Asistența la implementare: ce, cum și de ce
În articolul anterior îți povesteam că în situația de manual, colaborarea cu un arhitect continuă și după ce toate „hârtiile” sunt gata.
Ai văzut imaginile, ai primit detaliile tehnice și poate chiar ai găsit deja și mâna de lucru pentru implementare. Totul ar trebui să meargă șnur. Doar că…
…renovările și construcțiile nu sunt pe atât de fun pe cât par în reality show-urile cu transformări de case care se întâmplă la foc automat, într-o săptămână.
Ai văzut imaginile, ai primit detaliile tehnice și poate chiar ai găsit deja și mâna de lucru pentru implementare. Totul ar trebui să meargă șnur. Doar că…
…renovările și construcțiile nu sunt pe atât de fun pe cât par în reality show-urile cu transformări de case care se întâmplă la foc automat, într-o săptămână.
Dar de ce?
În primul rând, șantierele au obiceiul de a dura mai mult decât estimezi inițial. Rareori decurg fără situații neprevăzute, ce solicită un ochi avizat care să țină linia dreaptă și să ia decizii rapide. Dacă în faza de proiect, e posibil să mai ștergi cu radiera (sau cu mouse-ul) pe planșă, pe șantier, acțiunile sunt (mult) mai puțin reversibile, iar să repari costă - bani, nervi, confort, estetică, eficiență.
Apoi, complexitatea unui proiect de arhitectură e ridicată. Oricât de exhaustiv am fi cotat sau am fi dat indicații în proiect, rar se întâmplă să nu apară, în practică, nevoia de a clarifica sau modifica planșele și alegerile tehnice. De aceea, este important să continui colaborarea cu arhitectul și pe durata implementării.
Arhitectul, ca autor al proiectului, are o imagine unică de ansamblu și poate vedea ce repercusiuni are o schimbare pentru alte etape și faze ale șantierului. Așa ai certitudinea că lucrurile se întâmplă la nivelul corect (și așteptat) de calitate.
Asistența la implementare, pe care o vei găsi numită și asistență la execuție sau asistență tehnică, este o umbrelă largă pentru mai multe tipuri de activități. Mixul este dat de nevoile specifice, precum și de faza în care se află șantierul.
Ce facem noi când asigurăm asistență la implementare
- oferim consultanță în alegerea furnizorilor.
Îți indicăm de unde să cumperi finisajele, obiectele sau serviciile propuse în proiect, respectând atât caracteristicile tehnice și estetice, cât și bugetul.
Studiem piața, verificăm stocurile din magazine și din online, vizităm magazine și showroom-uri (singuri sau alături de tine). Uneori, avem și diverse parteneriate comerciale care ne oferă condiții financiare mai avantajoase la achiziții. - scurtăm căutările de experți.
Știi un ____ bun? Da, știm și un topometrist, și un geotehnist, și un inginer structurist, și un inginer de instalații. Și un artizan de mobilă din lemn masiv, și câțiva furnizori serioși de mobilă, și câțiva oameni care fac tâmplărie de calitate, iar lista poate continua. Raporturile noastre cu specialiștii implicați în diverse faze ale proiectului sunt directe și te degrevează de multe căutări, telefoane și încercări.
- comunicăm cu furnizorii și executanții implicați în proiect, ca toate părțile întregului să fuzioneze.
Oferim clarificări necesare în procesul de execuție și modificăm planșe tehnice dacă este necesar să optimizăm costurile sau să alegem alte soluții, din diverse motive. - ne deplasăm pe șantier pentru urmărire și verificări. Găsim soluții de remediere a greșelilor de execuție, dar mai degrabă, facem tot ce se poate ca să le prevenim.
- ținem sus calitatea proiectului până la final.
Ca autori ai proiectului, avem o viziune de ansamblu asupra soluțiilor pe care le-am propus și știm exact cum ar trebui să arate rezultatul.
Nu ne sperie obstacolele, așa că atunci când pe șantier ceva nu funcționează, îl facem să. Funcționeze.
Astfel au decurs lucrurile și la construcția Casei cu privirea la lac, un proiect pe care îl considerăm un exemplu de bună practică în dinamica beneficiar - manager proiect - arhitect.
Clienții au optat să lucreze cu noi de la primele idei și până aproape de ziua mutării în noul lor cămin. Ne-am ocupat atât de proiectul de arhitectură a casei, cât și amenajarea interioară și am urmărit întregul proces de implementare.
Iar asta le-a oferit nu doar liniște și spațiu pentru carieră și familie, ci și predictibilitate financiară.
Ce nu este asistența la implementare
Ce nu este asistența la implementare
👉 Asistența la execuție nu este dirigenție de șantier și nici management de proiect! Credem că e important să punctăm și că asistența nu presupune:
- să urmărim că echipa de construcție e pusă pe treabă.
Ritmul vizitelor de șantier îl stabilim împreună cu managerul de proiect și dirigintele de șantier, însă nu putem fi prezenți zilnic pe șantier.
Organizarea echipei de lucru și supravegherea desfășurării lucrărilor îi revin site managerului - care, de regulă, este șeful de echipă al constructorului cu care ai bătut palma. Dacă sunt mai multe echipe pe șantier, fiecare ar trebui să vină la pachet cu propriul site manager.
- să comandăm materialele de construcții și să contractăm lucrările de construcție
Caracteristicile tehnice și necesarul de cantități pentru materialele folosite în execuție sunt menționate în proiect.
Putem indica, bineînțeles, furnizori pe care îi cunoaștem și în care avem încredere, însă această decizie, la fel ca și celelalte legate de tot ce ține de buget, ofertare și coordonare, îi aparține managerului de proiect.
Manager de proiect poți fi și tu, ca beneficiar, însă este de preferat ca acest rol să fie asumat de un inginer constructor cu experiență.
Asistența la implementare în proiectele de amenajare
Activitățile și rolurile pe care le-am menționat sunt valabile nu doar în proiectele de construcție de la zero, ci și în cazul reabilitărilor și al amenajărilor de interior / exterior.
Ba mai mult, în cazul unei amenajări, dacă nu vrei sau nu poți să te implici în implementare, din rolul de arhitecți ne putem asuma și managementul de proiect.
Ca manageri de proiect, munca noastră presupune inclusiv stabilirea bugetului, obținerea și gestionarea ofertelor, alegerea furnizorilor și a executanților, realizarea achizițiilor.
Practic, preluăm frâiele, cu toate responsabilitățile și grijile inerente și la final, livrăm beneficiarului rezultatul final - unul care respectă întocmai soluțiile creative și tehnice din proiect, dar și bugetul stabilit.
Am lucrat în acest fel la MaiMuzeul Elefanților. După perioada de lockdown impusă de pandemie, cei de la Thinslices și-au dorit să revigoreze spațiul de lucru, amplasat într-o clădire monument istoric.
După prima amenajare din 2015, simțeau nevoia unei actualizări, astfel ca locul în care muncesc să fie deschis pentru experiențe mai diverse.
Cu mână liberă în organizarea execuției, am coordonat tot-tot, de la zugrăveli și până la comenzile și cumpărăturile de mobilier, plante și accesorii, iar proiectul a fost livrat „la cheie”. Am montat chiar noi draperiile și tablourile, ca să ne asigurăm că obținem exact ce am promis.
Experiența a decurs fluid și pentru că am colaborat cu furnizori testați și de încredere, cu care am făcut echipă bună. Le cunoșteam deja procesele de lucru și știam că alături de ei, putem respecta atât termenele de timp, cât și un anumit standard de calitate.
Am fost prezenți pe șantier ori de câte ori a fost nevoie - o dată, de două și chiar de cinci ori pe săptămână.
👷♀️Poți să vezi cum s-au întâmplat lucrurile, aici.
Și întrebarea pe care, probabil, ți-o pui:
Poți obține arhitectură de calitate fără asistență la implementare?
- ai un proiect corect detaliat și atent studiat, adaptat nevoilor, preferințelor și contextului în care se află.
- apelezi la echipe de lucru iscusite și experimentate în lucrul cu proiecte elaborate de arhitect.
- ești dispus să te implici pe tot parcursul implementării, inclusiv să fii o prezență constantă pe șantier. Ai de dat timp și energie și îți place să te documentezi.
- ești hotărât să respecți proiectul, iar atunci când apar variabile sau nevoia de decizii complicate, ești dispus să ceri consultanță din partea arhitectului.
Cum se întâmplă, financiar, asistența la implementare
La A+noima, asistența la implementare este un serviciu pe care îl oferim în 3 formule de colaborare:
-
cu tarif orar
Plătești pentru fiecare oră de consultanță/verificări/indicații oferite pe șantier, la telefon, pe e-mail sau față în față. Tragem linie la finalul lunii și achiți în funcție de volumul solicitărilor punctuale.
-
cu abonament
Agreem un pachet fix, care include un calendar de vizite pe șantier, verificări și toate consultările pe care le impune etapa de implementare în care se află proiectul. Îți oferă mai multă predictibilitate financiară decât tarifarea orară, iar nouă ne permite să alocăm timp și să prioritizăm solicitările de pe șantierul tău. -
cu preluare de buget complet
(doar pentru proiectele de amenajare interioară)
După ce alcătuim bugetul de execuție, stabilim un onorariu pentru activitatea de management al implementării - un cost unic, pe care îl poți achita după un grafic pe care îl discutăm de la caz la caz.
︎
Sperăm că am reușit să aducem o rază de lumină
în plus
în lumea complexă și plină de plot twist-uri a șantierelor.
💡 Ai și tu un proiect în minte? Hai să vorbim.
✏️ Scrie-ne pe [email protected] și începem de acolo.
TEXT
Georgiana Covaliu
Alexandra Berdan
Georgiana Covaliu
Alexandra Berdan
FOTOGRAFII
din proiecte A+noima
Katerina Nedelcu
Alexandra Berdan
din proiecte A+noima
Katerina Nedelcu
Alexandra Berdan