Atelier de arhitectură cu noimă




Interior ● Transformări și reutilizări

Sustainable Living LAB



Sustainable Living LAB este un proiect de regenerare urbană și de reconversie a unei foste hale-atelier într-un spațiu viu — o grădină- club- atelier-bibliotecă- hub- bistro pentru comunitate.




TIP
Interior Transformări și reutilizări 
PROGRAM
Hub mulțifuncțional
CLIENT
Asociația Mai Bine
LOCALIZARE
Blvd. Prof Dimitrie Mangeron, nr.31 , Iași, România

SUPRAFAȚĂ
800mp

BUGET
privat
DATA
2020
STATUS
Concept









În februarie 2020, Asociația ieșeană Mai Bine, a cărei miză este reprezentată de o lume guvernată de norme şi principii etice solide, sustenabilă din punct de vedere ecologic şi echitabilă din punct de vedere social a invitat trei birouri de arhitectură (A+noima, Miolk și aPunct) să lucreze împreună pentru conceperea unui spațiu multidisciplinar, aliniat la valorile și planurile organizației non-guvernamentale. Misiunea acestui proiect vizează construirea unui set de experiențe care să mute atenția de la mai mult la mai bine și regândirea noțiunii de suficient via o serie de spații a cărui numitor comun este ideea de sustenabilitate, cu tot ce presupune ea.

Parte din Facultatea de Textile a Universității Tehnice din Iași, spațiul propus (astăzi neutilizat) spre revitalizare este o hală industrială, construită în anii ‘60 cu rol educațional (laborator de vopsire a textilelor). Un spațiu înalt, cu ziduri groase, instalații care i-au modelat arhitectura (șanțuri și gropi în pardoseală, pereți dubli, guri de ventilare) și un luminator central, generos. O hală mai mult lungă decât lată, cu o relație cu exteriorul doar pe verticală, unde lumina vine de sus și poate deveni o metaforă a unei lumi ideale, poate chiar utopice, care să recadreze realitatea de zi cu zi.

înainte ︎



 Cele trei dimensiuni ale viziunii „Mai Bine” (Dimensiunea TEXTILĂ -  reciclare și prototipare , Dimensiunea ALIMENTARĂ - încurajarea unei alimentații slow food și a reflexului de reciclare până la nivel de compost și Dimensiunea SOCIALĂ - răspândirea modelelor sănătoase și crearea unei culturi a consumului responsabil) sunt interpretate arhitectural printr-un traseu coerent în care experiențele spațiale se împletesc cu cele culinare, sociale și de învățare.


Conceptul de arhitectură a pornit de la a înțelege, folosi și a pune în valoare ceea ce este deja acolo. Am adus Grădina în interior și am privit hala ca un „monument” - o prezență puternică și acolo de facto. Hala ne-a oferit tot ceea ce aveam nevoie: un  spațiu cu o amploare și amplitudine care poate acomoda toată complexitatea funcțională a viitorului hub și lumina exclusiv zenitală care dă viață și dinamism spațiului.






Intervențiile sunt minimale dar strategice. Două „insule” care acomodează funcțiunile tari și devin componentele majore ale Hub-ului: 
  • Zona de prototipare - REDU

  • Zona de preparare - CUIB




Redulab


Prima componentă majoră a temei, este un spațiu de producție și de lucru pentru studenți, tineri profesioniști sau pasionați,  care încurajează experimentarea, designul sustenabil, prototiparea și dezvoltarea de produse care să reducă deșeurile textile ori să favorizeze reciclarea acestora.
Cercetarea, studiul, creația - activități care cer liniște sunt aduse vizual împreună dar separate fonic de zonele de producție cu echipamentele tehnice (mașini de cusut, CNC, cutter textil etc) care produc zgomot.
Prototipurile create în ReduLAB vor fi expuse ulterior pentru promovare și chiar vânzare, în POP-UP store.


Texoteca


Este locul în care resturile de materiale colectate de la fabricile de produse textile sunt sortate, inventariate și așezate pe categorii, formând o mare bibliotecă de mostre textile.


Atelierul REDU 


După variante de spații în care REDU și-a adaptat funcționarea, în noul Atelier vor putea să așeze ergonomic și la îndemână toate echipamentele și uneltele cu care lucrează: mașinile de cusut, stația de călcat cu aburi, masa de croit, suporturile de tipare sau panoul de ațe. 


Zona administrativă MAI BINE


 Situat deasupra Redu-LAB birourile administrative ale Mai Bine au conexiune directă cu acesta, cu Atelierul REDU, cu intrarea principală, și o vizibilitate de ansamblu spre tot spațiul.






CuibLAB

A doua componentă majoră a temei, este un spațiu de experiment și creație culinară  în care magia mâncării sustenabile sporește și se diversifică într-o bucătărie echipată performant,

Barul

Este vortexul lumii sociale din interior. Este locul în care vizitatorii interacționează prima dată cu gazdele, pot primi ghidaj, sau cartele de acces, pot aștepta prietenii, pot cumpăra produsele văzute în pop-up store sau pot comanda mostre din catalogul texotecii. E locul de privit sau în care poți fi privit. 


Sala

Va fi spațiul cel mai versatil al Hub-ului. Este sală de teatru, sală de ateliere, sală de prânz, sala de conferințe - zonă pentru creativitate și experiențe sănătoase. Este ajutată de câteva personaje: Luminatorul, Arborele, Cortina și Amfiteatrul. Acesta din urmă este loc de stat și privit de pe trepte și gradene, dar și loc de trecere spre punctul de Belvedere. 



Biblioteca

Cărți despre sustenabilitate, reciclare, reutilizare și hrană vie însoțesc vizual vizitatorul, dinspre Bar spre SALĂ și sunt vizibile din aproape toate spațiile interioare. Pentru răsfoit și studiu în tihnă, vizitatorii au la dispoziție o zonă izolată de zgomotul de fond al spațiului comun- QUIETroom.






Proiectul nu a ajuns încă în implementare, însă la masa colaboratorilor au stat entuziaști: Facultatea de Textile, Mai Bine, REDU și birourile de arhitectură ieșene A+noima, Miolk și aPunct. Am imaginat împreună un spațiu viu al comunității, animat de personaje precum Lumina, Grădina, Reciclarea, Consumul sustenabil, Cercetarea și Prototiparea, care să inspire și să determine transformările pe care ni le dorim cu toții - în oraș, în comunitate și poate chiar în noi.





Într-o lume frenetică, cu timpul resursă din ce în ce mai limitată și angrenată spre câștiguri economice cât mai sigure și rapide, să întâlnești atâția oameni care să aloce numeroase resurse unui proiect cu garanții mici de implementare, ne-au dat încredere și energie.
Alinierea la viziunea noastră, îmbrățișarea unei utopii concrete prin simplul fapt că au văzut și au crezut în potențialul de transformare a spațiului, într-o regenerare creativă, ne-a dat încredere că împreună putem transforma limite în oportunități.
— Anca, Președinte Asociația Mai Bine


︎

Concept arhitectură

A+noima
MIOLK
aPunct
Ilustrații

Ștefania Lupan 
Ștefania Borș
Ciprian Buzdugan
Text

Alexandra Berdan
Oana Filip

Adriana Gheorghiescu