Atelier de arhitectură cu noimă


Acasă pe îndelungPROGRAM  ︎  Locuință unifamilială

CLIENT  ︎  Privat
LOCALIZARE ︎  Valea Lupului, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  265 mp

STATUS ︎ Concept

ECHIPA :  
Concept Arhitectură ︎ APLUSNOIMA︎ 
Ancuța Costandache, 
Alexandra Berdan, Ștefania Borș

Concept structural ︎ ATELIER STRUCTURA ︎  Andrei BOBU 
Text︎ Oana Filip, Ancuța Costandache

O casă în care spațiile te țin împreună și totul este la îndemână.


Într-o suburbie a Iașului, dens construită și fără perspective îndepărtate, (A)casa pe îndelung își întoarce spatele spre vecini, iar fața spre soare și propria curte. În felul acesta, apare un întreg univers prin care casa își trăiește propria viața după cum poftește. Uneori mai tumultos, alteori în tihnă, dar mereu într-o atmosferă care definește cu brio personalitatea locuitorilor ei.

Desfășurată pe toată lungimea edificabilă a terenului, casa spre nord și curtea spre sud, cea dintâi protejează intimitatea familiei față de locuințele învecinate aflate în proximitate. Astfel, apare un pretext ideal de fabricat amintiri de neuitat.

Departe de zumzetul și de privirile celor din jur, casa oferă oportunități nelimitate de experimentare. E o oază în care protecția și liniștea stau în centrul ei la fel de mult pe cât este un teritoriu de distracție și sărbătoare alături de cei dragi.

Casa nu se dezvăluie spre stradă și îndeamnă la a fi parcursă și locuită pentru a fi descoperită și înțeleasă cu totul. Este un proces pe care locuitorii îl pot parcurge în nenumărate feluri.

Ca în orice spectacol bine orchestrat, în care nimic nu este la întâmplare, intrarea nu este doar o banală, dar necesară trecere de la exterior la interior, ci un parcurs secvențial dinspre stradă către universul locuitorilor săi.  Plan parter


Zona de zi, nucleul central, se impune prin dimensiuni și face un pas în față pentru a fi mai aproape de curte, spre a cărei priveliște se deschide cu generozitate.

De asemenea, toate funcțiunile de serviciu rămân în spate și compun astfel o graniță cu rol protectiv spre nord.Plan etaj


Zona de noapte este delimitată de zona de zi pe verticală, cu încăperile poziționate la etaj, orientate spre curte și spre soare astfel încât să ofere cea mai bună experiență.Spațiile interioare se dilată treptat, atât pe lățime cât și pe înălțime, dinspre exterior spre centrul casei, și înapoi spre exterior.


Astfel, întreaga poveste începe încă înainte de a păși Acasă pe îndelung, însă bucuria descoperii are loc în fiecare spațiu pus la dispoziție.

Împreună cu locuitorii care trăiesc autentic și în armonie cu propriile valori, ea devine acasă.