Atelier de arhitectură cu noimă

Arhitectură  ●  Case  ●  În execuție

Casa de vacanță în Chicerea


O casă de vacanță cu o dispunere pavilionară, așezată pe un teren orientat spre răsărit și spre dealurile Comarnei, ce propune o schimbare drastică în ritmul cotidian al beneficiarilor.


TIP

Arhitectură  Rezidențial
PROGRAM

Locuință unifamilială 
CLIENT

privat
LOCALIZARE

Sat Chicerea, com. Tomești, jud. Iași

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

212 mp
BUGET

 euro
DATA

2022

STATUS

În execuție


plan de situație︎


Proiectul propune un ansamblu de corpuri cu funcțiuni diferite, orientate spre est, amplasate la partea superioară a terenului cu o înclinație moderată.
Procesul de coagulare a conceptului a pornit de la două containere ce găzduiesc zona de noapte și o parte din zona de zi, deja amplasate pe o platformă de beton, în partea superioară a sitului. 


concept

Pornind de la rectangularitatea celor două containere, și celelalte corpuri propuse de noi își maschează acoperișurile în două ape, cu frontoane față-spate.
Structura a fost gândită în strânsă legătură cu arhitectura, unul dintre laitmotivurile proiectului fiind tripartiția fațadelor vitrate orientate spre est.Varietatea de spații intermediare exterioare s-a născut ca replică la tema locuirii temporare în sezonul cald. 

I-am provocat pe beneficiari să își imagineze mai multe scenarii de folosire a acestei locuințe pe timpul verii: cât de mult timp ar petrece în exterior?, în apropierea căror funcțiuni?, ce fel de activități ar avea?, astfel încât arhitectura ansamblului să răspundă cât mai fidel nevoilor lor. 
Terasa dintre cele două containere devine un spațiu ce concentrează majoritatea funcțiunilor exterioare (zona de lounge, locul de luat masa din exterior, grătar, fire pit).

Dubla orientare pe direcția V-E vine să contrabalanseze caracterul opac al containerelor. Terasa deschisă spre est este flancată de zonele umbrite de acoperișul-extensie al containerelor.

plan funcțional︎Geometria și dispunerea liniară a spațiilor îi invită pe fiecare să-și caute cel mai bun loc din care să se bucure de pauză, alături de ceilalți sau în solitudine.
Înălțimile corpurilor au fost atent coordonate în secțiune, pentru a susține ideea de simetrie și de centralitate a spațiului, cu funcțiunea cea mai importantă - zona de zi - adăpostită de corpul central.

secțiune transversală prin ansamblu


Ascunziș pentru relaxare, teren de joacă, spațiu de reuniune.
Într-o enclavă înconjurată de coline împădurite, Casa Chicerea se arată, pentru familie și prieteni, ca o destinație pentru acele zile în care timpul curge diferit.︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Livia Pleșca

ILUSTRAȚII

Livia Pleșca


TEXT

Livia Pleșca
Georgiana Covaliu