Atelier de arhitectură cu noimă


Arhitectură ● Case

Casa cu privirea la lac


Pe un teren mic, cu vecinătăți imediate nu tocmai dintre cele mai prietenoase, Casa își ridică “ochii” spre lac și spre soare. Pentru a avea cea mai bună șansă la intimitate și discreție, se depărtează de stradă ca să lase loc grădinii și să se protejeze, în egală măsură, de zumzetul și „privirile” vecinătăților.




TIP

Arhitectură ︎ Case
PROGRAM

Locuință unifamilială
CLIENT

George și Valentina
LOCALIZARE

Valea Adâncă, jud. Iași

SUPRAFAȚĂ

275 mp
BUGET

privat

DURATA

2020-2022
STATUS

În execuție Jurnal de șantier





George și Valentina au făcut multe exerciții de imaginație cu privire la casa lor. Au strâns în aceeași poveste amintiri de când erau copiii, experiențe de oameni mari, întâmplări care și-au pus amprenta asupra lor pe care ne-am dorit să le legăm într-un scenariu ideal.

Din firul lor narativ a ieșit Casa cu privirea la lac, un loc în care tânăra familie va construi amintiri și povești de toate felurile.

Pe un teren mic, cu vecinătăți nu tocmai dintre cele mai prietenoase, casa lor își ridică “ochii” spre lac, spre soare și spre propria curte. Pentru a avea cea mai bună șansă la intimitate și discreție, se depărtează cât mai mult de stradă ca să lase loc grădinii. În egală măsură, se ferește de zumzetul și „privirile” vecinătăților. Asta a dus la obținerea unei curți suficient de mari în raport cu suprafața construită, gata să găzduiască tot felul de evenimente.













Forma casei este una predominant clasică, cu acoperiș în două ape, construită simetric.
La parter, volumetria rectangulară se alungește spre sud, iar in prelungirea ei este terasa, ca o extensie a spațiilor de zi și o legătură directă cu grădina.

La etaj și mansardă, dormitoarele comunică cu exteriorul prin logii, care funcționează ca puncte de belvedere spre grădină și lac.
Accesul în casă se realizează pe latura estică, printr-un decroș discret, care completează suita de gesturi aduse volumetriei.












Îmi imaginez un spațiu cu o cromatică și structură atemporală și primitoare, modernă și simplă. Aș vrea mici detalii care să arate personalitatea noastră sau lucrurile la care ținem. Mi-ar plăcea tavanul unei încăperi - living sau pod - să aibă bârne din lemn, să am senzația pe care o aveam în diminețile de vacanță când mă trezeam la bunici și pe moment nu știam exact dacă-s acasă sau în altă parte. Bârnele îmi aminteau instant unde sunt și mă bucurau enorm - că erau semn de vacanță. 
Valentina


















Toate spațiile de locuit sunt orientate spre sud, iar spațiile tehnice către nord.
Intrarea în casă oferă o experiență în sine printr-un atrium vertical, ce facilitează comunicarea cu primul etaj și aduce lumina până în punctele cele mai „nordice” ale casei. 




Zona de zi este cea mai generoasă din casă, tocmai pentru că reprezintă locul principal de petrecere a timpului liber și implicit este zona în care primesc oameni din familia extinsă și prieteni.




Bucătăria beneficiază și ea de deschidere către exterior și este extinsă printr-un loc de luat masa, perfect pentru diminețile însorite de vară, în care familia își dorește să le trăiască într-un ritm mai domol.


Diningul, conceput ca un spațiu multifuncțional, privește către living printr-o piesă de mobilier ce va folosi ca servantă și bibliotecă. Masa poate găzdui atât copiii care își vor face temele, dar și cine festive și aniversări cu cei dragi.




Biroul este spațiu de lucru, retras de forfota casei, dar și cameră de primire a vizitatorilor ce vor rămâne peste noapte. Ulterior, poate deservi sub forma unui dormitor permanent al proprietarilor când vor înainta în vârstă pentru a facilita utilizarea casei fără impedimente.


Dormitoarele de la primul nivel vor aparține copiilor, dispuse simetric față de atrium, unde aceștia vor avea suficient loc de joacă sau de lucru.  Spațiile se pot adapta facil unei varietăți de nevoi în schimbare.



Mansarda este dedicată în totalitate părinților, unde vor avea propriul en-suite. În dreptul patului, ferestrele de mansardă le aduc cerul chiar „deasupra” capului. Dormitorul spațios se scaldă în lumină dinspre sud, iar o logie-terasă le oferă posibilitatea să se bucure de împrejurimi.


Zona de zi se deschide direct spre terasa care oferă spațiu generos de socializare și o conexiune bună cu grădina. 







Atmosfera pe care am construit-o este în aliniere cu ce înseamnă acasă pentru George și Valentina. Prin gesturi clare și cu sens și detalii simple, de bun simț, Casa cu privirea la lac capătă personalitate și invită la descoperire: “lucruri mărunte care nu ar fi observate imediat și nu ar atrage atenția, ci ar contura un spațiu primitor.”  Valentina 






︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Ștefania Borș
Alexandra Berdan
Anca Spînu
Alina Andriescu
Ancuța Costandache



AMENAJARE INTERIOR

Anca Spînu
Alexandra Berdan

COLABORATORI PROIECTARE

Structură ● ATELIER STRUCTURA ing. Andrei Bobu
Instalații termice și HVAC ● VVS TECHNIK ing. Mihai Mahalu Conformare Energetică ● MIOLK


EXECUȚIE

Execuție structură & zidării ● Bau Markt
Instalații sanitare și HVAC Bautech IND.SRL
Tâmplării Empressa.SRL
Management implementare + Dirigenție de șantier QUALITRIX ● ing. Paul Sima, ing. Mihai Ungureanu


FURNIZORI

Furnizori materiale construcții ● TopMid.SRL Învelitoare LindabInstalații sanitare și HVAC Trust Expert.SRL

ILUSTRAȚII

Alina Andriescu
Alexandra Berdan



TEXT

Oana Filip
Alina Andriescu



FOTOGRAFII

︎

Casa cu privirea la lac este în lucru.
Poți urmări întregul proces, aici Jurnal de șantier