Atelier de arhitectură cu noimă
Interior ● Design de experiență  ● Finalizat

Creativ înainte de cafea #6 cu Oana Filip


Un spațiu construit cu noimă poate să pună în valoare povești autentice, poate să amplifice acceptarea și ascultarea, poate să încurajeze oamenii să renunțe la bariere de tot felul și să aducă o comunitate, cu adevărat, împreună.




TIP
Interior 
PROGRAM
Design de experiență
CLIENT
Creativ înainte de cafea
LOCALIZARE
Fablab Iași, România

SUPRAFAȚĂ UTILĂ
70mp
BUGET
privat
DATA
2020
STATUS


Finalizat Jurnal de șantier


Designul de experiență e mai mult decât un concept care sună bine în manualele celor care sunt la cârma comunităților, creative sau non-creative, digitale sau offline. Cadrul în care se desfășoară o un eveniment își pune mult amprenta asupra experienței.  


Nu întâmplător, pentru ediția aniversară Creativ înainte de cafea am construit o experiență în care fiecare element a fost integrat perfect, ca într-un puzzle completat alături de comunitate, pas cu pas. Imaginea finală a fost, de fapt, una care poartă o semnătură colectivă, în care o gazdă (Oana Filip, ințiatoarea Creativ înainte de cafea) și un intervievator (Cristian Lupșa, editorul DOR) și 60 de creativi (designeri, copywriteri, programatori, arhitecți, ilustratori, fotografi) au contribuit la crearea unei lumi unice pentru câteva ore.



Să creezi un spațiu propice pentru un dialog cu public nu e un lucru ușor. În primul rând trebuie să ai doi interlocutori care s-au pus de acord pe un lucru esențial: că scopul lor e să ofere ceva nou și cu sens publicului. Apoi ei trebuie să aibă o conversație care să pară intimă, chiar dacă e cu alții de față. Cadrul pe care l-a creat A+noima la discuția cu Oana de la Creativ înainte de cafea nu doar că le-a bifat pe amândouă, ci mi-a dat ocazia să experimentez cu o formă nouă de conversație, pe care am simțit-o mai caldă și mai cu miez decât altele pe care le-am moderat până acum.

— Cristian Lupșa (Editor DoR)


Gesturi mici, dar cu sens, construiesc un cadru în care poveștile ne aduc mai aproape unii de alții.

Scena pe care s-a desfășurat interviul a fost amplasată în centrul fizic al camerei. Scaunele celor care au dialogat așezate față-în-față, abajurul centrat deasupra și covorul rotund care i-a ținut aproape au amplificat vibrația și povestea, așa cum este ea: cu intrigă, emoție, personaje, provocări și învățăminte.



Layout-ul spațiului, cu propria dinamică, a creat simetrie și egalitate, și a stârnit o dorință comună de descoperire.

Contribuția participanților la scenografie prin așezarea concentrică față de scenă, ca într-o regie bine orchestrată, deși spontană, a oferit senzația de șezătoare și a oferit un cadru pentru ascultare activă, empatie și generozitate unui om, cu tot ce reprezintă el: vise, ambiții, anxietăți. Toată energia comunității a fost direcționată astfel către o conversație intimă și vulnerabilă.




Dinamica dualității, dar și a echilibrului dintre vorbitori, alături de dispunerea de tip teatral a participanților și de conturarea unui cadru festiv,  în care ideea de celebrare a fost firul roșu al întâlnirii, a făcut ca experiența să fie imersivă și memorabilă.


Sentimentul de împreună a fost facilitat și prin pregătirea spațiului cu ajutorul unui pattern desenat de Ilinca Roman, creatoarea brand-ului.  Ritmul de forme vopsite manual pe pereții camerei au construit o poveste vizuală și o invitație la descoperire, aliniată cu mantra centrală a acestui eveniment: slow down.

Gesturile estetice discrete au oferit un teren generos de joacă și explorare pentru mai multe forme de exprimări de brand. De la integrarea unor simboluri grafice din edițiile anterioare, realizarea unei instalații prin care am adus un omagiu celor care susțin Creativ înainte de cafea încă de la început și readucerea în prim-plan a unor ilustrații care surprind esența acestei experiențe.

Faptul că totul s-a desfășurat în același spațiu: interviul live, socializarea, mâncarea, cafeaua, vinul, a micșorat distanțele dintre oameni și le-a dat curaj să inițieze conversații cu sens și să își nareze propriile trăiri.

ilustrație de Ilinca Roman


Ca să fie autentice, conversațiile de la Creativ înainte de cafea trebuie să conțină câteva ingrediente. Doi interlocutori care își promit, chiar și doar tacit, empatie și acceptare. Ascultători care sunt dispuși să audă firul narativ așa cum este el, fără să se agațe în convingeri prefabricate. Ca povestea să aibă cea mai bună șansă de a invita la introspecție, toți cei prezenți au nevoie de un cadru în care să se simtă în siguranță. Doar așa își pot face curaj să fie cu adevărat vulnerabili. Ce a reușit să facă echipajul A+noima la ediția aniversară e poezie tocmai pentru felul în care a armonizat aceste ingrediente, iar pentru asta le sunt recunoscătoare.
— Oana Filip (Gazdă Creativ înainte de cafea)


︎













︎


CONCEPT ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
George Olaru


DESIGN GRAFIC

Ilinca Roman


ILUSTRAȚII CONCEPT

Ancuța Costandache


TEXT

Oana Filip


FOTOGRAFII

Oana Gociman
Katerina Nedelcu


IMPLEMENTARE

Alina Andriescu, Ancuța Costandache, Ștefania Borș, Alexandra Berdan, George Olaru, Cătălina Zaharia, Ilinca Roman, Daniel Vasile



Implementarea proiectului este documentată integral aici: