Atelier de arhitectură cu noimă


Arhitectură ● Case ● Concept

A-casa
A.casa este o casă care nu e casă.


A.casa este o casă-peisaj...
sau un deal cu vie ...
sau o călătorie...


TIP
Arhitectură Case
PROGRAM
Locuință unifamilială de vacanță
CLIENT
privat
LOCALIZARE
sat Chicerea, com. Tomești, jud. Iași, România

SUPRAFAȚĂ
160mp

BUGET
privat
DATA
2018
STATUS
Concept 

plan situație ︎ 

Casa se aşază într-un loc cu pantă, privind către dealurile Comarnei înspre răsărit.

Casa este, asa cum și-au dorit locuitorii ei, uşor străină de locuinţa compactă ataşată mental ideii de „casă”.

Casa îşi are locul în punctul cel mai înalt al terenului, lăsând un mare spaţiu al curţii-poiană să inunde priveliştea dinspre ferestre şi terase.

Precum bârlogurile „camuflate” în natură, care „ascund” o complexitate spaţială grăitoare despre locuitorul sau locuitorii lor,  A.casa este, în fapt cea mai personală experienţă de cunoaştere a sinelui și a celuilalt.


Spaţiile de locuit încadrează peisajul ce se deschide înspre valea apropiată şi înspre dealurile îndepărtate. Spațiile anexe se succed pe latura nordică, într-o spină tehnică.  

Încăperile casei devin o lectură despre spaţiu, în expansiune şi decantare pe orizontală şi pe verticală, de la spaţii-culcuş la culoare înalte, de la „chilia” biroului la spaţiul-hală al piscinei.

secțiuni transversale ︎
plan ︎Casa va fi locuită temporar, în vacanțe, și se va construi etapizat.

Primul loc va conţine miezul casei: zona de zi, cu locuri de stat, locul de luat masa, spaţiul bucătăriei și dormitorul matrimonial, separat de spaţiul de zi printr-un decupaj de verdeaţă - sera.

Al doilea volum este alcătuit din alte două dormitoare şi biroul, cu funcţie de „turn de control” asupra curţii, asupra dealurilor, privind în faţă.

Al treilea modul este cel al spaţiului piscinei, care poate rămâne închis, privind spre peisaj, sau se poate deschide, devenind parte din peisaj. Ultimul modul este spaţiul pentru maşini, a cărui construcţie delimitează şi curtea grătarului.

secțiune longitudinală ︎  


Casa va îmbătrâni firesc. Pe un deal cu vie, case devine parte din deal, parte din „vie”. Devine „casa-vie”.

Finisajele casei sunt alese astfel încât, în timp, aceasta să devină o prelungire a peisajului. Faţada este îmbrăcată într-o plasă metalică discretă – suport al viţei de vie sălbatice care va forma „a doua piele a casei”.︎


CONCEPT ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Tiberiu - Teodor Stanciu

Ramona Costea

ILUSTRAȚII

Alexandra Berdan
Ancuța Costandache

TEXT
Ramona Costea