Atelier de arhitectură cu noimă



despre noi   •   proiecte   •   jurnal   •   contact  

Amintiri în mansardă



PROGRAM  ︎  Amenajare interioară - compartimentare și mobilare mansardă casă

CLIENT  ︎ Privat

LOCALIZARE ︎ Breazu, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA  ︎  102 mp

STATUS ︎ Concept | 2020

CONCEPT AMENAJARE ︎ APLUSNOIMA ︎ Alina Andriescu, Alexandra Berdan
TEXT ︎ Oana Filip, Alina Andriescu

O familie cu patru membri și un cățel simpatic a visat să își extindă căminul cu ajutorul mansardei și să le reprezinte valorile și credințele. Pentru ei, statul împreună înseamnă mai mult decât timp per se petrecut laolaltă. Este felul lor de a își manifesta afecțiunea și de a construi amintiri și relații cu însemnătate între membrii familiei.

Spațiul mansardei a venit la pachet cu mai multe provocări: nevoia de a folosi în întregime, chiar și zonele unde înâlțimea este mică,  iluminare naturală redusă, ventilație deficitară, lipsă a ferestrelor care să ofere o relație orizontală cu exteriorul.

Pe de altă parte, o mansardă are și farmecul ei greu de egalat. Reprezintă rezerva de spațiu a unei case, are o spațialitate specială, diferită de orizontalitatea etajelor curente, oferă perspective unice de la înălțime și, desigur, face posibilă locuirea pe verticală, esențială pentru oricine, după cum bine zicea Andrei Pleșu în eseul lui din cartea Casele vieților noastre.
releveu ︎

       



Obiectivul proiectului a fost transformarea spațiului mansardei în camere multifuncționale, care se pot modela în timp după nevoile familiei, atât ale părinților, cât și ale copiilor — spații de dormit, de găzduit oaspeți, de depozitare, de lucrat de acasă.

Astfel, zonele cu înălțime redusă (1.20-1.80) au devenit spații de joacă, dar și culcușuri confortabile și primitoare, unde pot să își petreacă timpul după bunul plac.

Nișele și zonele cu înălțimea cea mai mică din camerele de locuit sunt folosite pentru depozitări, lucru care a facilitat optimizarea lor într-un mod eficient și practic.

Cele două băi cerute de beneficiari au fost cuplate, amplasate în așa manieră încât să coincidă cu scurgerea existentă. Acestea beneficiază de lumină naturală și aerisire prin intermediul noilor ferestre tip Velux.

studiu compartimentare și mobilare ︎
propunere finală compartimentare ︎




Soluțiile pe care le-am identificat se potrivesc și corespund cerințelor inițiale însă acomodează și alte nevoi care evoluează în timp și au impact în dinamica familiei.

La urma urmei, scenariile de locuire evoluează și e important ca spațiile să reflecte aceste realități în continuă schimbare.


Finisajele propuse din mansardă sunt cât mai naturale și mai neutre — lambriu de lemn vopsit alb pentru placarea șarpantei și păstrarea texturii lemnului folosit la structură.

Mobilierul propus a fost gândit pentru a optimiza atât spațiile de depozitare, cât și zona utilă de circulație (2 m - 2.45 m). Din acest motiv, am optat pentru sisteme de sertare și dulapuri cu deschidere pe verticală, valorificând la maximum spațiile cu înălțime redusă.

propunere mobilare ︎ 


Prin toate aceste gesturi simple, dar cu noimă, mansarda a căpătat noi destinații de explorat pentru fiecare dintre membrii familiei.


Felul în care familia va alege să consume viața în noua compartimentare e unul în aliniere cu așteptările lor, așa că sperăm să construiască multe amintiri de neuitat, de care să se bucure din plin.



“Apreciem mult faptul că ați răspuns atât de bine provocării noastre. V-am spus că avem un spațiu, nu știm exact ce vrem de la el, dar poate ne propuneți voi. Știați doar că suntem o familie cu patru membri; ne-ați făcut să visam la momentul în care vom avea nevoie să îi dăm utilitatea imaginată de voi. Proiectul vostru este ludic, practic și sper să putem să îl "construim", tot împreună, cât de curând."




dormitor 1

culcuș
birou

baie
loc de joacă

dormitor 2

hai să vorbim despre proiectul tău ❤︎

ⓒ 2019-2020 A+noima® | ANPC

 ☛ contact

Instagram ︎ Facebook︎ LinkedIN ︎ Pinterest