Atelier de arhitectură cu noimă

Interior ● Rezidențial ● În execuție

Acasă în tandem


Un apartament dintr-o suburbie verde a Londrei se transformă pentru a conține viața bogată și diversă a unui cuplu tânăr de creativi.


TIP

Interior  Rezidențial
PROGRAM

Locuință unifamilială 
CLIENT

Ilinca și Daniel 
LOCALIZARE

Londra, UK

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

55 mp
BUGET

privat 
DATA

2023

STATUS

conceptDupă câțiva ani de călătorit și trăit în mai multe locuri din Europa, Ilinca și Daniel și-au găsit acasa pereche într-o zonă rezidențială intimă din sud-estul capitalei Regatului Unit.
Apartamentul cu vedere către parc, terasă și garaj - aflat la primul etaj al unei clădiri îmbrăcate în cărămidă, tipic zonei, era - cel puțin la o primă vedere - exact ceea ce și-au dorit.
La o privire mai atentă, beneficiarii au identificat mai multe zone care aveau nevoie să fie regândite, pentru a se plia pe stilul lor de viață.


locație  ︎Great alone, better together 


Pentru că își petrec o parte relevantă din timp acasă, Ilinca și Daniel au resimțit în primul rând nevoia unor optimizări care să le permită să includă în cei 55 mp toate activitățile lor tipice.

Locuri pentru munca de birou, zone în care se pot preocupa de hobby-urile lor comune și individuale și pot socializa cu prietenii, dar și spații de depozitare istețe.
În același timp, și-au dorit să păstreze apartamentul aerisit și neaglomerat.
Necesitatea de a lucra uneori remote, precum și preocupările lor - Ilinca coase, Daniel cântă la chitară, iar împreună obișnuiesc să asculte muzică -  a ridicat nevoia de a gândi soluții cu rol fonoabsorbant.

Lista lor bine definită de cerințe  a inclus și dorința de a înlătura mocheta din zona de zi, cu intenția de a monta o pardoseală tip parchet, mai plăcută privirii, dar și mai ușor de întreținut.

brief  ︎De altfel, încă din primele discuții, s-au conturat și preferințele lor cromatice și de materialitate - volume minimaliste, texturi naturale din lemn, culori organice și accente de roz și portocaliu care înviorează pereții albi, scăldați în lumină naturală.


paletă cromatică  ︎mobilare ︎
fluxuri de circulație și zone funcționale  ︎


Ca atare, misiunea noastră a fost să explorăm într-un tandem funcțional-estetic alegerile de atmosferă.
Am vrut să oglindim personalitatea celor doi prin gesturi echilibrate, dar care generează momente de aha!.


vedere axonometrică︎

Livingul tip vagon era mobilat inițial în jurul televizorului și nu valorifica deschiderea către terasă. Spațiul de dining era înghesuit în zona de trecere spre bucătărie.
Camera este acum divizată în două zone principale: o zonă de socializare, cu canapeaua orientată către ferestrele ample și o zonă de luat masa și relaxare, demarcată de o banchetă cu locuri diverse de depozitare.Vechiul loc ocupat de dining integrează acum un hobby desk, la care Ilinca poate să coasă sau să ilustreze.În dormitor, suprafața, deși mică, permite un loc generos pentru un birou dublu.
Zona ferestrei este îmbrăcată de un obiect custom cu pegboard și polițe, în care Ilinca și Daniel pot lucra în liniște, cu priveliște spre curte.


De la o cameră la alta, mobilierul și panourile din placaj cu margini rotunjite, executat la comandă, asigură continuitate, lăsând o amprentă de căldură și asigurând în același timp absorbția sunetelor. Ritmul acestor piese devine mai interesant în juxtapunere cu obiectele de mobilier și corpurile de iluminat de inspirație mid century.În baie, paleta cromatică folosită și în restul casei devine concentrată - placări ceramice verde-pădure contrastează cu portocaliul efervescent al detaliilor - baterii, coloana de duș, aplică de tavan.Holul︎︎︎


Intervențiile propuse amplifică senzația de a fi de acasă, lăsându-i lejeritate să se ivească într-o pleiadă de feluri. Apartamentul devine un canvas pe care Ilinca și Daniel își pot așeza de aici înainte momentele de liniște, muncă și imaginație.
︎


CONCEPT

Livia Pleșca 
Alexandra Berdan

ILUSTRAȚII

Livia Pleșca


TEXT

Georgiana Covaliu