Atelier de arhitectură cu noimă




Arhitectură  ●  Case ●  Transformări și reutilizări

Remodelarea casei din livadă


Modificarea majoră a casei a impus renunțarea la un nivel, respectiv la pod, prin schimbarea acoperișului și reducerea înălțimii totale a casei. Noua formă aduce consistență pe toate planurile pentru că devine mai intimă, creează apropiere și inclusiv oferă armonie vizuală.




TIP

Arhitectură Case  Transformări și reutilizări
PROGRAM

Locuință unifamilială
CLIENT

privat
LOCALIZARE

Com. Bârnova, jud. Iași, România

SUPRAFAȚĂ UTILĂ

350mp
BUGET

privat
DATA

2019

STATUS

Concept





Remodelările de case au farmecul și provocările lor deopotrivă, însă se potrivesc cu filozofia pe care o avem la A+noima, respectiv refolosirea resurselor existente și transformarea lor în ceva mai bun, orice ar însemna asta. Casa din livadă a avut nevoie de o astfel de intervenție pentru a putea fi locuită și iubită.
Casa construită în jurul anului 2000 reflectă prin arhitectura sa influențele apărute în acea perioadă, chiar dacă într-un mod incoerent și peticit. Moștenire de familie, situată în comuna Bârnova din județul Iași, pe un deal cu priveliște spre colinele orașului, spre pădure și spre mănăstirea Bârnova, era clar că se putea face mai mult și mai bine dintr-un astfel de pretext și de context.  Noii proprietari își doresc să organizeze casa astfel încât să se apropie mai mult de nevoile și dorințele lor





Noii proprietarii visează la o casă mai aproape de natură, de scara umană, de detalii și texturi, care să se potrivească locului.
Vechea casă cu o estetică indecisă, de inspirație „montană”, cu acoperis abrupt (recurent în arhitectura românească a anilor 2000)  și o oarecare indiferență față de locul în care se află, are să devină o casă mai așezată, cu un acoperiș mai domol, cu ferestre orientate spre priveliște și spre soare, cu obloane și cu detalii influențate de arhitectura tradițională românească, cum este cerdacul de la intrarea în casă și cerdacul dinspre curtea din spate.


existent︎︎︎




 demolări  +   compartimentări propuse ︎︎︎



propus︎︎︎




Întreaga locuință se desfășoară pe patru niveluri cu funcțiuni diferite. La demisol se găsesc spațiile tehnice, la parter zona de zi, la etaj zona de noapte și o mansardă cu rol de depozitare.
Demisolul se închide față de parter și izolează funcțional, termic și fonic zona tehnică a casei. La etaj, compartimentarea se schimbă total, ceea ce înseamnă că rămân doar două dormitoare orientate spre peisaj, cu zone încăpătoare de dressing și băi, astfel încât viața de zi cu zi să curgă lin, fără piedici și frustrări.





existent︎

propus︎


imagini concept︎




Spațiul de la parter, unde familia își va petrece cel mai mult timp împreună se extinde spre curte, maximizând spațiul vitrat spre sud și spre priveliștea cea mai frumoasă. În felul acesta, natura face cinste locului și devine parte din traiul de la Casa din livadă, făcându-l mai frumos și mai odihinitor.
La interior, o sobă în care se aud lemnele trosnind devine un loc de adunare a întregii familii, un obiect în jurul căruia gravitează tot felul de activități și care însuflețește zona de zi.








Casa din livadă dovedește, încă o dată, câte resurse pot fi explorate mai inteligent în spațiile pe care deja le folosim, cum transformarea poate duce către traiuri mai frumoase și de ce, de cele mai multe ori, e nevoie de mai bine, nu de mai mult.





machetă concept︎







︎


CONCEPT ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Ancuța Costandache
Ștefania Borș
Livia Pleșca

ILUSTRAȚII

Ștefania Borș

TEXT

Ancuța Costandache
Oana Filip