Atelier de arhitectură cu noimă




Arhitectură  ●  Case

Cetatea lui Ion


Sunt oameni care își doresc case, sunt oameni care visează la acase și sunt oameni care au curajul să își imagineze o lume mai bună alături de noi. Acesta e și cazul familiei Ion, pentru care am îndrăznit și imaginat o cetate adaptată vremurilor și nevoilor. Un exemplu de locuire diferită, neconvențională și totuși atât de firească în viața celor care o trăiesc.


TIP

Arhitectură Case
PROGRAM

Locuință unifamilială
CLIENT

Familia ION
LOCALIZARE
Sat Breazu, com. Rediu, jud. Iași, România

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

250mp
BUGET

privat
DATA

2022

STATUS

În execuție Jurnal de șantier




plan de situație ︎
Deși orice casă poate fi considerată o cetate în sine — ne oferă siguranță, intimitate, liniște, ne ține departe de pericole, ne protejează fizic și emoțional — în realitate, nu multe spații de locuit reușesc să faciliteze astfel de stări și emoții.
Așezată cu sens pe vârful dealului, casa familiei Ion se înfățișează lumii ca o cetate invincibilă, fără să comunice detașare sau izolare. Dimpotrivă.

Cu zidurile pline și doar câteva firide spre stradă, ea ocrotește bogăția vieții din interiorul ei. Volumul casei se fragmentează și se îndreaptă, treptat către priveliști.  




concept



Întregul parcurs al casei își poartă vizitatorii cu blândețe, luminează și umbrește, înalță și coboară, protejează și oferă noi perspective, lăsând loc de descoperiri la tot pasul.
Călătoria începe pe orizontală, cu intrarea îngustă din curtea din spate, apoi spațiul se dilată treptat și ajunge la deschiderea maximă în zona de zi, acolo unde limita trece din spațiul interior spre exterior, spre grădină.





plan parter

plan etaj

plan mansardă



Nodul central al casei este marcat printr-un volum, asemeni turnului cetății, ce oferă verticalitate spațiului interior și posibilitatea de a fi părtaș la mai multe experiențe desfășurate simultan. Masa în familie, o lectură leneșă într-un fotoliu sau o conversație purtată în tihnă îmbogățesc viața familiei.

Spațiul de lucru este amplasat în vârful turnului, punctul din care începe coloana vertebrală a casei și totodată cel mai potrivit loc de visare și imaginare.
Toate spațiile interioare de locuit sunt orientate către priveliște și spre soare, cum bine le stă celor care înțeleg atmosfera dintr-o cetate. Familia Ion își poate relaxa privirea pe dealurile ce o înconjoară în timp ce lumina le intră în casă cu generozitate. Dormitoarele protejează prin volumul lor zona terasei de dedesubt, un spațiu care oferă intimitate, dar și o legătură directă cu natura din jurul casei.





Cetatea lui Ion îi strânge laolaltă pe membrii familiei, le dăruiește contexte de socializare cu însemnătate și le amintește că singurele ziduri care chiar nu își au rostul sunt cele care divizează. În familia Ion se întâmplă tocmai opusul. Zidurile îi aduc împreună.






machetă︎






︎


ECHIPA ARHITECTURĂ

Ancuța Ipati
Alexandra Berdan
Livia Pleșca

COLABORATORI PROIECTARE

Structură ●
ATELIER STRUCTURA ing. Andrei Bobu
Instalații termice și sanitare ●
VVS TECHNIK ing. Mihai Mahalu
Instalații electrice ●
ELECTRIC 2000 ing. Ionuț Rusu

MANAGEMENT IMPLEMENTARE

QUALITRIX Paul Sima

ILUSTRAȚII

Ancuța Ipati
Livia Pleșca

TEXT

Oana Filip
Ancuța Ipati


Cetatea lui Ion este în lucru.
Poți urmări întregul proces, aici Jurnal de șantier