Acasă departe de casă - locuirea de vacanță
Să gândim o casă pentru toate zilele e în primul rând un proces metodic de explorare a rutinelor zilnice, ocupațiilor și felului în care curge o zi obișnuită pentru beneficiari, în universul lor casnic.
Să gândim o casă de vacanță înseamnă să ascultăm la același volum și nevoile, și dorințele care în alt context ar fi trecut pe locurile 2, 3 sau 4.
Locuirea secundară poartă mai puține constrângeri și lasă mai mult teren pentru joacă.
Casele de vacanță, oricare ar fi forma și dimensiunea lor, propun un firesc mai efervescent și rezolvări mai creative ale unor nevoi universal umane.
Am conceput mai multe locuințe pentru trai secundar, mici și mari, la deal, la munte și în oraș. Iată ce am descoperit, ce ni s-a reconfirmat și poate că te va ghida și pe tine, dacă te gândești să faci pasul spre a doua casă.
Să gândim o casă de vacanță înseamnă să ascultăm la același volum și nevoile, și dorințele care în alt context ar fi trecut pe locurile 2, 3 sau 4.
Locuirea secundară poartă mai puține constrângeri și lasă mai mult teren pentru joacă.
Casele de vacanță, oricare ar fi forma și dimensiunea lor, propun un firesc mai efervescent și rezolvări mai creative ale unor nevoi universal umane.
Am conceput mai multe locuințe pentru trai secundar, mici și mari, la deal, la munte și în oraș. Iată ce am descoperit, ce ni s-a reconfirmat și poate că te va ghida și pe tine, dacă te gândești să faci pasul spre a doua casă.
#1
Ideea de vacanță are un sens diferit pentru fiecare
Iar asta înseamnă că nu există un checklist fix cu funcțiuni de bifat.
Pentru unii dintre noi, casa de vacanță perfectă poate fi un tiny house cu minimul necesar, cât pentru un refugiu de weekend în care împachetezi doar periuța de dinți și o carte.
Pentru alții, o casă de vacanță este o casă la munte cu camere suficiente pentru tot grupul de prieteni.
Și uneori, casa de vacanță poate fi la bloc, dacă blocul este în orașul natal în care revii de numai câteva ori pe an. Acasa vacanțelor este un astfel de exemplu aparent atipic în care locuirea la apartament poartă în ea ritmul agale de vară.
Unirea a două apartamente a generat un spațiu amplu, care a permis compartimentări dedicate unor nevoi subtile. Pentru că beneficiarii își doreau să poată lucra și remote, biroul, care se extinde - printr-o ușă culisantă - într-un mic dormitor de oaspeți, devine una dintre cele mai spațioase încăperi ale casei.
Balcoanele, contrar obiceiului local, rămân pentru relaxare și primesc mobilier modular, care să găzduiască seri cu privire la stele sau adunări restrânse.
Holul, un spațiu de trecere adesea marginalizat, primește atenție și este organizat ca un hub primitor cu depozitări built-in care ascund inevitabilele bagaje de mari dimensiuni.
#2
Într-o casă de vacanță, relația cu spațiul este rescrisă
Suprafețele sunt distribuite după o altă logică, care decurge din rutina unei zile fără agendă. Unele camere sunt tratate cu frugalitate, ca altele să poată străluci.
De exemplu, dormitoarele pot fi mai restrânse ca dimensiune - le folosești doar câteva ore pe zi; metrii pătrați câștigați îi poți distribui către zonele comune: living, bucătărie, dining.
Bucătăriile se deschid către living, pentru a transforma gătitul într-o experiență de socializare.
Cotloane de relaxare interesante pot fi obținute cu gesturi mici. La Chicerea, spațiile de tranziție din containerele care flanchează zona de zi cuprind mici lounge-uri care variază posibilitățile de petrecere a timpului.
În casa de vacanță, dressingurile ca încăpere de sine stătătoare nu mai reprezintă o necesitate și tind să fie înlocuite de zone de depozitare specializate - încăperi pentru echipamentul de ski, undițe sau rachete de tenis, de pildă.
Pentru că nu este neobișnuit ca locuințele de vacanță să fie amplasate în zone liniștite, retrase față de urban, devine important să ne gândim și la cămări, beciuri și alte încăperi sau anexe în care pot fi depozitate provizii pentru un sejur fără excursii la cumpărături.
#3
Cel mai bun loc dintr-o casă de vacanță e afară
Relația casei cu mediul e mai puternică decât în orice alt context.
De multe ori, decizia de a ridica o casă de vacanță e secundară identificării unui teren care îți vorbește sau, în orice caz, e legată de dorința de a petrece cât mai mult timp aproape de natură. Așa că vrei să poți capta cât mai mult din ce are să îți ofere locul pe care așezi casa.
Felul în care va fi organizat spațiul exterior este una dintre principalele preocupări - și de partea beneficiarilor, și de partea noastră. Gândim o varietate de prilejuri de ieșit afară, care să evoce atmosfera de vacanță: locuri de stat sau gătit la foc, hamace, terase, balansoare sau poteci spre împrejurimi.
La Botușel, zona de zi de la interior - conectată de altfel la priveliște prin ferestre mari - este dublată la exterior de o terasă acoperită din lemn, cu vatră și grătar, masă și multiple locuri de privit în zare.
La Chicerea, planimetria casei creează un miez exterior care relaționează pe trei laturi cu interiorul. Din orice parte a casei te-ai afla, ajungi imediat afară, ca să te alături grupului care stă la povești. Terasa devine o capsulă intimă, dar care comunică deschis cu peisajul.
Într-o locuință de vacanță, e relevantă atât conexiunea vizuală dintre zonele de zi de la interior cele și de la exterior, cât și facilitatea accesului. Vrei să poți intra și ieși ușor, fără să traversezi toată casa.
#4
O casă de vacanță își permite unele compromisuri
de eficiență
Pentru că locuințele de vacanță sunt locuite sporadic pe durata unui an, costul utilităților are un impact mai redus. Asta ne oferă spațiu de manevră pentru gesturi care prioritizează pofta inimii cu sacrificii acceptabile de eficiență - utilitară, energetică.
Cabana din Botușel se află pe un versant verde de 25000 mp din Bucovina, cu priveliște panoramică spre munți și pădure. Era evident că beneficiarii și-au dorit să se poată bucura de împrejurimi din orice unghi ar privi pe fereastră.
Așa că am sacrificat „perfecțiunea” orientării solare și am așezat casa paralel cu panta terenului, cu deschiderea cea mai frumoasă către peisaj. Am „negociat” umbrirea pe fațada principală și am păstrat ideea cerdacului din lemn, care face cabana să se integreze în spiritul locului.
Despre cum am contrabalansat aceste decizii, poți citi mai multe în articolul despre conformarea enegetică.
#5
O casă de vacanță te lasă să visezi la non-priorități fermecătoare
Într-o casă în care mergi să iei o pauză, cauți să fii surprins. Să găsești dotări și accesorii la care poate nu îndrăzneai (sau nu ar fi fost practic) să visezi acasă.
Tot la Acasa vacanțelor, de exemplu, am lărgit dormitorul matrimonial pentru a integra o cadă freestanding care să imprime atmosfera de relaxare tipică unui resort.
La Casa de vacanță din Chicerea, un întreg corp de clădire devine mini-spa cu saună și jacuzzi. La cabana din Botușel, sauna este cocoțată pe panta din spatele casei, într-o anexă separată, ca pretext pentru mișcare și înviorare.
Terasele, grătarele, cuptoarele, ciuberele, dușurile exotice, pontoanele sunt alte elemente pe care nu le găsești neapărat în curțile dedicate traiului zilnic, dar devin detalii care fac și desfac potențialul de bucurie al unei case de vacanță.
︎
💡 Ai și tu un proiect în minte? Hai să vorbim.
✏️ Scrie-ne pe [email protected] și începem de acolo.
TEXT
Georgiana Covaliu
Georgiana Covaliu
ILUSTRAȚII
din proiecte A+noima
din proiecte A+noima
Livia Pleșca
Andreea Rotariu
Andreea Rotariu