Case cu chip
O casă mică (cât o garsonieră) și o casă ceva mai mare (cât un apartament de două camere) formează împreună un ansablu unitar, simplu ca vol umetrie și finisaje, darnic prin spațiile multifuncționale și prin felul în care acestea se bucură de soare și de curte. Ferestrele camerelor de locuit, orientate spre sud conturează un chip al casei care privește spre grădină și spre soare.
TIP
Arhitectură.Case
Arhitectură.Case
PROGRAM
Locuințe cuplate
Locuințe cuplate
CLIENT
Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity România
LOCALIZARE
Comuna Poduri, jud. Bacău
Comuna Poduri, jud. Bacău
DIMENSIUNE
150mp
150mp
BUGET
25 000 EUR
25 000 EUR
DATA
2020
2020
STATUS
Concept. Concurs︎ Nominalizare
Concept. Concurs︎ Nominalizare
Arhitectura caselor este modelată de resursele existente: orientare solară, tehnici de construcție uzuale și materiale accesibile. Ele sunt modulate riguros, simetric și au o organizare interioară clară care facilitează și eficientizează execuţia.
Casele ocupă total latura lungă a terenului. Ele se îndepărtează de aleea de acces, lasă loc unei grădini pe sud și dau naștere astfel unui sentiment de proprietate și de apartenență. Gesturile făcute specific pentru terenul studiat dau naștere unei arhitecturi simple, dar capabilă de individualitate. Mai mult, ele pot fi adaptate unor scenarii variate de cuplare și înșiruire.
scenarii de cuplare
scenarii de înșiruire
Zona de zi a fiecărei locuințe este compactă și se încadrează cu rigurozitate într-un plan pătrat. Livingul și bucătăria sunt amplasate în acest spațiu amplu, modular, unde totul este la îndemână și în care se pot desfășura mai multe activități curente ale familiei: preparare hrană, luat masa, lucrat, învățat, joacă, odihnă, depozitare. Casele au parter și pod parțial, iar podul poate deveni un loc intim de dormit, loc de joacă pentru copii sau poate oferi spații de depozitare suplimentare.
Casele cu chip reinterpretează fragmente ale arhitecturii tradiționale: pridvorul – spațiul exterior intermediar, bucătăria de vară. Terasa este astfel o „cameră” generoasă, deschisă, luminoasă, un spațiu de legătură între curte și casă, în care se pot desfășura activități ale familiei, la umbra plăcută a streșinii. Acoperișul amplu, într-o apă, coboară spre grădină, protejează viața familiilor și dau caselor scara umană.
Soluțiile tehnice alese — suprastructura de tip „advance framing” placată cu OSB și gips carton, învelitoarea din țiglă metalică, termoizolația din vată mineral și polistiren — duc către o construcție rapidă, un consum optim de material și unul minim de energie.
Interiorul asigură o temperatură plăcută în verile toride, grație protecției solare oferită de streașina generoasă, anvelopantei bine izolate termic, dar și amplasării deschiderilor principale pe faţada de sud.
Materiale uzuale, convenționale, ieftine și ușor de găsit sunt folosite împreună în detalii facil de pus în operă. Finisajele sunt ușor de obținut și de aplicat — tencuială decorativă la exterior și vopsea lavabilă la interior, învelitoarea din țiglă metalică, parchet laminat și gresie tip „sare și piper”, căpriori lăsați vizibili la streașină.
Casele oferă celor două familii posibilitatea de a le locui împreună dar separat. Ele sunt complet independente din punct de vedere energetic și funcțional sunt astfel o soluție de locuire practică dar generoasă pentru familiile aflate în situații de locuire precară.
(…) este foarte greu să definești firescul,
pentru că el are multiple chipuri, în funcție de oamenii care-l practică. (…) O
casă trebuie (…) să aibă chip. Așa cum omul are un chip.
Andrei Pleșu - O casă trebuie să lase loc pentru mister,
Casele vieților noastre
Casele vieților noastre
Poze machetă
︎
CONCEPT ARHITECTURĂȘtefania Borș
Alexandra Berdan
Ancuța Costandache
Alina Andriescu
COLABORATORI PROIECTAREStructură ● ATELIER STRUCTURA ing. Andrei Bobu Instalații termice și HVAC ● VVS TECHNIK ing. Mihai Mahalu
CREDITE SITE
Ilustrații ● Ștefania BorșText ● Alexandra Berdan
Machetă ● Maria Ungureanu