Atelier de arhitectură cu noimă
Interior ● Comercial ● Finalizat

Cafeneaua Erasmus

Pentru studenții de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași care învață în dealul Copoului, „La Balena” este un simbol. Al socializării, al cunoașterii, al tinereții, al descoperirii, al visării.



TIP
Interior Comercial
PROGRAM
Amenajare interioară cafenea
CLIENT
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
LOCALIZARE
Campusul studențesc „Titu Maiorescu”, Iași, România

SUPRAFAȚĂ
172mp

BUGET
privat
DATA
concept - 2020
implementare - 2022
STATUS
Finalizat Jurnal de șantier


Situată la doar câțiva metri de fântâna arteziană a cărei formă duce cu gândul la animalul marin, acest loc a strâns laolaltă mii de studenți din generații diferite, cu preocupări diferite. Campusul studențesc „Titu Maiorescu” a gravitat dintodeauna în jurul lui, indiferent de faptul că, de la un punct încolo, a rămas încremenit în timp. Pe măsură ce studenții absolveau și noi generații apăreau la orizont, „La Balena” își ducea cu mândrie ecoul mai departe.

situația inițială︎

La fel ca oricine și orice își propune să supraviețuiască, nevoia de adaptare a răsărit și în jurul acestui spațiu care nu mai satisfăcea cerințele și ambițiile tot mai mari ale studenților din România, dar și din plan internațional.

Astfel, „La Balena” a trecut printr-un proces de repoziționare și regândire în ceea ce astăzi numim (sau ne obișnuim să numim) „Erasmus Cafe.” Tot un spațiu de întâlnire, de socializare, de schimbat idei și dorințe, doar că de data asta cu o adresabilitate mai generoasă. Dialogul local devine internațional. Studenții din Iași își cunosc colegii din alte universități-partenere.



Proiectul de amenajare al cafenelei își extinde granițele și se transformă într-un loc care poate acomoda standarde europene. Reinventarea acesteia propune o serie de intervenții prin care să devină mai deschisă publicului, mai atrăgătoare, mai luminoasă. Un spațiu propice pentru dinamica specifică anilor de studenție, unde nimic pare că nu are limite.



Modernizarea spațiului a fost realizată prin optimizarea mobilării interioare și a fluxurilor aferente, dar și prin schimbarea finisajelor în vederea creării unei atmosfere care surprinde spiritul locului — tânăr, îndrăzneț, curajos.


Am separat zona de bar/servire de cea de stat și consumat produse specifice unei cafenele. Dispunerea meselor este modulară și poate fi folosită pentru scopuri multiple: satisface funcțiunea specifică unui astfel de loc (servești o cafea, un ceai, savurezi un croissant), însă poate acomoda ușor și seminarii, cercuri literare, lansări de carte, întâlniri restrânse, petreceri și alte asemenea.




Odată cu noua poziționare, „Erasmus Cafe” a venit la pachet și cu câteva elemente de branding pe care le-am integrat în puzzle. De la decorațiuni care transmit o anumită senzație de globalizare, cu ceasuri setate pe diferite fusuri orare, și până la cadouri simbolice primite de-a lungul anilor de studenții străini veniți cu burse Erasmus, toate fac ca locul să capete mai multă personalitate și să facă cinste noii destinații.

Aceste elemente sunt puse în evidență cu ajutorul unei palete cromatice foarte fresh, potrivită celor care trec pragul cafenelei: alb, negru, verde și accente de orange-somon.




Tavanul din plăci de gipscarton cu proprietăți fonice îmbunătățește acustica spațiului și implicit confortul într-un loc în care se poate trece rapid de la socializare la studiu și invers.

Am profitat de fațada de sticlă înclinată și am adus locuri de stat la parapetul geamului astfel încât studenții care petrec timpul în „Erasmus Cafe” să aibă parte de comunicare vizuală cu complexul studențesc și, odată cu el, cu viața extrem de dinamică de acolo. Acest brâu de locuri amplasat de jur împrejur îmbogățește experiența și oferă un aer specific cafenelelor din Europa, unde statul la geam este, în sine, un gest cool.






Dacă „Erasmus Cafe” va intra sau nu în vocabularul și în viețile studenților din Copou rămâne de văzut, însă, indiferent de asta, însemnătatea emoțională, alături de universul întreg care s-a țesut în jurul „La Balena” face din acest loc o moștenire inegalabilă pentru multe generații care, prin amintirile lor, vor duce povestea mai departe.



︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ștefania Borș
Ancuța Costandache
Livia Pleșca

TEXT

Oana Filip
Ancuța Costandache


FOTOGRAFII

Livia Pleșca


Implementarea proiectului este documentată integral aici: Jurnal de șantier