Atelier de arhitectură cu noimă

despre noi   •   proiecte   •   jurnal   •   contact  
Mark

Centrul de industrie electronică ︎ ElectraPROGRAM ︎ Ansamblu industrial. Fabrică de echipamente și asamblări electronice

CLIENT ︎  Grupul de firme ELECTRA

LOCALIZARE ︎  com. Miroslava, jud. Iași, România

SUPRAFAȚA ︎  10 609 mp

STATUS ︎  Finalizat | 2020

ECHIPA 
PROIECTARE  ︎
︎ Arhitectură  ︎  APLUSNOIMA  Alexandra Berdan, Ancuța Costandache, Ștefania Borș, Daniel Poleac, Alina Andriescu, Daniel Miroțoi, Alecsandra Micu, Tiberiu Teodor-Stanciu
︎ Structură ︎ PLAN 31 . ing. Alexandru Steopoaie, ing. Bela Mocsary 
︎ Instalații termice și HVAC ︎ CLIMATHERM . ing. Constantin Iacomi
︎ Instalații sanitare și electrice, scenariu la foc și IDSAI ︎ BETA PROIECT
︎ Sistematizare verticală ︎ ing. Adina Ungureanu
︎ Management de proiect, Dirigenție de șantier, Consultanță tehnică, Site management ︎  QUALITRIX. ing. Mihai Ungureanu, ing. Paul Sima
︎ Consultanță iluminat ︎  SMART Lighting Engineering . Nicu Harpa

ECHIPA EXECUȚIE ︎ 

︎ Antreprenor general ︎ STEF INVEST
︎ Structură beton prefabricat  ︎  BUILDCORP Prefabricate
︎ Structură metalică  ︎ PRIMA CONSTRUCT
︎ Terasamente ︎ MITHRAS
︎ Instalații electrice ︎  GENERAL TEHNIC IAȘI
︎ Instalații sanitare ︎  CASA DESIGN IAȘI
︎ Instalații termice și HVAC ︎ CLIMATHERM
︎ Finisaje și compartimentări ︎ ARMUR DESIGN

FURNIZORI
︎ 
︎ Anvelopantă - panouri termoizolante ︎ KINGSPAN
︎ Structură beton prefabricat  ︎  BUILDCORP Prefabricate
︎ Pardoseli  ︎  SIKA
︎ Uși industriale   ︎ HISTRIA
︎ Tâmplărie PVC ︎ ALCON PLUS
︎ Corpuri iluminat  ︎ SMART Lighting Engineering

FOTOGRAFII IMPLEMENTARE︎ Daniel Miroțoi, Ștefania Borș, Ancuța Costandache, Daniel Poleac, Alexandra Berdan, Alecsandra Micu, Tiberiu Teodor-Stanciu
FOTOGRAFII FINALIZARE
︎ Laurian Ghinițoiu, Katerina Nedelcu

TEXT ︎ Alexandra Berdan, Oana Filip 

PREMII  
︎ WINNER ROMANIAN BUILDING AWARDS  2019  

︎ WINNER BIG SEE ARCHITECTURE AWARDS 2020Centrul de Industrie Electronică este, în primul rând, o fabrică.


Fabrică în sensul ei de funcțiune, al cărei impact depășește suita de granițe utilitare.Centrul de Industrie Electronică aduce laolaltă spații de producție, birouri, reprezentare și sociale, toate armonizate într-un ansamblu de trei hale industriale. În total, 11.000 de mp amplasați în cadrul Parcului Industrial Miroslava din județul Iași.

Beneficiarul proiectului este un grup de trei companii producătoare de componente, echipamente și asamblări electronice. Acestea angajează actualmente 100 de persoane, iar pentru noul centru de producție se estimează o dublare a personalului.

Proiectul acoperă nevoia de extindere a capacității de producție într-un spațiu cu o calitate mai bună, care să asigure eficiența operațiunilor și legături mai strânse între departamente.
concept > 
Pe lângă suita de spații care deservesc segmentele de business din grupul Electra, noua fabrică este și un manifest.

Unul în care ideea de a muncă într-un context industrial capătă o altă însemnătate, unul în care colaborarea și eficiența sunt aduse în față, unul în care oamenii sunt puși pe primul loc și valorificați la nivel de abilități și competențe.

studiu de soluție >


Principiile de funcționare internă și valorile grupului de firme au fost punctul de plecare al proiectului:
coeziune, integrare, flexibilitate, eficiență, transparență, grija pentru oameni și mediu, orientare spre inovație și dezvoltare. 


Fabrica surprinde aceste valori și le transpune în realitate și într-un pătrat de 100/100 mp în plan, unde echipele din grupul Electra sunt aduse împreună nu doar fizic, dar și la nivel de credințe și principii comune.


vedere axonometrică >


structură >


Fiecare hală este compusă din două secțiuni.


O deschidere de 10 m, supraetajată, adăpostește spațiile tehnice și sociale la parter și pe cele administrative, la etaj. Spațiile de producție sunt organizate pe orizontală, pe secțiuni de 20, respectiv 40 de metri și utilizează eficient amprenta la sol a clădirii.  Totul este clar organizat și, deși întins pe atât de mulți metri pătrați, fabrica rămâne umană, gestionabilă, ușor de parcurs, dar și de înțeles.
secțiuni >Volumetria este adaptată la context.

Acoperișurile înclinate se adresează atât cerințelor funcționale ale clădirilor, cât și condițiilor de mediu.  Forma lor rezolvă problemele tehnice de captare ale apelor pluviale cu cele mai mici costuri de execuție și exploatare și implicit optimizează volumul spațiului interior. Totodată, sunt o expresie a relațiilor dintre spațiile interioare, ale comunicării dintre producție și administrație. 

planuri > 


Miezul asigură coeziunea ansamblului.


Corpul central adăpostește funcțiunile comune (sala de mese, auditoriumul, recepția, sălile de protocol și de  training, spațiile expoziționale) și unește funcțional cele trei corpuri. Este zona în care coeziunea și grija pentru oameni, două dintre valorile Electra, sunt surprinse în toată splendoarea lor.
Acest spațiu comunică nu doar rezultatele unui efort comun venit din direcții de business diferite, ci și faptul că relațiile sunt puse pe primul loc și ajută la consolidarea lor.Spațiile administrative comunică vizual cu spațiile de producție.


Astfel este arătat nivelul de transparență și onestitate din cadrul fabricii, iar relațiile dintre oameni au șanse mai mari de consolidare. Mai mult, se întărește ideea că nu există o ierarhie clasică, ci că fiecare contribuie la bunul mers al lucrurilor și că impactul este unul uniform. Administrația, proiectarea, producția și livrarea, toate sunt experimentate ca un proces interconectat.

Curțile interioare îmbunătățesc fundamental calitatea mediului de lucru.


Cele trei curți, cu rol de reprezentare, tehnic sau de recreere, decupează volumul și individualizează cele trei hale. Totodată, oferă deschidere spre exterior pentru multe dintre spațiile de lucru și oferă conexiuni vizuale între hale în sine.  Astfel, se crează o dinamică care deservește scopurilor beneficiarilor și facilitează interacțiunile în întreg grupul.

Rigiditatea formei oferă flexibilitate în utilizare. 


Pentru a crește viteza de construcție și a reduce costurile, modularitatea și prefabricarea au fost folosite intensiv în gândirea și executarea tuturor detaliilor. 

Clientul a fost implicat în concepția programului și a studiat, testat și rafinat împreună cu echipa de proiectare posibilitățile de îmbunătățire ale proceselor tehnologice prin arhitectură.

Gândirea în profunzime a fluxurilor, instalațiilor, a proporțiilor și legăturilor dintre spații, adaptate atent la specificul fiecărei firme din grup a produs, în final, spații flexibile și potrivite oricărei viitoare schimbări de folosire.

Proiectul include principii de sustenabilitate care îmbunătățesc calitatea mediul interior, cresc confortul utilizatorilor spațiilor, și reduc costurile de exploatare:

︎ ventilație naturală controlată; 
︎ lumină naturală în toate spațiile de lucru;

︎ optimizare volumetrică pentru eficientizarea costurilor în exploatare;
︎ termoizolare performantă;
︎ gestiunea integrată a apelor pluviale. 


„vreau să construiesc cu castel ... ”
Electra este, în primul rând, o fabrică. Dar în timp ce este trăită de 100+ oameni, are și o viață în sine. Una proprie, consumată într-un ritm care este ghidat de valorile care au contribuit la facerea ei.

În final, fabrica poate definită prin intermediul a trei atribute care stau la baza spiritului Electra:

  1. Umanitatea — comunicarea vizuală abundentă contribuie la deschidere și dialog, la încredere și apartenență, iar asta este crucial.
  2. Lumina — fabrica beneficiază de multă lumină naturală, iar aceasta nu doar că este esențială în felul în care oamenii consumă timpul acolo, dar eficientizează și costurile.
  3. Simetria — aproape ca o scenografie bine repetată, această regularitate și proporționalitate indică modul temeinic în care se lucrează, se gândește și se visează în fabrică.

studiu > în construcție > 
Mark
Instagram ︎ Facebook ︎ LinkedIN ︎ Pinterest
ⓒ 2019-2020 A+noima® | ANPC

contact