Atelier de arhitectură cu noimă



Arhitectură ● Industrial ● Finalizat

Centrul de industrie electronică ︎ Electra

Mark

Centrul de industrie electronică aduce laolaltă spații de producție, de birouri, tehnice și de reprezentare, într-un ansamblu de trei hale industriale organizate în jurul unui miez fix.
În total, 11.000 de mp amplasați în cadrul Parcului Industrial Miroslava din județul Iași.




TIP
Arhitectură Industrial
PROGRAMFabrică de echipamente și asamblări electronice
LOCALIZAREParcul Industrial Miroslava, jud. Iaș

SUPRAFAȚA
10 610 mp

BUGET
5 500 000 Euro
STATUS  DATA
Finalizat 2020
Jurnal de șantier
DISTINCȚII
︎ BIGSEE Architecture Awards  2020
︎ Romanian Building Awards  2019




plan de situație




Beneficiarul proiectului, un grup de trei companii cu capital românesc care produc componente, echipamente și asamblări electronice, au solicitat o clădire care să le acopere nevoia de extindere a capacității de producție, să asigure eficiența operațiunilor, să faciliteze legături mai strânse între departamente și să le reflecte valorile: transparența, eficiența, flexibilitatea,  grija pentru oameni și mediu.
Astfel, pe lângă suita de spații care deservesc producția, noua fabrică este și un manifest. Unul în care ideea de a munci într-un context industrial capătă o altă însemnătate, în care colaborarea și eficiența sunt puse în valoare, în care potențialul uman este capitalizat la nivel de abilități și competențe.




Fabrica surprinde aceste valori și le transpune în realitate într-o formă simplă și clară.  
Spre deosebire de tipologia uzuală de hală industrială, un „big box” dreptunghiular și opac, ansamblul de hale ale Fabricii ia forma unui ansamblu de spații libere și de volume articulate.
Ea se înscrie într-un pătrat de 100/100 de metri, atinge pe o direcție limitele edificabilului și, în schimb, eliberează terenul pe celelalte direcții. Cel mai mare spațiu liber este gândit pentru extinderi viitoare. Rigiditatea aparentă a formei oferă de fapt flexibilitate în utilizare.







structura





Miezul asigură coeziunea întregului ansamblu. Corpul central adăpostește funcțiunile comune (sala de mese, auditorium, recepție, săli de protocol și training, spații expoziționale) și unește funcțional și formal cele trei volume.

Atrium-ul — centrul acestui miez — este cel mai înalt spațiu al întregului ansamblu și nu are o funcțiune în sine. Este un gol care leagă — un loc larg și luminos  care pune relațiile spațiale și umane pe primul loc. Devine un gest de generozitate într-un context industrial în care fiecare metru pătrat este gândit și chestionat pentru a fi cât mai util.

Trei curți, cu rol de reprezentare, tehnic sau de recreere, decupează volumul și individualizează întregul complex. Totodată, oferă deschidere spre exterior pentru multe dintre spațiile de lucru și oferă legături vizuale între hale. Astfel, se crează o dinamică care îmbunătățește fundamental calitatea mediului de lucru și facilitează interacțiunile între oameni.

Structura, din beton armat prefabricat, a fost utilizată ca referință la metodele folosite unanim în trecut la construcția a halelor industriale din România.







Fiecare hală este compusă din două secțiuni. O deschidere de 10 metri, supraetajată, adăpostește spațiile tehnice și sociale (la parter) și pe cele administrative (la etaj). Spațiile de producție sunt organizate pe orizontală, pe secțiuni de 20, respectiv 40 de metri și utilizează eficient amprenta la sol a clădirii. Totul este clar organizat și, deși întinsă pe 11.000 de metri pătrați, fabrica rămâne umană, gestionabilă, ușor de parcurs, dar și de înțeles și de asimilat. 

În spiritul eficienței specifice și necesare programului industrial, atât ansamblul cât și detaliile au fost gândite modular. O reducere la minim a tipurilor și gesturilor (structură, travei, ferestre și uși, finisaje și corpuri de iluminat), completată de jocul de scară și de lumină, de simetrie și ritm, conturează spații și experiențe bogate.

Ritmul de ferestre verticale-tip perforează uniform fațadele din panouri termoizolante pentru a deschide volumul către exterior. Lumina naturală este adusă la interior atât din lateral cât și zenital, în toate spațiile de lucru, într-un ritm care dă o vibrație particulară interiorului.






Pe verticală, cele trei volume își adaptează forma la contextul interior și exterior. Acoperișurile înclinate se adresează atât cerințelor funcționale ale clădirilor, cât și condițiilor de mediu.


Forma lor rezolvă problemele tehnice de captare ale apelor pluviale cu cele mai mici costuri de execuție și exploatare și implicit optimizează volumul spațiului interior. Totodată, ruperile de coamă lasă loc luminii naturale să pătrundă în spațiile de birouri și sunt o expresie a relațiilor din interior, ale transparenței și comunicării dintre producție și administrație.





Beneficiarii au fost implicați în concepția programului și au studiat, testat și rafinat împreună cu echipa noastră posibilitățile de îmbunătățire ale proceselor tehnologice prin arhitectură.  Spațiile administrative comunică vizual cu spațiile de producție nu dintr-o cerință de control, ci din dorința de arăta că fiecare contribuie la bunul mers al lucrurilor și că impactul este unul uniform. Administrația, proiectarea, producția și livrarea, toate sunt experimentate ca un proces interconectat.
Proiectul include principii de sustenabilitate care îmbunătățesc calitatea mediul interior, cresc confortul spațiilor și reduc costurile de exploatare: ventilație naturală controlată; lumină naturală în toate spațiile de lucru; optimizare volumetrică; termoizolare performantă și gestiunea integrată a apelor pluviale.
Gândirea în profunzime a fluxurilor, instalațiilor, a proporțiilor și legăturilor dintre spații, adaptate atent la specificul fiecărei firme din grup a produs, în final, spații clare și flexibile, potrivite oricărei viitoare schimbări de folosire.



Cu un concept simplu și clar, Fabrica Electra își dorește să stabilească un nou standard pentru facilitațile de producție, printr-o abordare umană. Rezultatul este, sperăm, o arhitectură de bun simț care serveșt e, cu pragmatism și poezie, nevoilor celor care o folosesc.







︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ancuța Costandache
Ștefania Borș
Daniel Poleac
Alina Andriescu
Daniel Miroțoi
Alecsandra Micu
Tiberiu Teodor-Stanciu

COLABORATORI PROIECTARE

Structură ●
PLAN 31 . ing. Alexandru Steopoaie, ing. Bela Mocsary
Instalații termice și HVAC CLIMATHERM . ing. Constantin Iacomi 

Instalații sanitare și electrice, scenariu la foc și IDSAI ● BETA PROIECT
Sistematizare verticală ● ing. Adina UngureanuConsultanță tehnică ● QUALITRIX. ing. Mihai Ungureanu, ing. Paul SimaConsultanță iluminat ● SMART Lighting Engineering . Nicu Harpa

EXECUȚIE

Site management  ● QUALITRIX ● ing. Paul Sima 
Dirigenție de șantier QUALITRIX ● ing. Mihai UngureanuAntreprenor general ● STEF INVEST Structură beton prefabricat ● BUILDCORP PrefabricateStructură metalică ● PRIMA CONSTRUCT Terasamente ● MITHRAS Instalații electrice ●  GENERAL TEHNIC IAȘI Instalații sanitare ●  CASA DESIGN IAȘIInstalații termice și HVAC ● CLIMATHERM Finisaje și compartimentări ● ARMUR DESIGN

FURNIZORI

Anvelopantă - panouri termoizolante KINGSPAN Structură beton prefabricat ● BUILDCORP PrefabricatePardoseli ● SIKA Hidroizolații MAPEIUși industriale ● HISTRIA International Tâmplărie PVC ● ALCON PLUSCorpuri iluminat  ● SMART Lighting Engineering

ILUSTRAȚII
Daniel Poleac
Alexandra Berdan

TEXT

Oana Filip
Alexandra Berdan

FOTOGRAFII
Laurian Ghinițoiu
Katerina Nedelcu 



Construcția fabricii a fost o poveste în sine, pe care o poți vedea aici: Jurnal de șantier

Mark