Atelier de arhitectură cu noimă
Arhitectură ● Multifuncțional

Casa Zafit 


Gândită cu simplitate și responsabilitate, dar și cu eficiență și generozitate,  Casa ZAFIT urmează să adăpostească o zonă cât mai largă de depozitare pentru materiale de construcții, împreună cu un atelier, câteva birouri pentru echipa administrativă și o zonă de locuit.


TIP

Arhitectură Multifuncțional
PROGRAM

Atelier, Birouri și Locuință
CLIENT

ZAFIT
LOCALIZARE
Sat Uricani, com. Miroslava,
jud. Iași, România

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

250mp
BUGET

privat
DATA

2022
STATUS

În execuție Jurnal de șantier 




„La ZAFIT, prețuim cooperarea și tratăm orice proiect ca un proces de co-creare în care beneficiarul și colaboratorii participă activ pas cu pas în luarea deciziilor. Lucrăm cu și pentru oameni.” 





Actul de a proiecta nu presupune numai desen, ci și construcție per se. Orice proiect bun are nevoie de rigoare și complexitate atât în desen precum execuția pe șantier. Ne bucură ori de câte ori reușim să construim pentru oamenii care, la rândul lor, construiesc alături de noi. Am lucrat în multe dintre proiectele noastre cu ZAFIT și am făcut echipă bună de fiecare dată. Așa am ajuns să proiectăm noul lor sediu, o casă-birou-atelier, pe un teren lung și foarte îngust, imediat lângă pădurea Uricani din Iași.

plan de situație 






Situat între dealuri, terenul are latura lungă orientată spre pădure, dar și spre soare.  Astfel, casa ocupă integral aria edificabilă a terenului. Am orientat toate spațiile de birouri și de locuit spre deschiderea cea mai frumoasă — pădurea — iar zonele tehnice spre vecinul dinspre nord.


︎︎︎concept







Clădirea este compusă riguros, din trei travei egale. Funcțiunile sunt dispuse simetric deasupra parterului, iar birourile înspre nord-vest și zona de locuit înspre sud-est. Funcțiunile principale: depozitarea, atelierul, spațiile de birou și spațiile de locuit au ghidat împărțirea clădirii în trei zone distincte, atât pe verticală, cât și pe orizontală.
Parterul ocupat de atelierul-depozit, iar spațiile de birouri și de locuit primesc câte o travee la parter și la mansardă. Zona dintre spațiile de lucru și spațiile de locuit este un zonă buffer, respectiv un play space la etaj și terasă la mansardă, unde există o terasă de pe care se poate admira întreaga pădure din Uricani.




Golul din miezul clădirii aduce lumină naturală în spațiul de depozitare de la parter și face loc unui gest de generozitate și răsfăț pentru întreaga echipă ZAFIT, respectiv un macro-hamac cu privirea spre pădure.






Cu un aspect mineral, de rocă șlefuită, casa se integrează în contextul ei printr-un contrast care are sens. Baza-parter este finisată cu o tencuială reliefată, periată în nuanță discretă de gri deschis, iar registrul superior primește o tencuială decorativă simplă în aceeași nuanță.
Învelitoarea deschisă la culoare completează imaginea exterioară, în timp ce finisajele exterioare exprimă subtil organizarea interioară a clădirii.





Casa ZAFIT este un exercițiu de echilibru între muncă și locuire. Granițele dintre cele două vor fi când clare, când confuze, la fel ca povestea oricărui antreprenor pasionat care visează la mai bine.










︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ștefania Borș
Ancuța Ipati

COLABORATORI PROIECTARE

Structură ●
ATELIER STRUCTURA ing. Lucian Soveja
Instalații termice și sanitare ●
VVS TECHNIK ing. Mihai Mahalu

MANAGEMENT IMPLEMENTARE

ZAFIT

ILUSTRAȚII

Alexandra Berdan
Ștefania Borș

TEXT

Oana Filip
Alexandra Berdan


Casa Zafit este în lucru. Poți urmări întregul proces, aici Jurnal de șantier