Atelier de arhitectură cu noimă

despre noi   •   proiecte   •   jurnal   •   contact  

Casa cu privirea la lacPROGRAM  ︎  Locuință unifamilială

CLIENT  ︎ George și Valentina
LOCALIZARE ︎  Valea Adâncă, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ ︎  125 mp

STATUS ︎ În lucru | 2020

CONCEPT ARHITECTURĂ ︎ APLUSNOIMA︎  Alina Andriescu, Alexandra Berdan, Ștefania Borș, Ancuța Costandache
STRUCTURĂ ︎ ATELIER STRUCTURA ︎  Andrei BOBU 
TEXT ︎ Oana Filip, Alina Andriescu


“Îmi imaginez un spațiu cu o cromatică și structură atemporală și primitoare, modernă și simplă. Aș vrea mici detalii care să arate personalitatea noastră sau lucrurile la care ținem. Mi-ar plăcea tavanul unei încăperi - living sau pod - să aibă bârne din lemn, să am senzația pe care o aveam în diminețile de vacanță când mă trezeam la bunici și pe moment nu știam exact dacă-s acasă sau în altă parte. Bârnele îmi aminteau instant unde sunt și mă bucurau enorm - că erau semn de vacanță.”  - Valentina 

sit︎


George și Valentina au făcut multe exerciții de imaginație cu privire la casa lor. Au strâns în aceeași poveste amintiri de când erau copiii, experiențe de oameni mari, întâmplări care și-au pus amprenta asupra lor și au încercat să le lege într-un scenariu ideal.

Din firul lor narativ și dorința noastră de a face arhitectură cu noimă a ieșit Casa cu privirea la lac, un loc în care tânăra familie va continua să construiască amintiri și povești de toate felurile.

Pe un teren mic, cu vecinătăți nu tocmai dintre cele mai prietenoase, casa lor își ridică “ochii” spre lac, spre soare și spre propria curte. Pentru a avea cea mai bună șansă la intimitate și discreție, se depărtează cât mai mult de stradă ca să lase loc grădinii. În egală măsură, se ferește de zumzetul și „privirile” vecinătăților. Asta a dus la obținerea unei curți suficient de mari în raport cu suprafața construită, gata să găzduiască tot felul de evenimente.︎︎︎diagrama conceptForma este una predominant clasică, de casă cu acoperiș în două ape, construită simetric, dar cu gesturi discrete. În felul acesta, se distinge de construcțiile din împrejurimi și indică într-un mod  subtil universul creat la interior.


Straiele Casei cu privirea la lac sunt cât se poate de simple și de autentice, realizate cu finisaje naturale și culori neutre

Toate spațiile de locuit sunt orientate spre sud, iar spațiile tehnice către nord.

axonometrie︎︎︎
Plan Parter
Plan Etaj
Plan MansardăLa parter, volumetria rectangulară se alungește spre sud, iar in prelungirea ei este terasa, ca o extensie a spațiilor de zi și o legătură directă cu grădina.


Accesul în casă se realizează pe latura estică, printr-un decroș discret, care completează suita de gesturi aduse volumetriei.


Zona de noapte, cu dormitoare la etaj și mansardă, comunică cu exteriorul prin logii, care funcționează ca puncte de belvedere spre grădină și lac.


axonometrie explodată︎︎︎

Windfang-ul

oferă o experiență în sine printr-un atrium vertical, ce facilitează comunicarea cu primul etaj și aduce lumina până în cele mai „nordice” puncte ale casei.
Zona de zi

este cea mai generoasă din casă, tocmai pentru că reprezintă locul principal de petrecere a timpului liber și implicit este zona în care primesc oameni din familia extinsă și prieteni. Faptul că are deschidere directă spre terasă nu poate decât să ofere mai mult spațiu de desfășurare și o conexiune mai bună cu grădina.Bucătăria

beneficiază și ea de deschidere către exterior și este extinsă printr-un loc de luat masa, perfect pentru diminețile însorite de vară, în care familia își dorește să le trăiască într-un ritm mai domol.


Diningul,

conceput ca un spațiu multifuncțional, privește către living printr-o piesă de mobilier ce va folosi ca servantă și bibliotecă. Masa poate găzdui atât copiii care își vor face temele, dar și cine festive și aniversări cu cei dragi.

Biroul

este spațiu de lucru, retras de forfota casei, dar și cameră de primire a vizitatorilor ce vor rămâne peste noapte. Ulterior, poate deservi sub forma unui dormitor permanent al proprietarilor când vor înainta în vârstă pentru a facilita utilizarea casei fără impedimente.


Dormitoarele

de la primul nivel vor aparține copiilor, dispuse simetric față de atrium, unde aceștia vor avea suficient loc de joacă sau de lucru.  Spațiile se pot adapta facil unei varietăți de nevoi în schimbare.

Mansarda

este dedicată în totalitate părinților, unde vor avea propriul en-suite. În dreptul patului, ferestrele de mansardă le aduc cerul chiar „deasupra” capului. Dormitorul spațios se scaldă în lumină dinspre sud, iar o logie-terasă le oferă posibilitatea să se bucure de împrejurimi.Atmosfera pe care am construit-o este în aliniere cu ce înseamnă acasă pentru George și Valentina. Prin gesturi clare de arhitectură, detalii simple realizate cu mult bun simț și sens, Casa cu privirea la lac capătă personalitate și invită la descoperire: “lucruri mărunte care nu ar fi observate imediat și nu ar atrage atenția, ci ar contura un spațiu primitor.” - ValentinaInstagram ︎ Facebook ︎ LinkedIN ︎ Pinterest
ⓒ 2019-2020 A+noima® | ANPC

contact