Atelier de arhitectură cu noimă

Interior ● Rezidențial ● În execuție

Acasa vacanțelor


Două apartamente fuzionează pentru a da naștere unui cuib al vacanțelor, departe de reședința permanentă a beneficiarilor, însă aproape de casa copilăriei unuia dintre ei.


TIP

Interior  Rezidențial
PROGRAM

Locuință unifamilială sezonieră
CLIENT

privat
LOCALIZARE

Iași, jud. Iași

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

96 mp
BUGET

privat 
DATA

2022

STATUS

concept


Beneficiarii, un cuplu tânăr care pendulează între două țări, și-au dorit un loc care să îi aștepte atunci când revin acasă.
Un spațiu care să le ofere versatilitate - o trăsătură esențială pentru o locuință temporară, dar și flexibilitate, în contextul în care cei doi lucrează remote.
Nu în ultimul rând, își doreau o casă jucăușă, care să îi inspire, să ceară să fie descoperită și înțeleasă.

Locația aleasă de beneficiari presupune unirea a două apartamente într-o singură unitate care să funcționeze firesc și fluid. În acest context, una dintre primele întrebări la care a trebuit să răspundem a fost „pe unde intrăm?”

Stabilirea accesului în locuință este în strânsă legătură cu circulațiile și cu modul de accesare a încăperilor, un veritabil nod gordian al proiectului.


studiu comparativ pentru cele două variante de vestibul ︎Cele două intrări au generat două soluții posibile pentru organizarea circulațiilor într-o manieră în care toate încăperile să poată fi accesate corespunzător.
Soluția aleasă armonizează cel mai bine circulațiile în raport cu suprafața utilă și, în plus, oferă posibilitatea unui dormitor matrimonial mai amplu.

Planimetria inițială a celor două apartamente dă naștere unei scheme funcționale în evantai, ce are în centrul său vestibululul, ca spațiu centrifug ce posedă conexiuni directe cu toate celelalte camere.Vestibulul devine un pasaj verde și răcoros, cu uși secrete spre cotloanele dulapurilor și legături discrete spre încăperile scăldate în lumină naturală.


vederi axonometrice︎
Estetic, intenția a fost de a crea un interior ce inspiră serenitate, căldură, prospețime, asemenea orizontului unui peisaj mediteranean.

De aceea, ne-am orientat spre o paletă de culori mai domoală, alăturând texturi diferite, pentru a îmbogăți spațiul fără a-l încărca.texturi și materiale︎

Ne-am folosit de mobilier pentru a modela spațiul, sculptând volume solide care să conțină experiențe, să înrămeze scene și să ofere găzduire obiectelor beneficiarilor.

Pentru terasă, beneficiarii și-au dorit o configurație a mobilierului care să le permită să invite un grup numeros de prieteni, cu care să ia masa și să joace jocuri de societate.

Ne-am îndreptat căutările spre piese de mobilier modulare, cu ajutorul cărora să putem acomoda funcțiunile necesare într-un spațiu lung și îngust, fără să îl aglomerăm.
Dormitorul de oaspeți este, de fapt, o extensie a biroului, dar beneficiază și de acces direct din hol. Flexibilitatea este și aici cuvântul de ordine.

La nevoie, încăperea poate să devină un extra birou pentru call-uri, o cameră de joacă, un loc de meditație sau chiar dormitorul copilului.
Acasa vacanțelor îndeamnă la chestionarea și redefinirea noțiunii de conviețuire într-un bloc de apartamente.

Eliberată de formele tipizate, devine o capsulă intimă, dar generoasă cu nevoile dinamice ale locuitorilor săi.
Un loc în care ritmul de loisir își face loc în confortul predictibil al căminului propriu.︎


CONCEPT

Livia Pleșca 
Alexandra Berdan

ILUSTRAȚII

Livia Pleșca


TEXT

Livia Pleșca
Georgiana Covaliu