Atelier de arhitectură cu noimă

septembrie 2023
colaborare


Și totuși:
de ce ai nevoie de un arhitect?




Inserează înaintea acestui titlu o dilemă preexistentă - uneori deschisă, strecurată în dansul relației cu clienții, alteori ținută retoric în bucătăria unui birou de arhitectură.

Ce facem și de ce are sens să lucrezi de noi? În afara situației de certitudine, în care ai nevoie de cineva care să se ocupe de autorizația de construcție.


Colaborarea cu un arhitect în situația de manual 


Nu e greșit sau neadevărat că ai nevoie de un arhitect ca să poți construi. 

În mod ideal, arhitectul își asumă proiectul unei clădiri din momentul alegerii poziției construcției pe teren și până la închiderea șantierului, cu tot ce intră la mijloc:

    • definirea temei de proiectare (ce este viitoarea construcție și ce intenționezi să obții de la ea, funcțional și estetic);
    • elaborarea conceptului de arhitectură (cum va arăta și va funcționa viitoarea construcție);
    • navigarea prin hățișurile legal - urbanistice și întocmirea documentațiilor solicitate de autorități;
    • evaluarea investiției și bugetarea;
    • detalierea proiectului tehnic pentru execuție;
    • coordonarea tuturor specialiștilor implicați (ingineri structuriști și de instalații);
    • + după ce toate „hârtiile” sunt gata și ai bătut palma cu echipele de lucru, urmărirea implementării în șantier.


Dar asta este doar o parte din tot spectrul. Lista de mai sus nu-ți spune totuși de ce ai nevoie de un arhitect când tu nu ai un teren și nu e nevoie să o iei de la zero. Nu te gândești să ridici o fabrică, un restaurant sau o locuință. 

Ceea ce ne conduce la…


Colaborarea cu un arhitect în restul situațiilor „r+1”


R de la renovare, reparare, refuncționalizare, regândire, reconversie. 
Sunt o infinitate de situații în care arhitectul te poate ajuta să dai un sens nou unui spațiu care există deja în lume.

Să spunem că ai găsit o casă (urâtă) deja construită într-o locație excelentă și te gândești să o extinzi, să o consolidezi, să o faci a ta.

Ai cumpărat o clădire și vrei să-i dai altă menire. Ori poate că ai planuri la o scară mai redusă: o reamenajare. Vrei ca apartamentul să arate mai bine sau ca să spațiul de lucru să fie mai atractiv pentru angajați. Să obții mai mult loc de desfășurare, mai multă intimitate, mai multă liniște, mai... you name it.


Oricât de specific ar fi gândul de la care pornești, să știi că și noi vrem același lucru: să faci ce poți mai bun cu ceea ce ai deja.

Vrem să iei decizii informate. Să te asiguri că ceea ce visezi este ceea ce ai nevoie.

Și până la urmă, să dai cele mai bune șanse spațiului tău, banilor tăi, vieții sau muncii tale în acel loc construit.

În toată ecuația asta, putem vedea ceea ce tu nu vezi.


Asta e treaba noastră, să punem claritate în tot ce ție îți este neclar – încă de atunci când iei contact cu un spațiu. Știm să privim un teren, o clădire veche sau un apartament la cheie și să înțelegem cum putem să extragem potențialul.

Suntem curioși să înțelegem cum trăiești, ce faci, cine sunt vecinii, care sunt oportunitățile și problemei zonei.

Vrem să studiem toate posibilitățile pe care poate nici nu știai că le ai și să te ajutăm să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine.


Un arhitect vede soluții acolo unde tu vezi probleme


Unde „probleme” poate însemna, de exemplu: ai o casă cu prea puține spații de depozitare și multe hobby-uri care riscă să-ți epuizeze rafturile. Sau dispui de o clădire ofertantă ca locație și suprafață, dar care nu se potrivește în niciun fel cu planurile tale: fie e prea mică, fie e prea mare, fie prea întunecată, slab compartimentată ș.a.m.d.


În timp ce nu există soluții-minune care să evapore un context greu spre imposibil de schimbat, un arhitect bun asta face: ia o situație încâlcită și o face să pară simplă.

👷‍♀️ Ce facem noi?

În 2021, am transformat un hotel întunecos, cu o compartimentare neavantajoasă și o abundență de finisaje închise la culoare într-un sediu primitor pentru o companie locală de software care își dorea un mediu de lucru prietenos, lipsit de aura impersonală a centrelor de business.


Neajunsurile clădirii nu erau deloc puține (lipsa unui spațiu de primire, suprafața utilă distribuită pe mai multe etaje, fluxurile defectuoase), dar am reușit să le reformulăm complet printr-o schimbare de perspectivă și demolări doar minimale. 

Un arhitect dă zoom-out și vede imaginea de ansamblu


O situație cu care ne întâlnim adesea este cea în care beneficiarii își doresc o intervenție foarte punctuală, în afara unui proiect cap-coadă. Motivul cel mai frecvent este bugetul (e.g. „nu-mi permit să le fac pe toate odată”) și îl înțelegem, într-o lume cu resurse tot mai limitate.


Pe de altă parte, credem că e esențial ca înainte să faci ceva, orice, să ai un plan bine pus la punct, care să-ți lase loc suficient loc pentru flexibilitate.

Arhitectul vine cu o viziune de ansamblu care ține linia dreaptă chiar și atunci când e nevoie să etapizezi intervențiile. Pentru că atunci când firul roșu nu există, „le fac pe rând” poate să devină o peticire care nu îmbunătățește cu mare lucru situația inițială.

        👷‍♀️ Ce am făcut noi?

Anul trecut, am preluat proiectul de amenajare al unei case finalizate numai pe jumătate. Clienta noastră își dorea să facă din etaj (compartimentat, dar fără niciun fel de finisaje) un cuib pentru momentele în care revine în țară, însă nu avea o idee exactă despre dimensiunea investiției și nici despre ce ar trebui tratat cu prioritate. În plus, înălțimea (foarte) mică a camerelor părea incompatibilă cu viziunea dorită, de spațiu confortabil și aerisit. 

Am decis împreună să realizăm o rezolvare funcțională pentru întregul nivel și vedem cum putem rezolva în principiu neajunsurile spațiului în ansamblul lui și să concepem apoi propuneri detaliate de amenajare strict pentru cele două încăperi de care era cea mai mare nevoie: dormitorul matrimonial și baia.


Gândind de la început direcția estetică și planul de mobilare pentru tot etajul, ne-am asigurat că indiferent de data la care se va finaliza amenajarea, finisajele, texturile și cromatica vor avea continuitate și sens, iar locuința în ansamblu va funcționa coerent.


Un arhitect se asigură că soluția ta chiar este pentru tine


Designul de interior (sau partea shiny din relația cu spațiul construit) tinde să pară ușor, intuitiv și distractiv, mai ales cu atâtea surse de inspirație în jur. 

Poate că ai un folder cu fotografii pe telefon ori un board pe Pinterest cu idei care îți fac cu ochiul din diverse motive (iar asta e excelent). Dar asta nu înseamnă și că ai un plan solid cu care să-ți sufleci mânecile. Nu încă.

Rareori o imagine atractivă vizual se va potrivi într-un context diferit.
Sunt șanse mari ca spațiul tău să aibă alte proporții sau cantitatea de lumină naturală de care beneficiază să fie diferită. Șanse și mai mari sunt ca nevoile tale să difere și să ceară un alt tip de rezolvare.
Arhitectul te poate ajuta să descoperi de ce îți place ceea ce îți place.


Să discutăm pe referințe vizuale ne ajută. De fapt, e parte din procesul nostru. Prin feedback și analiză putem înțelege mai bine care îți sunt predilecțiile, însă intenția nu este de a replica — un detaliu, o culoare sau o mobilare — ci de a le așeza în contextul tău unic. 

Uneori știi că o amenajare este reușită tocmai prin faptul că nu ar fi putut funcționa la fel în alt loc sau pentru alți beneficiari. 

👷‍♀️ Cum am făcut noi? 

La casa copilăriilor din Corhana, un gând inițial de modernizare a locuinței părintești a devenit, organic, un proiect de amenajare care valorifică și repovestește moștenirea de familie. 

Casa, curtea și grădina ne-au oferit o mulțime de indicii estetice: de la colecția de covoare a bunicii sau culoarea gardului și până la decorațiunile de pe acoperiș. Le-am integrat în context, prin detalii și piese de mobilier sau decor noi și reinterpretate, alături de finisaje actuale, dar care se împletesc în atmosfera locului. Podelele de teracotă din holuri, de exemplu, amintesc de căldura vechilor sobe ale casei. 


Un arhitect te ajută să-ți construiești o viață mai împlinitoare 


Să spunem că ai cumpărat un apartament într-o zonă bună, dar cu o suprafață mică și acum te gândești cum să faci să-ți acopere toate nevoile, fără să simți că te strâng pereții.
Cu intenții foarte clare, alegeri calculate și soluții istețe, sunt șanse mari să funcționeze.


Arhitectul poate face ca o încăpere să se simtă mai mare și mai luminoasă decât este, mai primitoare și mai confortabilă, printr-o folosire (mai) eficientă a suprafețelor de care dispui sau pe care ți le dorești, dar și o alegere corectă a mărimii și amplasării obiectelor de mobilier.

Dacă ai senzația că nu te miști fluid într-un spațiu sau te simți limitat, probabil e nevoie ca fluxurile de circulație să fie regândite. Arhitectul face asta și fără să te îndemne la dărâmat pereți: poate este nevoie doar să muți poziția unei uși și brusc totul capătă mai mult sens.

Cu toate astea, uneori e nevoie să regândim un spațiu cu totul.

👷‍♀️ Ce am făcut noi?

Prin Remodelarea casei din livadă, am vindecat o configurație și o înfățișare care nu funcționau nici pentru oamenii care voiau să o locuiască, nici pentru cadrul natural în care era amplasată. 

Fără să construim în plus, ci doar folosind diferit ceea ce se afla deja acolo, am făcut mai mult loc pentru viață.

Am renunțat la un nivel și am îmbunătățit comunicarea încăperilor de la parter cu grădina, pentru ca familia să simtă cu adevărat că locuiește într-una din cele mai verzi zone ale orașului. Am deschis fațadele către priveliște și către soare.
Am recompartimentat unele camere și am renunțat la altele.


Mansarda – un spațiu nefolosit, care făcea risipă de energie –  a fost eliminată prin modificarea acoperișului, iar demisolul a fost complet regândit, pentru a acomoda mai multe spații de depozitare, dar și un spațiu pentru activitate fizică. arătat


︎

Așadar, rolurile unui arhitect sunt complexe, nuanțate și uneori neașteptate.  


Experiența ne-a arătat că, de multe ori, prima provocare la începutul unui proiect este înțelegerea acestei dinamici de colaborare dintre beneficiar și arhitect.

De aceea alegem să scriem articole ca acesta. 🙂

Și mai mult, depunem efortul de cursă lungă să facem lumină în proces încă de la început. Ne dăm timp și nu alergăm prin etapele de analiză și cunoaștere, pentru că vrem să fim siguri că înțelegem pe deplin cerințele și așteptările, dar și care sunt posibilitățile realiste. 

Simțim că doar așa putem ajunge la un proiect cu noimă.

💡 Ai și tu un proiect în minte? Hai să vorbim.
✏️ Scrie-ne pe [email protected] și începem de acolo.


P.S. Îți recomandăm, dacă ai vreme pentru lecturi suplimentare, să răsfoiești și Misiunile ArhitectuluiAcest ghid realizat de Ordinul Arhitecților din România explică excelent etapele de proiect și rolurile (de manual) ale arhitectului.

TEXT
Georgiana Covaliu
Alexandra Berdan 
FOTOGRAFII & ILUSTRAȚII
din proiecte A+noima
Katerina Nedelcu
Alexandra Berdan
Livia Pleșca
Ancuța Costandache
Daniel Miroțoi

Andreea Rotariu