Atelier de arhitectură cu noimă




Arhitectură  ●  Case

Casa din deal


Versurile Of lume, of lume, of lume/Când pe vale când pe culme semnate de cei de la Subcarpați se potrivesc bine cu povestea casei care se mulează perfect pe relieful pe care este așezată, chiar dacă tonul pe care l-am dat este mai pozitiv și mai prietenos decât cel al trupei românești.


TIP

Arhitectură Case
PROGRAM

Locuință unifamilială
CLIENT

privat
LOCALIZARE
Sat Șorogari, com. Aroneanu, jud. Iași, România

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

190mp
BUGET

privat
DATA

2022

STATUS

În execuție




plan de situație ︎



Pe marginea lacului Aroneanu, la baza unui deal, pe un teren cu pantă abruptă, se așează Casa din deal. Cu o perspectivă deschisă spre lac și dealurile din împrejurimi, beneficiarii au visat la o casă care să valorifice din plin tot ce oferă zona.
Obiectivele pe care le-am urmărit au fost foarte bine definite încă de la început: așezarea cât mai naturală pe un teren cu pantă mare și orientarea spațiilor spre lac, dar și spre propria curte și soare. 
concept︎





Amplasarea Casei din deal se desfășoară pe lungimea terenului, cu latura lungă deschisă spre grădină și cu vedere spre lac din toate spațiile interioare de locuit. În felul acesta, toți membrii familiei se bucură de priveliște și de liniștea pe care apa ne-o oferă tuturor.
Parcursul casei începe de la accesul din stradă și se înalță treptat odată cu terenul pe care este așezată. Intrarea în casă este un parcurs în sine, pregătind vizitatorul la un traseu de tip crescendo, printr-o alee ce se înalță și ea secvențial, în paralel cu grădina. Astfel, descoperirea Casei din deal devine aproape un act regizoral, în care spațiile se relevă pe rând, fiecare la momentul oportun pentru întregirea experienței.




plan parter

plan etaj



Prin desfășurarea casei în trepte, toate spațiile de zi de la parter beneficiază de accesul direct în curte, oferind spațiilor interioare cea mai bună experiență. Comunicarea cu spațiul exterior și faptul că ieșirea afară e foarte la îndemână, face din zona de zi o atracție pentru toată familie. E locul care primește cea mai multă lumină și care întregește povestea.
Etajul rămâne zona de detașare de la treburile zilnice și de odihnă, adăpostind dormitoarele familiei. Cocoțate pe deal, aceste spații beneficiază de o priveliște care relaxează mintea și sufletele. Nu în ultimul rând, face cinste serilor odihnitoare în care totul capătă un alt ritm, în care lacul Aroneanu sticlește ca o oglindă, în care natura te invită să te bucuri de spectacol.






machetă︎




︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ștefania Borș
Ancuța Costandache

COLABORATORI PROIECTARE

Structură ●
BIM Design
Instalații termice și sanitare ●
ADIGIZ Project
Instalații electrice  ●
PFA IGNAT GH ADRIAN
 

ILUSTRAȚII

Ancuța Costandache


MACHETĂ

Alexandra Berdan


TEXT

Oana Filip
Ancuța Costandache