Atelier de arhitectură cu noimă


Arhitectură ● Case ● Concept

O cabană în miez de verde 


 

Pe coasta unui deal din miezul Bucovinei, cabana din Botușel se întinde și se deschide spre munți, soare și verde-pin.TIP

Arhitectură ︎ Case
PROGRAM

Locuință unifamilială
CLIENT

Sim și Tom
LOCALIZARE

Botușel, jud. Suceava

SUPRAFAȚĂ

126 mp
BUGET

privat

DATA

2023
STATUS

Concept

Sim și Tom visau la un refugiu cald de familie, în care linia dintre acasă și vacanță rămâne mereu punctată.
O casă actuală și eficientă, cu linii simple, inspirate de farmecul cabanelor nordice, dar armonizată la peisajul local.

Beneficiarii noștri s-au îndrăgostit imediat de pajiștea verde care se deschide spre văi și păduri din orice unghi ai privi, visând deja la locul care le va găzdui perioadele de repaus. 


Topografia terenului aflat la 900 m altitudine și dorința de a obține un spațiu responsabil cu resursele au ridicat primele provocări.

Pentru că nu locuiesc permanent în țară, clienții știau că vor avea nevoie de o soluție de construcție care să permită o implementare mai rapidă și mai predictibilă și să ușureze gestionarea unui șantier la distanță.
O cabană pe structură prefabricată de lemn, ce poate fi ridicată în doar câteva săptămâni, răspundea cel mai bine acestor cerințe.
În urma unei documentări detaliate a furnizorilor locali și posibilităților de implementare, beneficiarii au optat pentru un proiect custom, care să poată fi ulterior executat în sistem timberframe.
Întinderea vastă a terenului de 25.000 mp este aparent generoasă în scenarii, însă amplasarea cabanei a trebuit să țină cont de așteptările cuplului de la o locuință secundară, destinată relaxării.
Sim și Tom și-au dorit o casă intimă și primitoare, cu priveliște panoramică.
A fost necesar să avem în vedere și diferențele importante de nivel la traversarea terenului și orientarea pantei.

Ca atare, am decis împreună să optăm pentru un volum îngust și alungit, așezat într-o zonă de semi-platou, paralel cu panta terenului.

Deși complet deschisă spre peisaj, datorită poziționării, casa este ferită privirilor dinspre strada principală către sat.
Poziționarea carportului a ținut cont atât de proximitatea drumului de acces, cât și de dorința de a feri vizual zonele tehnice de câmpul vizual al ferestrelor.

O alee pietruită conduce spre o saună cu ciubăr, cocoțată pe vârful dealului, ca pretext pentru mișcare și înviorare.Acoperișul în două ape, cu pante inegale, amintește de hambarele tipice zonei, în timp ce geometria curată a casei îi păstrează caracterul contemporan.

Dubla orientare vine să capteze idilicul cadrului natural.

 Ferestrele amplasate pe toate laturile clădirii, la înălțimi variate și luminatorul aduc la interior un spectacol de lumină naturală în toate momentele zilei.


Orientarea cardinală a pantei, care se intersectează în diagonală cu deschiderea sudică a terenului, a făcut complicată o potențială orientare sudică a casei, cea care ar asigura randamentul termic optim în lunile lungi de iarnă montană.
Din acest motiv, am explorat, în cadrul unui proces de conformare energetică, soluțiile capabile să ofere cel mai bun (și realist) scenariu în materie de consum de energie.

Astfel, proprietarii vor putea să optimizeze deciziile în următoarea etapă, cea de proiectare tehnică.
Accesul se realizează pe fațada nord-estică, printr-un vestibul care se deschide către zona de zi și se prelungește la exterior cu o amplă terasă acoperită.


Pentru a îndeplini caracterul intim dorit de beneficiari, spațiul de primire comunică discret cu un coridor îngust dedicat zonei de noapte, retras față de zumzetul din living.


Încăperile principale au tavane înalte, antrenând percepția de amplitudine și sunt întrerupte ici și colo de o serie de supante care găzduiesc zone de recreere, într-un ritm ludic de înălțimi.


Livingul, diningul și bucătăria primesc lumină naturală din abundență și acces vizual la împrejurimi prin ferestrele amplasate pe 3 direcții.
Ferestrele de la subpante și din holul dedicat zonei de noapte captează soarele de peste zi și îl distribuie într-un continuum de lumină care emană calm și ospitalitate.
Beneficiarii și-au dorit să integrăm și un șemineu, în jurul căruia să se poată aduna la povești în zilele geroase.Ferestrele dormitoarelor au vedere spre cerdacul din lemn, o referință călduroasă la arhitectura tradițională.

Camera tehnică, deși integrată în volumul casei, beneficiază de o intrare separată, accesibilă dinspre carport.Terasa exterioară este prevăzută cu grătar, loc de luat masa și multiple zone de stat și privit în zare.
Alegerile de formă, proporție și compartimentare orchestrează atmosfera unei case care îmbrățișează, fără gesturi ostentative, filosofia unui trai liniștit.


︎


ARHITECTURĂ

Livia Pleșca
Alexandra Berdan ILUSTRAȚII

Andreea RotariuFOTOGRAFII
din arhiva beneficiarilor

TEXT
Georgiana Covaliu