Atelier de arhitectură cu noimă




Interior  ●  Rezidențial  ●  Finalizat

Apartamentul colaj




Apartamentul „colaj” pune în ordine o colecție de piese de mobilier, păstrate și refolosite, într-un cadru în care lumina capătă valențe diferite de la zonele „de zi” la zonele „de noapte”.




TIP
Interior Rezidențial
PROGRAM
Amenajare apartament
CLIENT
privat
LOCALIZARE
Iași, România

SUPRAFAȚĂ
64 mp

BUGET
privat
DATA
2020
STATUS
Finalizat Jurnal de șantier







Apartamentul cu două camere nedecomandate se află la etajul 5 al unui bloc dintr-un cartier dormitor din Iași. Proprietarii lui au decis să-l renoveze în scopul închirierii, iar focusul principal al intervențiilor a fost acela de a găsi soluții practice, ușor de implementat, care să creeze zone multifuncționale și să utilizeze isteț mare parte din mobilierul pe care aceștia îl aveau deja într-un alt spațiu.







Cu un hol de primire generos, o bucătărie luminoasă venită la pachet cu un balcon închis și o cămară utilă (extrem de rară în realitatea imobiliară de astăzi), un dormitor cu acces la un balcon secundar și un living cu mult potențial, apartamentul colaj a fost mai degrabă o provocare de coerență și consistență.
 Intervențiile în arhitectura spațiilor au fost mici și bine justificate: s-au îndreptat pereții, s-a renunțat la ușa dintre bucătărie și hol, s-au schimbat finisajele învechite (gresie, faianță, parchet).  Am demolat o serie de intervenții făcute anterior precum peretele din rigips  care separa zona de trecere dintre hol și dormitor, din living. Am deschis zona de zi spre holul de intrare printr-un gol de ușă dublu, ca un portal.  



Datorită proporțiilor foarte bune ale camerelor, fiecare spațiu a fost gândit să servească unor funcțiuni multiple. Astfel, activități complementare întregesc experiențele din fiecare spațiu în parte. 

  • Bucătăria este și un dining generos 
  • Living-ul este zonă de relaxare și spațiu de lucru
  • Holul (zona de primire) este dressing și debara
  • Holul de trecere este circulație și galerie 

Din punct de vedere cromatic, am folosit culori poziționate strategic, care să pună în valoare funcțiunile și spațiile. Decorarea a fost gândită ca un exercițiu deschis, ceea ce înseamnă că nu am propus decorațiuni per se, ci sisteme de decorare care să fie explorate creativ. Acestea permit viitoriilor locatari să facă din acest apartament un spațiu cât mai al lor, în care să își manifeste preocupările și pasiunile într-un fel care să îi definească până la capăt.





„Mă consider privilegiată că locuiesc într-un apartament generos, în care lumina, intimitatea și spațialitatea sunt de partea mea. Toate amplifică binele, ceea ce cred că este esențial într-o acasă în care vrem să ne regăsim, să ne liniștim și să ne încărcăm cu energie și voie bună.
Felul în care lumina se exprimă în fiecare cameră, din bucătărie și până în dormitor, unde sunt încurajată să pun frână de tot la ritmul nebun al vieții cotidiene, este, poate, cea mai mare bucurie pe care locuirea de aici mi-o oferă.”


— Oana Filip, prima locatară a Apartamentului-Colaj.






︎


CONCEPT ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ștefania Borș

EXECUȚIE

Construcții și amenajări ● ZAFIT
Mobilier ● Atelier RAFT

ILUSTRAȚII
Alexandra Berdan


TEXT
Oana Filip
Alexandra Berdan


FOTOGRAFII
Katerina Nedelcu
Livia Pleșca



Implementarea proiectului este documentată integral aici:  Jurnal de șantier