Iluzia unei granițe PROGRAM

CLIENT

LOCALIZARE

SUPRAFAȚA

STATUS

ECHIPA

Stand expozițional

British Council Romania
București, România 

148 mp

Concept. Concurs național de soluții  ✲ proiect finalist | 2019

Arhitectură  ︎  APLUSNOIMA ︎ Alexandra Berdan, Ancuța Costandache Proiectul materializează granița printr-un gest ferm și un material delicat, transformând prezența țării invitate în cadrul Bookfest 2019 într-un reper.


În contextul transformărilor politice iminente ale relațiilor Marii Britanii cu restul Europei, realitatea graniței devine, din nou, prezentă.

Proiectul exprimă valorile pozitive ale graniței - siguranța, promisiunea apartenenței, și bucuria descoperirii. Realitatea re-delimitării, a „tragerii cortinei” (acum, la sfârșitul unei etape istorice pentru Marea Britanie)  este transformată într-o experiență senzorială. Intrarea în perimetrul standului se va face prin „darea la o parte” a țesăturii suspendate.

Materializarea limitei transformă trecerea ei într-un gest cu valoare simbolică.

Standul va fi înconjurat și marcat de o draperie textilă semitransparentă, cu o înălțime de 7m, suspendată, pe conturul standului. Limita devine astfel prezentă deși diafană.

Deși marcat de „iluzia” delimitării, standul britanic devine un loc al incluziunii, un spaţiu liber şi sigur, un spațiu flexibil, capabil să ofere experiențe multiple vizitatorilor.Analiză >Zonele funcționale, cerute prin temă, au fost distribuite astfel încât să ocupe cel mai potrivit loc.Zone funcționale >

︎ Zona de vânzare carte și informare se desfășoară pe latura lungă a standului, spre coridor - zona de maximă accesibilitate;

︎ Zona de copii, se desfășoară în colțul cel mai protejat, pentru ca activitățile cu aceștia să se desfășoare în deplină siguranță;

︎ Zona de evenimente are deschidere pe latura scurtă a standului, la coridor.

︎ Zona de informare va fi amplasată în punctul cel mai accesibil - la intersecția celor două coridoare.Biblioteca paravan & biblioteca masă
Două corpuri mari de mobilier, o bibliotecă verticală (biblioteca-paravan) și una orizontală (biblioteca - masă - masă de expuneri și vânzare cărți) rezolvă toate nevoile funcționale ale standului.  Cele două corpuri vor fi fabricate customizat. 
Masa - bibliotecă cu o poziție fixă, va funcționa ca polarizator, iar paravanul - bibliotecă, mobil, va funcționa ca separator.

Tot mobilierul va putea fi folosit integral, după terminarea expoziției, la evenimente ulterioare.
Scenarii >


Regular event
Scenariul normal de desfășurare a activităților în timpul expoziției.
Super-event
Un eveniment special care va avea audiență foarte mare. Blaturile meselor de lucru pentru copii devin scenă, iar zona de copii dispare pentru a lăsa loc evenimentului special.
Big Mini-event 
Un eveniment dedicat copiilor - caz în care, Paravanul- Bibliotecă se va deplasa spre dreapta pentru a da mai mult spațiu zonei de copii.


︎  ︎
︎  ︎

︎︎