Atelier de arhitectură cu noimă

despre noi   •   proiecte   •   jurnal   •   contact  

Case cu chipPROGRAM ︎  Locuințe cuplate 

CLIENT ︎ Habitat for Humanity România

LOCALIZARE ︎  comuna Poduri, jud. Bacău, România

SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ ︎  148 mp

STATUS ︎ Concept . Concurs de soluții  ︎ shortlisted | 2020
CONCEPT
Arhitectură
 
︎ Ștefania Borș, Alexandra Berdan, Ancuța Costandache, Alina Andriescu

Structură ︎ Andrei Bobu 
Instalații ︎ Mihai Mahalu

TEXT ︎ Alexandra Berdan
   

(…) este foarte greu să definești firescul, pentru că el are multiple chipuri, în funcție de oamenii care-l practică. (…) O casă trebuie (…) să aibă chip. Așa cum omul are un chip.

Andrei Pleșu -  O casă trebuie să lase loc pentru mister, Casele vieților noastreRedescoperirea firescului

Arhitectura caselor este modelată de resursele existente și lucrează cu ceea ce este deja acolo. Gesturile făcute specific pentru terenul studiat dau naștere unei arhitecturi simple, dar capabilă de individualitate. Cu modestie, casele reinterpretează fragmente ale arhitecturii tradiționale. Ferestrele de sud le conturează chipul și privesc spre grădină și spre soare.

Casele cu chip se îndepărtează de aleea de acces, lasă loc unei grădini pe sud și stârnesc astfel un sentiment de proprietate și de apartenență. Arhitectural, casele sunt compuse modular, simetric și ocupă total latura lungă a terenului. Acoperișul amplu, într-o apă, coboară spre grădină, protejează viața familiilor și dau caselor scara umană.


Concept >
1.
2.
3.


Scenarii de cuplare        
Scenarii de înșiruire:

Plan de situație >


Simplitate în execuție și eficiență în exploatare

Casele cuplate cu parter și pod parțial sunt modulate riguros și au o organizare interioară clară care facilitează și eficientizează execuţia. Mai mult, Casele cu chip pot fi adaptate unor scenarii variate de cuplare și înșiruire.
Materiale uzuale, convenționale, ieftine și ușor de găsit sunt folosite împreună în detalii facil de pus în operă.Soluțiile tehnice alese — suprastructura de tip „advance framing” placată cu OSB și gips carton, învelitoarea din țiglă metalică, termoizolația din vată mineral și polistiren — duc către o construcție rapidă, un consum optim de material și unul minim de energie.

Finisajele sunt ușor de obținut și de aplicat — tencuială decorativă la exterior și vopsea lavabilă la interior, învelitoarea din țiglă metalică, parchet laminat și gresie tip „sare și piper”, căpriori lăsați vizibili la streașină.

Interiorul asigură o temperatură plăcută în verile toride, grație protecției solare oferită de streașina generoasă, anvelopantei bine izolatetermic, dar și amplasării deschiderilor principale pe faţada de sud.
Axonometrie casă >
Axonometrie structură >
Fațade >


Axonometrie explodată >

Traiul firesc și frumos

Casele cu chip sunt simple ca volumetrie și finisaje, darnice prin spațiile multifuncționale și felul în care acestea se bucură de soare și intră în dialog cu pomii, cu clima și cu propria grădină.


Zona de zi a fiecărei locuințe este compact și se încadrează cu rigurozitate într-un plan pătrat.

Livingul și bucătăria sunt amplasate în acest spațiu amplu, modular, unde totul este la îndemână și în care se pot desfășura mai multe activități curente ale familiei: preparare hrană, luat masa, lucrat, învățat, joacă, odihnă, depozitare.

Toate funcțiunile de serviciu rămân în spate și compun astfel o graniță cu rol protective spre nord, iar camera tehnică poate functiona și ca depozitare cu acces din exterior dar și mic atelier.

Plan Parter > 

Plan  pod >

Extinderea casei se va realiza, în ea însăși, pe verticală. Zona de pod poate deveni un loc intim de dormit, loc de joacă pentru copii, sau poate oferi spații de depozitare suplimentare.


Casele oferă celor două familii posibilitatea de a le locui împreună dar separat. Locuințele sunt complet independente din punct de vedere energetic și funcțional.

Fiecare casă primește în lateralul ei o încăpere nouă, terasa — o „cameră” generoasă, deschisă, luminoasă, un spațiu de legătură între curte și casă, în care se pot desfășura activități ale familiei, la umbra plăcută a streșinii.Perspectivă
terasă >

Gesturile simple împreună cu grija pentru execuție fac din Casele cu chip o soluție demnă pentru familiile care sunt în situații de locuire precară și visează la o locuință potrivită nevoilor lor. Într-o lume în care empatia a devenit o calitate rară, îndemnăm la un firesc de care fiecare are nevoie pentru a deveni o versiune mai bună a sa.


Perspectivă interioară >
Mark
Instagram ︎ Facebook ︎ LinkedIN ︎ Pinterest
ⓒ 2019-2020 A+noima® | ANPC

contact