Atelier de arhitectură cu noimă
Interior ● Birouri ● Finalizat

Wonder Rooms 
Cabinete de curiozități

Cabintele de curiozități (wonder-rooms) au fascinat oamenii din secolele XVI și XVII. De la crocodili, minerale și corali la picturi, trofee de fildeș, instrumente de măsurare și automate incredibile, ele au avut ca scop reflectarea ordinii universului. Casa Pixelgrade devine un colaj de curiozități, idei și experiențe lipite într-o poveste cu sens.
TIP
Interior  Birouri
PROGRAM
Spații de lucru alternative
CLIENT
Pixelgrade
LOCALIZARE
Str. Vasile Alecsandri nr 5, Iași, România

SUPRAFAȚĂ
56mp

BUGET
privat
DATA
2020
STATUS
Finalizat Jurnal de șantier

Casa albă de pe strada Vasile Alecsandri nr.5 are o istorie lungă, punctată de multe transformări.
După ce a fost construită ca locuință a servitorilor boierului Vasile Alecsandri, a fost transformată în tipografie, locuințe sociale și chiar sediu al Poștei Secrete a SRI.


De cinci ani încoace, este spațiul de muncă, creație și dezvoltare al Pixelgrade, un studio de design care produce local și vinde global propriile produse digitale.
Ei au decis să separe spațiul de lucru pe care l-au amenajat la etaj, de zona publică de la parter, comună, în care au acces și vizitatori, prieteni, personaje din comunitate.

înainte ︎

Camerele de la parter sunt folosite pentru activități de echipă și conexe: servirea mesei, micro-adunări și prezentări, discuții, ședințe.

Vechea amenajare, făcută într-o notă domestică — cu living, dining și bucătărie vorbește prea mult despre trecut și prea puțin despre etapa de echilibru și creștere în care echipa a ajuns.
Asta a fost și provocarea noastră: să conturăm o atmosferă care să povestească despre ce înseamnă Pixelgrade acum, dar și cum va evolua. Despre descoperire și continuitate.

Analiza spațiilor de la parter a arătat că fiecare cameră „își dorea” să găzduiască un amalgam de activități care de multe ori nu se potriveau împreună.


Less, but better
Pentru a pune lucrurile în ordine, dar și pentru a lăsa loc evoluției, am pornit de la ideea de a face mai puțin, dar mai bine.
Am definit mai puține funcțiuni și le-am creat contexte mai bune în care ele să se întâmple, iar cu mai puține culori, obiecte și piese de mobilier am creat experiențe mai cu intenție și cu mai mult sens.plan înainte intervenție ︎

plan înainte de intervenții

Camerele de la parter spun acum o poveste despre senzații și trăiri noi, dar și obiceiuri vechi (cafeaua sau discuțiile din bucătărie sau mesele de prânz luate împreună, urmate de o sesiune de destindere cu o carte lângă fereastră).
Paleta cromatică aleasă reinterpretează culorile găsite inițial în spațiu într-o notă mai subtilă și matură, cum, de altfel, este și echipa de astăzi.


Holul de primire stârnește curiozitatea și invită la descoperirea celorlalte spații ale casei.

Fie că urmărești firul narativ al corpurilor de iluminat către bucătărie, poposești în dreptul oglinzii să descoperi ce se află în spatele ei sau întorci privirea spre dressingul care funcționează ca un filtru misterios spre scară, holul devine un intro în experiențele casei.Bucătăria rămâne principalul loc de întâlnire și funcționează ca un soi de recepție pentru vizitatori și spațiu polarizator al echipei. Mobilarea veche a fost păstrată ca atare și completată.

Piesa centrală al spațiului este un grid metalic tridimensional și multifuncțional (suport de căni și corp de iluminat) de „pixeli”—punctul culminant al firului narativ.


Diningul, simplificat ca mobilare și funcțiune, devine locul unde se nasc ideile cu potențial și conversațiile cu sens.

Am redus încăperea la funcția și experiența de întâlnire — la masa de prânz, la prezentări, la interviuri, dar și la discuții cu prietenii care vin în vizită.

Și diningul se comportă ca un spațiu care evoluează și se transformă prin intermediul unui perete care colecționează idei în dreapta  și un perete-galerie care colecționează artă în stânga.

Livingul, un spațiu cu o vocație intimă, bună pentru studiat, gândit și discutat confortabil fără întreruperi, devine o cameră secretă, o bibliotecă.

Pereții laterali ai camerei sunt suport de rafturi, iar restul spațiului este compus din locuri care să îndemne la citit, răsfoit, visat și învățat.

Pentru a încuraja discuțiile spontane, am ales să profităm de ferestrele generoase din casă pentru care am creat un cadru custom. Ele funcționează ca bancă de stat, cuib de citit, dar și ca o ramă ce încadrează lumina și peisajul de afară ca un tablou în mișcare.


Scara. Traseul zilnic nu mai este doar o rutină de urcat și coborât, ci un instrument care invită la focus, cooperare și dezvoltare la etaj sau relaxare, socializare și învățare la parter.

În joaca cu limitele și percepțiile, culoarea aleasă cuprinde toate dimensiunile spațiului scării, până la ultima treaptă.  Trecerea către spațiul de lucru de la etaj devine o experiență senzorială.

Pentru a integra în povestea casei acest spațiu tranzitoriu al scării, am optat pentru o instalație metalică, ca un grid de pixeli, care în timp va fi îmbrăcată de plante agățătoare.

Amenajarea parterului Casei Pixelgrade a fost un exercițiu de design de experiențe care reflectă personalitatea creativilor care își valorifică potențialul aici.
De la calm la socializare, de la liniște la creație, de la concentrare la relaxare, toate componentele spațiului construiesc un cadru cu o estetică matură și accente ludice, pe care echipa să îl experimenteze după voie și bunul plac.
︎


CONCEPT ARHITECTURĂ

Alexandra Berdan
Alina AndriescuEXECUȚIE

Construcții și amenajări ● ZAFIT
Confecții metalice ● NEGURA
Mobilier lemn masiv ● ETERRA Atelier


FURNIZORI

Mobilier Bibliotecă ●
IKEA

ILUSTRAȚII
Alina Andriescu

TEXT
Alexandra Berdan
Alina Andriescu


FOTOGRAFII
Katerina NedelcuImplementarea proiectului este documentată integral aici:  Jurnal de șantier