Atelier de arhitectură cu noimă


Arhitectură ● Case ● Concept

O casă cu gândul acasă 

Există o relație specială pe care fiecare dintre noi o are cu dorul. De-a lungul timpului, ne este dor de copilărie, de bunici, de anumite activități, de senzații, de trăiri și simțiri.TIP
Arhitectură Case
PROGRAM
Locuință unifamilială
CLIENT
Andrei & Angelica
LOCALIZARE
Willmering Ost, Germania

SUPRAFAȚĂ UTILĂ
275mp
BUGET
privat
DATA
2021
STATUS
Concept
plan de situație ︎
Andrei și Angelica locuiesc în Willmering din Germania și dorul i-a îndrumat să își construiască un cămin în care să își reamintească ce înseamnă să te simți acasă. Odată cu sentimentul ăsta a apărut și imaginea arhitecturii caselor românește, a gliei, a detaliilor din gospodăriile noastre, a prispei care ne strânge laolaltă sau a livezii în care ne pierdem în zilele calde de vară.

Situată în sud-estul Germaniei, casa lui Andrei și Angelicăi împacă dorul de acasă cu dragul de locul actual într-o locuință apropiată sufletelor lor.Casa este așezată spre stradă, cu acces pietonal și carosabil prin intermediul unei curți de primire. Terasa asemeni unei prispe în fața casei te preia și te conduce spre intrare. Curtea de primire rămâne deschisă, fără gard sau poartă înspre stradă. În același timp, casa are grijă să protejeze viața privată a locuitorilor săi prin reducerea golurilor și a transparenței spre stradă.Odată ajuns în interior, parterul ia amploare atât pe verticală cât și pe orizontală, deschizându-se complet spre curtea însorită, ceea ce face ca întreaga zonă de zi să fie luminoasă. Spațiul de la parter invită la activități comune și separate deopotrivă, fără să mărească distanța dintre membrii familiei. Dimpotrivă, îi aduce împreună, îi încurajează să rămână aproape unii de alții chiar dacă au preocupări diferite.

Întreaga casă se desfășoară pe verticală pe trei niveluri —  subsolul pentru spații tehnice și depozitare, parterul pentru zona de zi cu acces direct spre curte și etajul cu intimitatea zonei de noapte.
O a doua terasă, mai amplă, face legătura între zona de zi de la parter și curtea din spate. Asemeni prispei, ea protejează spațiul interior de căldura verii prin umbrire, oferă loc protejat pentru petrecerea timpului și spațiu de luat masa împreună cu familia în aer liber. 

Etajul cu cele trei dormitoare rămâne zona retrasă a casei pentru odihnă. Dispuse la etaj, aceste spații fac tranziția către un alt ritm al familiei, în care fiecare își caută locul pentru tihnă, pentru liniște și intimitate.

plan parter


plan etaj


Casa cu gândul acasă este un fel de a potoli dorul, de a face pace cu el, dar fără ca Andrei și Angelica să renunțe la sentimentul cu pricina. Până la urmă, dorul nu face altceva decât să ne dea speranță și să ne mențină visători.
Poze machetă
︎


CONCEPT ARHITECTURĂ

Ancuța Costandache
Alexandra Berdan
Ștefania Borș


ILUSTRAȚII

Ștefania Borș
Ancuța Costandache 

TEXT
Oana Filip
Ancuța Costandache