Atelier de arhitectură cu noimă
Arhitectură ● Case

Acasă pe îndelung


O casă lungă în care spațiile te țin împreună și totul este la îndemână

.



TIP
Arhitectură  Case
PROGRAM
Locuință unifamilială
CLIENT
privat
LOCALIZARE
Valea Lupului, jud. Iași, România

SUPRAFAȚĂ UTILĂ
200mp
BUGET
privat
DATA
2021
STATUSÎn execuție Jurnal de șantier



plan de situație ︎



Într-o suburbie a Iașului, dens construită și fără perspective îndepărtate, (A)casa pe îndelung își întoarce spatele spre vecini, iar fața spre soare și propria curte.


În felul acesta, apare un întreg univers prin care casa își trăiește propria viața după cum poftește. Uneori mai tumultos, alteori în tihnă, dar mereu într-o atmosferă care definește cu brio personalitatea locuitorilor ei.


Desfășurată pe toată lungimea edificabilă a terenului, casa spre nord și curtea spre sud, cea dintâi protejează intimitatea familiei față de locuințele învecinate aflate în proximitate.   
Spațiile interioare se dilată treptat, atât pe lățime cât și pe înălțime, dinspre exterior spre centrul casei, și înapoi spre exterior.






Casa nu se dezvăluie spre stradă și îndeamnă la a fi parcursă și locuită pentru a fi descoperită și înțeleasă cu totul. Este un proces pe care locuitorii îl pot parcurge în nenumărate feluri.

Departe de zumzetul și de privirile celor din jur, casa oferă oportunități nelimitate de experimentare. Protecția și liniștea stau în centrul ei la fel de mult pe cât îndeamnă la  distracție și sărbătoare alături de cei dragi.







Plan parter

Zona de zi, nucleul central, se impune prin dimensiuni și face un pas în față pentru a fi mai aproape de curte, spre a cărei priveliște se deschide cu generozitate.
De asemenea, toate funcțiunile de serviciu rămân în spate și compun astfel o graniță cu rol protectiv spre nord. 
Intrarea nu este doar o banală, dar necesară trecere de la exterior la interior, ci un parcurs secvențial dinspre stradă către universul locuitorilor săi.  



Plan etaj
Zona de noapte este delimitată de zona de zi pe verticală, cu încăperile poziționate la etaj, orientate spre curte și spre soare astfel încât să ofere cea mai bună experiență.




Bucuria descoperirii are loc în fiecare spațiu din casa lungă care, împreună cu locuitorii ei devine acasă pe îndelung.








︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Ancuța Costandache
Alexandra Berdan
Ștefania Borș


COLABORATORI PROIECTARE

Structură ●
Atelier Structura
Andrei Bobu

Instalații ●
VVS TECHNIK
Mihai Mahalu

ELECTRIC 2000
Ionuț Rusu

DIRIGENȚIE DE ȘANTIER

QUALITRIX 
Mihai Ungureanu

CONSTRUCTOR

SDF-GAB CONSTRUCT


FURNIZORI

Lindab

ILUSTRAȚII
Ancuța Costandache

TEXT
Oana Filip
Ancuța Costandache




Implementarea proiectului este documentată integral aici: