Atelier de arhitectură cu noimă

Arhitectură ● Case ● Concept

Casa care îmbrățișează soarele


Situată pe dealul Șorogari, casa își întinde cele trei brațe către soare, care o încălzește, îi luminează interiorul și își proiectează umbra răcoroasă pe terasă și intrânduri.


TIP

Arhitectură  Rezidențial
PROGRAM

Locuință unifamilială 
CLIENT

privat
LOCALIZARE

Sat Șorogari, com. Aroneanu, jud. Iași

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

187 mp
BUGET

privat 
DATA

2022

STATUS

concept


plan de situație︎


Terenul pe care se află casa are în continuarea sa un alt teren împădurit - cu regim extravilan - deținut tot de beneficiari. Prin urmare, pentru a profita de priveliștea deosebită spre pădurea din deal, dar și pentru a oferi cât mai multă intimitate față de stradă, am amplasat clădirea la limita superioară a edificabilului. 
Într-o cheie simbolică, acest parcurs ascendent, de-a lungul întregului sit, de la stradă către casă, poate fi înțeles și ca un drum al reapropierii de sine și de acel sentiment ”de a fi acasă”, atunci când revii după o zi întreagă petrecută în oraș.



concept︎



Mai mult decât o locuință, beneficiarii și-au dorit ca pe fâșia lor de deal să își construiască propria lume: un microcosmos în care să existe  echilibru între recreere, joacă și muncă. Volumetria de tip „evantai” ne-a oferit libertatea de a separa aceste 3 tipuri de activități, păstrând totodată conexiuni vizuale între ele, atât din interior, cât și din exterior.
Casa este primită cu blândețe de relieful înclinat, cele 3 brațe așezându-se cât mai confortabil, la cote diferite.
Pentru a crește eficiența energetică a clădirii, am orientat brațul cel mai lung spre „S” perfect, spre care se deschid deopotrivă zona de zi și cea de noapte.
plan funcțional︎


Funcțiunile sunt grupate pe niveluri, într-o dispunere spațială dictată de ritmul de zi cu zi al beneficiarilor.
Biroul (cota +0.0 m) ocupă brațul nordic și are o vedere largă asupra văii, spațiile tehnice, atelierul și carportul ocupă al doilea nivel (cota +0.6 m), urmate de zona de zi la (cota + 1.2 m) și, la ultimul nivel, de zona de noapte (cota +1.8 m).
După ce parcurgi vestibulul de la intrare și urci treptele care duc în zona de zi, ajungi în zona de intersecție, unde spațiul se deschide spre cele 3 brațe.

Locul unde stau mașinile și echipamentele devine, la nevoie, și o extensie a atelierului, precum și un spațiu care oferă confort termic în timpul verii pentru o mulțime de alte activități.




Prin jocul de volume și locul pe care și-l revendică pe colină, Casa care îmbrățișează soarele este un refugiu care, odată descoperit, se deschide cu generozitate pentru ceea ce face o viață să fie bogată.
Timp afară, loc pentru împreună, spațiu pentru pasiuni și căutări felurite.



︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Livia Pleșca
Alexandra Berdan

ILUSTRAȚII

Livia Pleșca


TEXT

Livia Pleșca
Georgiana Covaliu