în vacanțe, și se va construi etapizat. 

Primul loc va conţine miezul casei: zona de zi, cu locuri de stat, locul de luat masa, spaţiul bucătăriei și dormitorul matrimonial, separat de spaţiul de zi printr-un decupaj de verdeaţă - sera.

Al doilea volum este alcătuit din alte două dormitoare şi biroul, cu funcţie de „turn de control” asupra curţii, asupra dealurilor, privind în faţă.

Al treilea modul este cel al spaţiului piscinei, care poate rămâne închis, privind spre peisaj, sau se poate deschide, devenind parte din peisaj. Ultimul modul este spaţiul pentru maşini, a cărui construcţie delimitează şi curtea grătarului.

Casa va „îmbătrâni”, firesc. 

Finisajele sunt alese astfel ca, în timp, aceasta să devină o prelungire a peisajului- faţada este îmbrăcată într- o plasă metalică discretă– suport al viţei de vie sălbatice care va forma, în timp, o „a doua piele a casei”. Locuinţa devine astfel parte din deal, parte din „vie”. Devine „casa vie”.