Atelier de arhitectură cu noimă
Interior ● Birouri coworking ● Finalizat

FabLab 2 

În 2020, în plină pandemie, dar cu optimism pentru valorificarea oportunităților, FABLAB Iași deschide o locație secundară, în colaborare cu Modex si BCR, la etajul 7 al sediului BCR Iași, chiar în inima orașului.
TIP
Interior Coworking 
PROGRAM
Amenajare interioară spațiu de coworking
LOCALIZARE
Iași, România

SUPRAFAȚĂ UTILĂ
230mp
BUGET
privat
DURATA
2020
STATUS


Finalizat Jurnal de șantier


Iniţiativa FABLAB ia naştere în anul 2001 în cadrul M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) ca mod de explorare a modalităţilor de materializare a conceptelor şi ideilor într-un cadru multidisciplinar.
Având ca motto Make (almost) anything, FABLAB a fost implementat în numeroase oraşe atât din Europa, India, cât şi din Asia. Din 2017, Iaşul este pe harta FABLAB, cu prima locație în fostele laboratoare ale Facultății de Textile-Pielărie TEX6, alături de București, Paris, Londra, Shanghai, New York sau Tokyo.

localizare  ︎
vedere axonometrică  ︎


plan mobilare  ︎


 


Spațiul etajului 7 al sediului BCR Iași este salvat și împrospătat cu intervenții simple și precise care respectă istoria locului.


La fel ca în prima locație, proiectul FabLab recuperează și revitalizează memoria locului pe care îl ocupă, într-o paradigmă în care trecutul şi viitorul sunt trăite sinergetic.

Finisajele prețioase existente în spațiu — lemn masiv și marmură — sunt îmbinate cu detalii care definesc spiritul FabLab Iași — panouri de OSB, elemente de contrast în alb şi negru, accente turcuaz, signalistica supradimensionată, griduri de decorațiuni și ornamente inspirate de lumea finanțelor. Împreună, dau naștere unei imagini „corporate” și ludice în același timp.


scenarii de funcționare ale spațiului de coworking - Camera „mai mare” ︎


zi de lucru
conferințe

Spaţiu de lucru, de întâlnire, de discuţii, cursuri și conferințe, FABLAB Iaşi 2 este o platformă multidisciplinară care aduce împreună tineri şi specialişti din industria de IT și fintech într-un spaţiu viu, elegant şi confortabil, public şi privat, polivalent şi specializat, flexibil şi rigid în același timp.

La fel ca în cazul primului spațiu FabLab din Iași, implementarea acestui proiect s-a desfăşurat asemenea unui workshop cu buget limitat, caracterizat prin planificare riguroasă, atenţie pentru detaliu, dar şi prin decizii spontane, refolosirea şi recontextualizarea de obiecte de mobilier şi a instalaţiilor uzate moral.

︎


Povestea vizuală a implementării proiectului poate fi parcursă ☛ aici.
Spațiul de primire & Colțul rotund de cafea
Camera „procentuală”


Camera „de-mpărțit”

Camera „în plus”Camera „mai mare”
︎


CONCEPT ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ștefania Borș

TEXT

Alexandra Berdan


FOTOGRAFII

Katerina Nedelcu


EXECUȚIE

Zafit

Implementarea proiectului este documentată integral aici: