Atelier de arhitectură cu noimă

despre noi   •   proiecte   •   jurnal   •   contact  

A.casaPROGRAM ︎ Locuință unifamilială de vacanță

CLIENT ︎ Privat

LOCALIZARE ︎ sat Chicerea, com. Tomești, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA ︎ 160mp

STATUS ︎ Concept | 2015

ECHIPA ARHITECTURĂ ︎  Alexandra Berdan, Tiberiu-Teodor Stanciu, Ramona Costea

TEXT ︎ Ramona Costea


A.casa este o casă care nu e casă.
A.casa este o acasă.

A.casa este o casă-peisaj...
sau un deal cu vie ...
sau o călătorie...

Casa se aşază într-un loc cu pantă, privind către dealurile Comarnei înspre răsărit. 
plan situație ︎ 

Casa este, asa cum și-au dorit locuitorii ei, uşor străină de locuinţa compactă ataşată mental ideii de „casă”. 

Casa îşi are locul în punctul cel mai înalt al terenului, lăsând un mare spaţiu al curţii-poiană să inunde priveliştea dinspre ferestre şi terase.

Precum bârlogurile „camuflate” în natură, care „ascund” o complexitate spaţială grăitoare despre locuitorul sau locuitorii lor,  A.casa este, în fapt cea mai personală experienţă de cunoaştere a sinelui și a celuilalt.

Spaţiile de locuit încadrează peisajul ce se deschide înspre valea apropiată şi înspre dealurile îndepărtate. Spațiile anexe se succed pe latura nordică, într-o spină tehnică.  

Încăperile casei devin o lectură despre spaţiu, în expansiune şi decantare pe orizontală şi pe verticală, de la spaţii-culcuş la culoare înalte, de la „chilia” biroului la spaţiul-hală al piscinei.

secțiuni transversale ︎
plan ︎Casa va fi locuită temporar, în vacanțe, și se va construi etapizat. 

Primul loc va conţine miezul casei: zona de zi, cu locuri de stat, locul de luat masa, spaţiul bucătăriei și dormitorul matrimonial, separat de spaţiul de zi printr-un decupaj de verdeaţă - sera.

Al doilea volum este alcătuit din alte două dormitoare şi biroul, cu funcţie de „turn de control” asupra curţii, asupra dealurilor, privind în faţă.

Al treilea modul este cel al spaţiului piscinei, care poate rămâne închis, privind spre peisaj, sau se poate deschide, devenind parte din peisaj. Ultimul modul este spaţiul pentru maşini, a cărui construcţie delimitează şi curtea grătarului.

secțiune longitudinală ︎  Casa va îmbătrâni firesc. Pe un deal cu vie, case devine parte din deal, parte din „vie”. Devine „casa-vie”.


Finisajele casei sunt alese astfel încât, în timp, aceasta să devină o prelungire a peisajului. Faţada este îmbrăcată într-o plasă metalică discretă – suport al viţei de vie sălbatice care va forma „a doua piele a casei”.


Instagram ︎ Facebook ︎ LinkedIN ︎ Pinterest
ⓒ 2019-2020 A+noima® | ANPC

contact