Atelier de arhitectură cu noimă

Arhitectură ● Case ● Concurs

Casa cu Dumbravă


O Dumbravă într-o casă din Dumbravă...

,,(...) omul trăiește normal și firesc când se poate mișca în casa lui și pe verticală.
(...) O casă trebuie să lase loc pentru mister: să aibă spații nevăzute, locuri tainice, sublimități și subterane. Să aibă chip.”


Andrei Pleșu, Casele vietilor noastre, ed. Humanitas, 2014TIP
Arhitectură Case
PROGRAM
Locuință unifamilială
CLIENT
privat
LOCALIZARE
Dumbrava Vlăsiei, jud. Ilfov, România


SUPRAFAȚĂ UTILĂ
160mp
BUGET
privat
DATA
2018
STATUS
Concept. Concurs de soluții |  2018

Pentru multe familii tinere visul vieții la casă  înseamnă o viață mai liberă, mai confortabilă, mai liniștită, mai sănătoasă, mai aproape de natură.
Casa cu Dumbravă dă formă acestui vis, în care apartenența la o comunitate deschisă se împletește cu nevoia de intimitate, iar natura nu este înlocuită ci, într-un fel, întregită.
Spațiul de locuit, compact, se încadrează cu rigurozitate într-un plan pătrat.Casa se apropie, timid, de stradă. Se rotește pentru a purta un dialog direct cu soarele sudului, marcând astfel limita dintre spațiul public și cel privat.

La parter, zona de zi se deschide către grădină. 

Separate de viața comună a casei, viețile intime ale membrilor familiei sunt conținute de miezul interior, în dormitoarele ce se succed pe verticală. 

secțiune>


︎ living, scara, dormitor ︎


︎ terasă acoperiș ︎


Drumul începe și se termină în Dumbravă, fără să o fi părăsit vreodată. Scara, un „drum de strajă”, înconjoară zona de noapte.
Călătoria prin casă oferă un parcurs vertical plin de lumină cu permanente schimbări de percepție atât asupra interiorului cât și asupra exteriorului. Miezul casei, protejat subtil cu pereți translucizi, se desprinde de fațadele atent perforate. Fiecare dormitor străpunge coaja exterioara pentru a privi spre grădină.
︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ancuța Costandache

COLABORATORI PROIECTARE
Structură ●
Atelier Structura
Andrei Bobu

ILUSTRAȚII

Alexandra Berdan
Ancuța Costandache

TEXT

Alexandra Berdan