Un arhitect poate nu poate
Ca arhitect, să știi ce, cât și până unde poți face e un minim necesar ca să fii mulțumit de munca ta.
Oricât efort depui, nu va fi niciodată suficient - mai ales pentru propria persoană - dacă nu încerci să faci pace cu limitele profesiei.
În ultimele luni, am tot reflectat la ideea de limite - cum le setezi, cum le afirmi, cum le exerciți - și am înțeles câteva adevăruri despre relația dintre arhitect și oamenii sau locurile care au nevoie de arhitectură.
Oricât efort depui, nu va fi niciodată suficient - mai ales pentru propria persoană - dacă nu încerci să faci pace cu limitele profesiei.
În ultimele luni, am tot reflectat la ideea de limite - cum le setezi, cum le afirmi, cum le exerciți - și am înțeles câteva adevăruri despre relația dintre arhitect și oamenii sau locurile care au nevoie de arhitectură.
Un arhitect poate să te mulțumească doar dacă tu știi ce te-ar face mulțumit
În prima parte a oricărui proiect, trecem printr-un detaliat proces de diagnoză a substratului - nevoi și dorințe. Punem multe întrebări, ascultăm, argumentăm, preluăm feedback, ținem comunicarea deschisă.
Și cu toate astea, satisfacția e greu de măsurat la final, dacă reperele tale interioare sunt difuze.
Vrem să venim cu idei istețe, care economisesc efort și oferă bunăstare, dar până la urmă tot tu, ca beneficiar, ești cel care are de depus munca de instrospecție.
Tu ești cel care trebuie (să ajungă) să știe ce își dorește de la proiect.
Înainte să discuți cu noi, e esențial să ai conversații oneste cu tine și să nu te lași acaparat de un scenariu ideal, neancorat în realitatea proprie. Fii sincer cu bugetul tău, cu obiceiurile tale, cu tiparul tău de viață.
Un arhitect te poate convinge că merită să-i dai banii doar dacă…
…ești dispus să ai încredere în această relație de lucru.
Niciun site, portofoliu sau articol despre ce-am mai făcut și cum am făcut nu te poate convinge că serviciile de arhitectură merită o fracție din bugetul tău, dacă pe fundal rulează îndoiala asupra propunerii de valoare.
Când pleci de la premisa că plătești pentru „niște desene”, „câteva idei”, „doar un pdf”, discuția se mută de pe soluții, pe justificări; de pe fond, pe formă.
Să vrei și să nu vrei să lucrezi cu noi în același timp e un deserviciu reciproc, care subțiază șansele de reușită ale proiectului.
Un arhitect nu poate să-ți ofere metri pătrați în plus
Un spațiu mic rămâne mic. Îl putem regândi pentru a face loc unei vieți mai bune, însă relația ta cu spațiul trebuie să se schimbe, pentru a te putea bucura de soluțiile pe care ți le propunem.
Într-un tiny house nu poți locui ca într-un castel și toată frumusețea acestui adevăr stă în felul în care îți ajustezi din proprie inițiativă așteptările.
Deși există (și folosim) diverse metode testate de a amplifica percepția de spațiu sau de a optimiza funcționalitatea unei încăperi, toate aceste gesturi au limitările lor și nu pot lupta cu așteptările nerealiste.
Acolo este locul în care e nevoie de un declic.
O atitudine flexibilă și chiar critică asupra propriilor dorințe goes a long way când vine vorba de satisfacția traiului în spații cu dimensiuni limitate.
Un arhitect trebuie să știe puțin din toate, dar nu le poate ști pe toate
Nu de puține ori, clienții ne abordează spunându-ne că au nevoie de un ghidaj total în tot ce presupune să construiești. Iar nouă ne place să fim cu temele făcute.
Navigăm cu multă curiozitate prin profesie, ne place să ne informăm și să furăm meserie de la colegi și de la colaboratori.
Dar, la final de zi, despre fundații nu îți va povesti nimeni mai bine decât un inginer structurist. Despre pompe de căldură sau șeminee, cel mai bine e să discuți cu un inginer de instalații.
Încercăm să normalizăm faptul că și „nu știu, dar…” este un răspuns; rolul nostru este să te direcționăm către specialiștii potriviți.
Un arhitect nu poate să-ți garanteze că te vei încadra în buget
Durata relativ îndelungată procesului de proiectare și construcție e principalul factor care influențează bugetul unui proiect. La care se adaugă și alții, precum cererea de manoperă din piață sau fluctuațiile economice.
Ascultăm și ținem cont de constrângerile de cost pe care ni le comunici, încercăm să adaptăm gesturile de proiectare, însă nu putem avea un control propriu-zis al costurilor de implementare în execuție. Un manager de proiect poate să facă asta.
Despre rolurile în șantier am scris mai pe larg aici.
De asemenea, nu putem ști cu exactitate cât costă fiecare soluție pe care ți-o dorești în proiect. Încurajăm o bună documentare de piață și o calibrare a dorințelor în consecință.
Să discutăm despre limite (și să înțelegem de unde vin) este un mod prin care încercăm să încurajăm o relație autentică între arhitecți și beneficiari.
În același timp, ne-ar plăcea să știm că reușim să propunem conversații care îi ajută și pe colegii aflați la început de drum să-și seteze o relație sănătoasă cu munca și cu profesia de arhitect.
Nu ezita să ne scrii la [email protected] cum se văd lucrurile din locul în care te afli.
︎
💡 Ai și tu un proiect în minte? Hai să vorbim.
✏️ Scrie-ne pe [email protected] și începem de acolo.
TEXT
Georgiana Covaliu
Alexandra Berdan
Georgiana Covaliu
Alexandra Berdan
FOTOGRAFII
din proiecte A+noima
din proiecte A+noima
Ancuța Ipati
Alexandra Berdan
Daniel Miroțoi
Katerina Nedelcu
Alexandra Berdan
Daniel Miroțoi
Katerina Nedelcu