Atelier de arhitectură cu noimă


Arhitectură ● Case ● Concept

Casa de la pădure


Acasă vrem să ne desprindem de lume.


TIP

Arhitectură Case
PROGRAM

Locuință unifamilială
CLIENT

privat
LOCALIZARE
jud. Iași

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

139 mp
BUGET

privat
DATA

2024

STATUS

Concept



Vecinătatea pădurii și priveliștea frumoasă spre oraș i-a convins pe beneficiari că acesta este locul pe care îl așteptau pentru viața lor la curte. 
Cei doi își doreau ca viitoarea casă să fie ferită privirii și să le poarte amprenta discretă.
Un loc care să se simtă în siguranță și aibă spațiu pentru tot ce le aduce bucurie: citit, seri cu prietenii, gătit, dar și lucrat de acasă.



Așa cum se întâmplă frecvent în zonă, terenul avea o diferență mare de nivel (de cca 6.5 m pe latura lungă). Miza a fost să utilizăm panta în favoarea locuinței și să gândim un parcurs eficient de traversare a terenului, adaptat la diferențele de nivel. 



Printr-un compromis asumat, am orientat casa spre Nord-Est, astfel încât curtea, terasa și camerele principale să privească spre pădure.





Pentru a minimiza costurile viitoare cu sistematizarea terenului, am decis să poziționăm locuința aproape de acces.
Carportul și garajul sunt direct racordate la stradă, iar asta păstrează totodată un spațiu mai amplu pentru curtea din spate.

plan parter︎





Intimitatea imaginată de beneficiari este obținută, în primul rând, prin strategia de compartimentare: partea dinspre stradă găzduiește accesul auto și garajul, holul de intrare și grupul sanitar.
Biroul primește un colț liniștit, cu vedere și acces facil inclusiv de la exterior.





Diferența de nivel dintre zona de acces și zona de zi este o alegere obiectivă de lucru cu terenul, însă marchează totodată simbolic tranziția spre nucleul ocrotitor al casei.

Zona de zi open-space este structurată prin mobilier. În living, biblioteca masivă și șemineul delimitează locul de relaxare.

Banchetele cu depozitare de la fereastră extind spațiul pentru serile cu musafiri și rămân, în restul timpului, un loc de privit spre terasă sau întins jucării. 





Prin deschiderea mare spre pădure și cele trei ferestre din acoperiș, bucătăria cu insulă și diningul primesc lumină naturală din abundență și devin una cu peisajul.



Terasa poate fi acesată rapid atât din dining, cât și din vestibul.
Afară, familia poate găti la mica bucătărie de vară și lua mesele sub pergolă.


Spațiul de relaxare se continuă spre deck-ul cu piscină. Diferențele de nivel justifică terasarea care „rupe” vizual zona de plajă de câmpul vizual al casei, sporind sentimentul escapist de vacanță.


La etaj, spațiile de tranzit sunt eficientizate.

Cele două grupuri sanitare în oglindă separă eficient fonic camera copilului de spațiul de odihnă al părinților, cu dressing, baie ensuite și terasă cu panoramă asupra pădurii și a orașului.
plan etaj ︎






Casa de la pădure ascunde, sub o coajă doar aparent conservatoare, un întreg univers de familie orientat spre lumină, natură și bucurie. Pragmatismul distribuției spațiului ascunde mici artificii care fac din viața acasă o destinație.

︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Anca Spînu
Alexandra Berdan

ILUSTRAȚII

Andreea Rotariu




TEXT

Georgiana Covaliu