Atelier de arhitectură cu noimă


Interior ● Birou ● Finalizat

Orange 5G Lab

În clădirea istorică a primei universități din țară, am amenajat un laborator multifuncțional și modern, dotat cu infrastructura și tehnologia 5G necesare proiectelor de cercetare și inovare în domeniul comunicațiilor.TIP

Interior  Birou
PROGRAM
Amenajare laborator
CLIENT
Orange România 
LOCALIZARE
Iași, România

SUPRAFAȚĂ

65 mp
BUGET

Privat
DATA

2023
STATUS

Finalizat


︎︎︎ situație inițială


Beneficiarii și-au dorit ca spațiul - o sală a Facultății de Electronică, Telecomunicații  și Tehnologia Informației - să includă opt locuri de studiu, spații de depozitare și o zonă cu un ecran pentru proiecții, discuții și prezentări.
Amenajarea se extinde firesc și în zona de trecere din fața laboratorului, cu un lounge pentru studenții care așteaptă începerea cursurilor sau își doresc să se relaxe între reprizele de studiu. 


Pentru a aduce claritate într-un spațiu întortocheat, cu tot felul de nișe, intrânduri, colțuri, parapeți la cote diferite, țevi și cabluri, am ales să îmblânzim dezordinea printr-un fir unitar de culoare.
O panglică gri străbate camera la diverse înălțimi: urcă până pe tavan și marchează spațiile de depozitare, descrește în zona de birouri pentru a proteja peretele, iar uneori dispare cu totul, lăsând loc mesajelor aplicate. 

Zonele de lucru au fost amplasate cât mai aproape de ferestrele ample, pentru a profita de lumina naturală, în timp ce depozitările au fost dispuse în cele două nișe existente.
Amplasarea birourilor permite accesul facil la tablele de scris.
Pentru a îndulci prezența puternică pe care o are în spațiu, stâlpul din centrul camerei a fost placat cu un profil circular.

Identitatea vizuală Orange și apartenența la rețeaua internațională de laboratoare 5G sunt marcate prin nuanțele monocrome, încălzite de accentele de portocaliu, prezente la corpurile de iluminat și scaune.
Peretele din stânga ușii devine un spațiu de expunere pentru mesajele și elemente de brand, vizibil încă de la intrare.
Prin intervenții punctuale, concentrate în jurul tehnologiei, laboratorul restrâns cu vedere spre curtea interioară a Universității devine un spațiu eficient și confortabil, în care tinerii cercetători au la îndemână resursele necesare pentru teste, experimente și lucru colaborativ.


︎ 


CONCEPT ARHITECTURĂ

Anca Spînu
Alexandra Berdan

EXECUȚIE

ZAFIT

ILUSTRAȚII

Anca Spînu

FOTOGRAFII

Anca Spînu
Alexandra Berdan

TEXT

Anca Spînu
Georgiana Covaliu