Atelier de arhitectură cu noimă
Interior ● Rezidențial  ● Finalizat

Casa cu miros de vanilie


Casa cu miros de vanilie a Danei amintește de importanța de a ne accepta trecutul și moștenirile pe care ni le-a lăsat, și de a trăi prezentul într-un ritm mai așezat, într-o tihnă care ne ajută să fim mai recunoscători pentru ce avem și mai înțelepți în felul în care alegem să trăim.
TIP
Interior Rezidențial
PROGRAM
Amenajare interioară - zona de zi
LOCALIZARE
com. Bârnova, jud. Iași, România

SUPRAFAȚĂ UTILĂ
53mp
BUGET
privat
DURATA
2020 - 2021
STATUS
Finalizat

Dana de la Prăjiturici e blogger culinar de mai bine de 8 ani și a bătut țara în lung și în lat ca să îi descopere poveștile culinare, produsele făcute cu drag față de natură și gospodăriile de o frumusețe greu de egalat. A apărut în volumul Bucătăria Hoinară, un album de artă fotografică în care nu rețetele sunt pe primul loc, ci oamenii, locurile și întâlnirile dintre ei.
Gastronomia a fost mereu parte din viața Danei, iar în ultimii ani a luat forma unui jurnal digital și non-digital în lumea dulciurilor, în care a scos la lumină rețete vechi românești sau a experimentat cu idei îndrăznețe din lumea culinară de astăzi. Pentru ea, “sufletul casei este mereu în bucătărie, iar în casele unde nu se gătește, se simte.”

Maniera simplă și autentică în care îi place să gătească și să vorbească despre mâncare în general e regăsită și acasă, un spațiu în care dinamica dintre tradițional și modern este bine echilibrată.

mobilare : 

︎


Bucătăria 


Bucătăria este inima casei din toate punctele de vedere.

Este un loc care a fost gândit eficient în termeni de resurse și de infrastructură astfel încât să îi ofere un spațiu de joacă și de explorare — de la blaturi generoase, zone de depozitare pentru toate blidele, cratițele, tăvile și până la o plită cu o sobă tradițională care va găzdui bunătăți adaptate fiecărui sezon.  Bucătăria este și spațiul care o reprezintă pe Dana în termeni de valori și credințe și în care își cheamă familia ca să o răsfețe culinar, dar și ca să descoasă povești care îi aduc mai aproape unii pe alții.
︎


Locul de luat masa 


Locul de luat masa este o alveolă colorată în nuanțe pământii, cu texturi de lemn și nuiele, materiale pe care Dana le cunoaște din copilărie și care îi amintesc cu drag de locul în care a crescut și și-a format primele amintiri culinare.

Culorile calde, texturile, iile și alte elementele tradiționale folosite cu discreție în amenajarea casei construiesc un spațiu pesonal, călduros și autentic.
︎

Livingul 


Plasat cu intenție în circulația dintre holul de acces și bucătărie, livingul are parte de o mobilare eficientă, astfel încât locuitorii casei Danei să aibă un culcuș confortabil, care să îi îndemne să petreacă timpul cu rost.  Indiferent că este vorba despre împărtășit gândurile adunate de peste zi, de descusut istoria în jurul unor obiecte de anticariat adunate cu grijă sau de dezlegat tot felul de provocări sportive, toate alimentează un dialog și o formă de ascultare care îi apropie.

Până la urmă, ce răsfăț mai bun poate primi familia Danei decât niște prăjiturici cu miros de vanilie făcute cu mult drag și migală?
︎


CONCEPT ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ștefania Borș

ILUSTRAȚII

Ștefania Borș


TEXT

Ștefania Borș
Oana Filip